%
insider

insider

Taxichauffeur Roel van Kollem vertelt passievol over de stad

Van stukken geschiedenis tot aan zijn persoonlijke tips

Roel van Kollem is al ruim 26 jaar taxichauffeur bij TCA en is er eigenlijk echt ingerold. Hij werkte namelijk eerst in de horeca en heeft ook nog een restaurant in Engeland gehad. Toch rijdt hij met alle liefde mensen rond, omdat hij het contact met de mensen het allerleukste vindt. ‘Ik ben Amsterdam door andere ogen gaan zien door mijn baan’, aldus Roel. Wij zijn benieuwd hoe hij Amsterdam ziet en zijn klaar voor een route vol persoonlijke verhalen.

Puccini Bomboni

Oudekerksplein 17a

 

Taximeneer-5-13

Hoewel Roel zelf ook heerlijke bonbons maakt, wil hij toch een plek in Amsterdam laten zien die de lekkerste bonbons maakt. ‘In de chocolade zit weinig suiker én ze hebben stevige smaken zoals chocola met peper en citroengras’, zegt Roel die zichzelf moet bedwingen om niks te kopen. Inmiddels zijn er drie vestigingen van Puccini Bomboni en hij liet in eerste instantie die op de Singel zien, maar die was nog dicht.

Bonbons met stevige smaken zoals peper en citroengras

Bij toeval kwamen we deze op het Oudekerksplein tegen. En eerlijk is eerlijk: die is nog iets specialer door de locatie! Op de vraag of-ie deze lekkerder vindt dan zijn eigen bonbons, zegt hij: ‘Sommige mensen zeggen dat de mijne lekkerder zijn…’ Hoe dan ook een aanrader om eens bij een van deze vestigingen naar binnen te lopen!

Taximeneer-5-12

Huis Bartolotti

Herengracht 170-172

 

Taximeneer-5-9

Dit betoverende huis dat opvalt door zijn versiersels en de rode steen staat in de ‘kleine bocht’ op de Herengracht die rond 1613 werd aangelegd. Het Bartolotti huis werd in 1618 gebouwd in opdracht van koopman Willem Bartolotti van den Heuvel. Je ziet dat het huis in een bocht is gebouwd en voor zover wij eten is dit het enige huis in Amsterdam dat daadwerkelijk zo gebouwd is. Roel zegt: ‘Dit moeten jullie zien, het is zo ongelofelijk mooi. En het meest bijzondere is dat bijna alle interieurs van het vroegere Amsterdam er zo uit zagen.’ Hij belde aan bij vereniging Hendrick de Keyser, want hij beloofde ons dat het de moeite waard zou zijn.

Taximeneer-5-4

Zodra we binnenkwamen werden we direct vriendelijk rondgeleid en al snel bleek dat Roels belofte geen valse was. Onze ogen werden naar de verschillende schilderingen en siersels getrokken. De muren zijn allemaal bedekt met een soort olieverf op doek. De werken waar wij tegenaan keken zijn van onder andere Isaac de Moucheron en Jacob de Wit.

Zo’n interieur was normaal bij de wat rijkere kooplieden

We keken onze ogen uit en waanden ons echt even in de Gouden Eeuw van Amsterdam. Gelukkig kan iedereen hierheen, want dit huis wordt door de vereniging onder andere opengesteld op de monumentendag. En mark our words: zoiets wil je gewoon zien!

Taximeneer-5-15

Huis op de Drie Grachten

Oudezijds Achterburgwal

 

Taximeneer-5-17-2

Vervolgens was er nog een pand uit de 17de eeuw dat onze aandacht verdiende. Roel nam ons mee naar het ‘Huis op de Drie Grachten’. De naam van het huis ontstond door het feit dat het pand aan drie kanten wordt omringd door grachten. Aan de voorkant heb je de Oudezijds Voorburgwal 249 (het officiële adres), aan de zijkant de Grimburgwal en aan de achterkant vind je de Oudezijds Achterburgwal. Wist je trouwens dat de eerstgenoemde straat vroeger de ‘Fluweelen Burg Wal’ heette? Dat is nog te zien in de steen op het pand. Een echt pareltje in de binnenstad als je het ons vraagt!

Eetsalon van Dobben

Korte Reguliersdwarsstraat 5-9

 

Taximeneer-5-1

De eetsalon van Dobben bestaat al sinds 1945. Roel graaft in zijn geheugen en zegt: ‘Ik kom hier al al mijn hele leven. Ook toen ik klein was. Toen ging ik met mijn moeder naar de film hier in de buurt en dan aten we daarvoor of daarna altijd een broodje kroket.’ De passievolle taxichauffeur kent de familie die de zaak runt ook, dus hij is hier nog regelmatig te vinden! En mocht je niet van kroketten houden, ga dan toch eens een kijkje nemen, want ze hebben hier nog veel meer smakelijke dingen voor op je broodje!

‘Amsterdam is als een moeder voor mij, ook omdat ik mijn geld ermee verdien’, aldus Roel. Het is duidelijk dat hij van Amsterdam houdt. Zijn verhalen vol passie hebben ons meegezogen in wederom een fijne route. We hope you enjoy!