%
insider

verborgen in het centrum

Verborgen in het centrum: Vascobelo

Rustig koffiedrinken tussen de boeken

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Wie in het centrum rustig een kopje koffie wilt drinken, moet goed zoeken. Probeer eens Vascobelo, goed verstopt in boekhandel Scheltema. 

Wat? Vascobelo
Waar? Rokin 9-15

vascobelo

Sinds boekhandel Scheltema in mei 2016 van de Leidsestraat naar het Rokin is verhuisd, heeft de zaak er een hele fijne koffiespot bij gekregen: Vascobelo. Een Belgisch koffiebedrijf dat alleen fair trade koffie schenkt van de hoogste kwaliteit. Wie fan is geworden, kan gelijk een zak Vascobelo blends of single origins koffie mee naar huis nemen.

Op zoek naar rust aan het drukke Rokin? Dan ben je bij bij Scheltema aan het juiste adres. Je kunt heerlijk dwalen in de gigantische boekenwinkel van maar liefst 3200 vierkante meters groot en met 2,2 kilometer aan boekenplanken. De winkel telt vier verdiepingen en op de eerste verdieping tref je Vascobelo. Pak de roltrap omhoog, en je loopt er bijna tegenaan.

bestand_001

bestand_003

bestand_002

Wat ons gelijk opvalt is dat de serene rust die in de winkel hangt, doorgetrokken is naar de koffiecorner. Natuurlijk wordt er gekletst, maar wel op gedempte toon. Dit lijkt de uitgelezen plek om direct je pas gekochte boek open te slaan. En dat wordt dan ook veel gedaan. Het merendeel van de bezoekers is hier alleen, maar we spotten hier ook dagjesmensen in de categorie moeders en dochters (incluis grote Bijenkorf tassen), 50+ vriendinnen en mannen die hier ogenschijnlijk op kosten van de zaak aan het lunchen zijn.

Alleen koffie? Zeker niet. Vascobelo heeft een vitrine vol taarten en een uitgebreide kaart met voor ieder wat wils: ontbijt, sandwiches, salades. Hoewel we eigenlijk alleen voor een koffie komen, lonkt de sandwich classic chicken (met gegrilde kipfilet, krokante parmaham, avocado, tomaat, rucola & balsamicodressing – 7,90 euro). Op de vraag of ik wit of bruin brood wil, slaat de twijfel toe. “Ehh. Wit. Nee, mag ik toch bruin? Wacht. Wit is lekkerder met ham.” De serveerster glimlacht en besluit: “ons witte brood is desem. Ook best gezond. En bovendien, het is weekend!” Ze heeft gelijk. Ik blijk een verdomd goede keuze te hebben gemaakt.

bestand_005

bestand_008

Geinig detail: zie je in een boekwinkel ooit een boek scheef staan? Nee, die worden de hele dag keurig rechtgezet, zoals het hoort. Die keurigheid zie je ook bij Vascobelo: alles is tot in de puntjes verzorgd. Espresso wordt netjes geserveerd met glaasje water (vinden we fijn), en mes en vork worden met uiterste zorg kaarsrecht op tafel neergelegd. Net als het servet: met de logo de juiste kant op. Het zit ‘m in de details: dat hebben we wel eens anders gezien. Keurig, maar niet uit de hoogte. Het personeel geeft je ook niet het idee dat je op een gegeven moment weer weg móet. Je kunt hier gerust een paar uurtjes zitten, zonder scheve blikken.

Kortom, wie op zoek is naar lekkere koffie in het centrum doet er wijs aan eens Scheltema in te lopen. Disclaimer: het kijken naar boeken terwijl je koffie drinkt, maakt wel hebberig. Lukt het jou om zonder boek de zaak te verlaten? Is ons niet gelukt (maar hey, dat is geen straf).

bestand_004

bestand_006

bestand_007