%
insider

gehoord in amsterdam

Wat betekent: ‘piepjanknor’?

In Gehoord op straat maak je kennis met de Originele Amsterdamse Taal, voor zover je nog niet op de hoogte bent van alle heerlijke nuchtere uitdrukkingen die de stad rijk is. Deze editie leer je wat ‘piepjanknor’ is.

Laten we er maar meteen eerlijk voor uit komen, piepjanknor is één van de vele benamingen voor de oudste bezigheid ter wereld – maar wel een échte Amsterdamse benaming dus. Net zoals het gegeven dat veel toeristen zich graag verdiepen in deze activiteit wanneer ze onze hoofdstad een bezoek brengen.

Waar de uitdrukking precies vandaan komt is niet echt te achterhalen. Sommige Amsterdammers kennen ‘m trouwens ook wel als ‘fiepjanknorren’ en vrijwel iedereen is het erover eens dat het allicht lieflijker klinkt dan ketsen, coïteren of in de suikerpot roeren.

Het klinkt allicht best lieflijk

Wij hebben zo’n idee dat de uitdrukking misschien met de volgorde van de handelingen zelf te maken heeft, maar verder in detail treden we niet. Dat zoek je zelf maar uit, als je zin hebt. Een enkeltje Oudezijds Voorburgwal voor jou?