%
route

thema route

PRESSROOM Amsterdam: Een verborgen pareltje in het INK Hotel

Gevestigd in het oude hoofdkwartier van ‘De Tijd’ en in het teken van inkt

Het INK Hotel, met bijbehorende restaurant PRESSROOM, opende in april aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Het hotel is gevestgd in het oude hoofdkwartier van Nederlandse krant ‘De Tijd’ en dat is overal aan terug te zien. Overal pennen, rollen papier en oude typemachines: we hebben de behoefte om meteen te gaan schrijven.

Maar eerst eten, want de gevulde borden van onze buurtafeltjes zagen er erg goed uit.

PRESSROOM

Nieuwezijds Voorburgwal 67

 

_MG_4602

Het restaurant oogt heel modern. Bij binnenkomst valt vooral de grote bar in het oog en dat is ook waar wij ons eerste drankje nuttigen.

Drank
De twee vriendelijke mannen achter de bar bieden ons meteen een cocktail aan, van de uitgebreide cocktailkaart. Natuurlijk gevuld met veel Gin & Tonics, maar ook veel nieuwe cocktails. Denk aan: New Amsterdam met Corenwijn 6 yrs, red vermouth, Amer Picon en bitter. Of The old Millstone met Millstone rye, Pedro Ximenez, chocolade en Mozart Dry.

Of kies een van de maagden: The first Virgin met hibiscus, munt, limoen, bruisend water en aardbei of The tenth Virgin met mango, kokosnoot, basilicum, gember en appelsap.

IMG_4505

Wij dronken de Honey Suckle (niet te zoet, heel lekker), en een Dam Kiwi, vernoemd naar een van de barmannen, met kiwi en heerlijkheid. Goed aperitiefje.

Tijdens het diner drinken we een glas rode Malbec uit Argentinië en een Franse rosé uit de Provence. Allebei heerlijke wijnen en voor prijzen tussen de 4 en 7 euro per glas.

Eten
Bij PRESSROOM eet je volgens het shared dining-concept. Wij kiezen voor het Tasting-menu, samengesteld door chef Tjitze van der Dam, voor 39 euro.

_MG_4543

We beginnen met een Makreel ceviche, met rode peper, biet en limoen. Lekker, maar net iets te zuur. De gerechten die we daarna krijgen; steak tartaar met een ei-mousse, gerookte paling-pizza en de INK salade met quinoa, bloemen en zoetzure groentes, vallen beter in de smaak. Om eerlijk te zijn: deze gerechten zijn geweldig. Heerlijk fris, licht en perfect voor een zomeravond.

_MG_4427

Daarna eten we The “Kropsla”, wat gewoon sla met een vinaigrette is. Oké, prima. Deze hoort bij de steak ‘usa’ met stroganoffsaus en kabeljauw met noodles. Allemaal heerlijk, zonder opsmuk.

_MG_4548

We sluiten af met een echte ‘Pressroom-Tiramisu’. Net iets anders dan de normale tiramisu, maar even lekker.

_MG_4565

Mensen & Sfeer
Bij PRESSROOM zijn natuurlijk veel toeristen te vinden, doordat het restaurant zich in een hotel bevindt. Maar het blijkt een onontdekt pareltje voor de Amsterdammer: met de heerlijke, moderne keuken, een hip interieur, en een goede ambiance.

IMG_4525

Het personeel is erg vriendelijk en lijkt plezier te hebben in het werk.

De sfeer is erg ontspannen en knus. PRESSROOM geeft een huiselijk gevoel, terwijl het restaurant toch erg modern ingericht is. Het is chique, en is ergens te vinden tussen de categorieën ‘ik vraag je ten huwelijk-chique’ en ‘ik wil saté-chique’.

Hotel

Het restaurant is natuurlijk onderdeel van het INK Hotel, waar we ook even een kijkje nemen. De kamers zijn heel mooi en de bedden zijn enorm.

_MG_4626

‘De Tijd’ is overal terug te zien: aan de teksten op de deur (‘the journalist suite’ bijvoorbeeld), aan de bakken met pennen op de kamers, aan de oude typemachines op de tafels, de inktblauwe kleur van de kamers en de bordjes voor aan de deur (‘Out of Ink’).

Aan de muren zijn tekeningen van Jan Rothuizen geprint. De tekeningen zijn kaarten van Amsterdam, waarop het Red Light District en het Anne Frankhuis centraal staan.

IMG_4517

Ook leuk: het INK nodigt gasten uit om nieuwe verhalen te schrijven. De leukste verhalen worden samengevat in een krant die in de kamers worden gelegd.