%
spots

spots

Verborgen in het centrum: De laatste kruimel

Alles moet op? Geen probleem

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Deze editie: het aardige koffie- en lunchtentje De laatste kruimel.

Wat? De laatste kruimel
Waar? Langebrugsteeg 4

IMG_6027

Oké, laten we het direct toegeven: rond lunchtijd is dit niet bepaald één van de meest rustige plekken in het centrum die je gaat vinden. Maar als je dan toch in de buurt bent en trek hebt, dan is De laatste kruimel bij uitstek de plek om even halt te houden.

De baksels in de etalage voorspellen al veel goeds. Aan de linkerkant etagères vol taarten, brownies en pains au chocolat en aan de rechterkant allerlei soorten quiches en salades. ‘Hartig & Zoet’, staat er dan ook op de ruit. Wie nu al keuzestress heeft mag zijn borst natmaken. Er komt nog meer.

Fijne combinaties, duidelijk bedacht door mensen met smaak

Binnen vind je namelijk een groot krijtbord met daarop nog eens zo’n twintig soorten broodjes. Fijne combinaties met een Franse twist, duidelijk bedacht door mensen met smaak. Neem bijvoorbeeld de gerookte makreel met citroenmayo en komkommer of wat dacht je van manchego-kaas met vijgenmostrada en zongedroogde tomaatjes? Moeilijk, moeilijk.

IMG_5997

Wel handig: je kunt kiezen tussen een groot of klein broodje. (Want natuurlijk ga je ruimte overhouden voor een stuk taart. Als je dat even vergeten was, dan herinneren de versgebakken appeltaarten op de counter je daar wel aan. Heb jij even pech.)

IMG_5992

Wachtend op je bestelling strijk je neer op een van de krukken aan de mini-tafeltjes langs de wand of neem je plaats op een van de zitjes met bloemetjeskussens. Het is hier ouderwets gezellig: overal vind je oude theeserviesjes en andere retro spullen. Naast de menukaart aan de muur staan flessen Monin-siroop uitgestald en door de speakers klinkt Edith Piaf’s La vie en rose. Amsterdam meets Parijs, fijn sfeertje. Hadden we al gezegd dat de meiden die er werken ook ongelooflijk vrolijk zijn? Kortom:on s’amuse!

IMG_6033

Grappig genoeg komt hier heel divers publiek. Van net geklede mensen die in de buurt aan het werk zijn tot buitenlandse toeristen. Genoeg jonge mensen ook trouwens: De laatste Kruimel ligt vlakbij Oudemanhuispoort van de UvA en met een studentenpas krijg je bovendien tien procent korting.

De tomaten-artisjokquiche die we nemen (eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we tijdens het bestellen enkele mensen voor hebben laten gaan omdat we écht niet konden kiezen) is erg lekker. Hij valt ook een beetje uit elkaar, net als wanneer je zelf zoiets in elkaar flanst. Lekker authentiek. En ook de brownie (met geroosterde hazelnoten!) gaat tot de laatste kruimel op. Prima plekje, zo midden in het centrum.

IMG_6036