%
spots

restaurant

Restaurant De Kas: Hier moet je gewoon echt een keer geweest zijn

Kom op, zelfs The New York Times schrijft erover

Restaurant de Kas is geen nieuw restaurant in Amsterdam-Oost. Sterker nog, het restaurant is gevestigd in het kassencomplex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926. Het restaurant werd in 2001 geopend, maar is nog niet bekend bij iedereen. Wij snappen niet waarom, want de locatie, het eten en de ambiance is geweldig. Misschien moeten wij jullie er dan nog maar eens op wijzen dat deze plek bestaat?

Restaurant de Kas

Kamerlingh Onneslaan 3

 

_MG_8813

Restaurant de Kas stond al in The New York Times, werd al geprezen in de Lonely Planet en zit elke dag vol, terwijl er 120 man in het restaurant kunnen (plus nog 68 in een extra zaal).

Het restaurant heeft een eigen kweekkas en een tuin. Ook beschikken ze over een groot stuk akker in de Beemster, waar seizoensgroenten worden geteeld. De Kas baseert elke dag hun menu op de groentes die ze kunnen telen bij deze akker en kweekkassen, waardoor het steeds raden is wat men te eten krijgt.

De manier waarop de Kas werkt is écht biologisch en ontzettend gezond.

Sfeer

Laten we even heel duidelijk zijn: je móet een keer naar de Kas voor de sfeer en de locatie. Dit zie je nergens anders in Amsterdam, misschien zelfs wel niet in Nederland. Je eet namelijk in een enorme kweekkas (wees niet bang, er zijn zonneschermen), en hebt een geweldig uitzicht op Park Frankendael, waar de Kas zich bevindt.

_MG_8724

De hele ruimte bestaat uit glas en er valt heel veel licht binnen. Bij de ingang zie je rechts meteen een kweekkas, waar alle verse groentes worden verbouwd. Ook de geuren van verse groentes en bloemen komen je meteen tegemoet, wat zorgt voor een ontzettend blij gevoel.

Het eerste wat iedereen doet is zijn smartphone erbij pakken en foto’s maken. We geven ze geen ongelijk.

_MG_8750

Conclusie: je hoort vogels, ruikt verse bloemen en groentes, ziet alleen maar mooie dingen en wordt meteen blij vanaf het moment dat je binnenkomt.

Eten

“Bij de Kas zijn we ervan overtuigd dat eten het best smaakt als het bereid wordt met superverse ingrediënten, geteeld en geoogst met respect voor de natuur. Daarom wordt door de chef op de dag zelf bepaald wat de exacte invulling van het menu wordt, afhankelijk van de oogst en de beschikbaarheid van de beste ingrediënten bij onze regionale leveranciers,” aldus een woordvoerder van De Kas.

Als amuse krijgen we verse koolrabi en olijven (enórme olijven) en brood met olijfolie. Dit smaakt goed.

We bestellen een glas witte huiswijn (€4,25) en geven aan dat we de tweegangen-lunch willen proberen (€39). We kozen de lunch omdat De Kas erg leuk is om in het zonnetje te bezoeken.

Blijkbaar bestaat de tweegangen-lunch uit drie voorgerechtjes. Je hoort ons niet klagen.

Als eerste voorgerecht krijgen we een soep van kropsla met makreel, inktvis en chorizo. Bij de soep van sla hebben we onze bedenkingen. Deze smaakt erg flauw. Totdat we doorhebben dat we hem samen met de makreel of inktvis moeten eten, het geheel is lekker. Een lichte maaltijd, goed verteerbaar en lekkere vis.

_MG_8845

Als tweede en derde voorgerecht krijgen we twee gerechtjes die we moeten delen. Het eerste gerechtje is gepofte rode biet met venkel en schapenkaas. Het is absoluut te proeven dat de ingrediënten heel vers zijn.

Het tweede gerechtje is asperges met spinazie, hollandaisesaus en bospaddenstoelen. Dit is heerlijk. Werkelijk heerlijk. We willen meer.

_MG_8874

Het hoofdgerecht is kabeljauw met fregula (kleine pastabolletjes) en een kleine salade en prei. De kabeljauw is perfect bereid en de prei is ook lekker.

_MG_8895

Conclusie: De verse groentes staan echt bij de Kas centraal. Deze zijn heel lekker. Verwacht echter geen grote, spectaculaire toevoegingen. De gerechten missen net wat pit. Bij de Kas gaat het om simpel, goed en gezond eten.

Drank
De wijnen worden geschonken per glas vanaf 4,25€ tot 9€. Het huis aperitief was een mousserende witte Riesling, uit Limburg. De witte huiswijn is lekker en fris en past bij de lichte maaltijden van de lunch.

_MG_8732

Verder niks geks bij de dranken. Een fles water kost 3,50€. De koffie is lekker en de thee (wij proeven een soort citroenthee) is ook heel lekker. We krijgen een hele pot, maar die is wel 9€. Hierbij wordt friandise geserveerd. Bestel je trouwens één thee, dan betaal 4,50€.

Conclusie: De drank is prima.

Mensen
Het restaurant zit vol met toeristen. We vragen aan het personeel of dit vaker zo is, en zij bevestigen dit. ‘Vroeger was het denk ik nog 50/50, maar tegenwoordig zitten er dagen bij dat we meer Engels dan Nederland praten,’ zegt een van de meisjes die ons bedient.

Op zich stoort het niet, want iedereen is goedgezind. Deze mensen hebben echt gezocht naar een leuke plek om te dineren, en hun aanwezigheid zorgt er niet voor dat we denken dat we op het Leidseplein in een eetcafé zitten.

_MG_8755

Conclusie: Iedereen is werkelijk goedgezind in het restaurant. Of het nou toeristen zijn of niet. Het restaurant heeft een hele leuke ambiance waardoor het niet uitmaakt wie er nog allemaal naast je zit. Er heerst een gezellige sfeer.

Wij raden iedereen aan om een hapje te gaan eten in restaurant De Kas. Al is het om de locatie te bekijken. Eet er dan één gerechtje tijdens de lunch of diner.

Je moet hier gewoon een keer zijn geweest. Laat dat duidelijk zijn.