%
route

thema route

P.C. Hooft route: Het hoofd der Nederlandse poëten

Een route die verder gaat dan de P.C. Hooftstraat

Hopelijk gaat je kennis over Pieter Corneliszoon Hooft verder dan dat je weet dat er een straat naar hem is vernoemd. Deze getalenteerde man werd op 16 maart 1581 in Amsterdam geboren en stierf op 21 mei 1647 in Den Haag. Hooft werd op zijn zeventiende door zijn vader op educatieve reis gestuurd naar Frankrijk en Italië. Tijdens die reis ontwikkelde hij zijn fascinatie voor de Italiaanse renaissance en dat was dus het begin van zijn carrière als poëet.

P.C. Hooftstraat

P.C. Hooftstraat

 

unnamed

Aangezien iedereen waarschijnlijk toch de directe associatie heeft met de winkelstraat lichten we die als eerste toe. Al in 1876 werd deze straat vernoemd naar de Amsterdamse dichter. De straat loopt van de Stadhouderskade tot aan het Vondelpark. Inmiddels wordt de straat vooral geassocieerd met rijke mensen, want het is de duurste winkelstraat van Nederland. Dus buiten het feit dat je hier BN’ers kunt spotten, is het ook belangrijk dat je het een en ander gespaard hebt. Mocht je hier iets willen kopen natuurlijk…

Latijnse School

Weteringschans 29-31

 

latijnse school

Nu duiken we even de geschiedenis is. Hooft zat rond 1597 op de Latijnse school van Amsterdam. Kinderen uit de hogere stand konden op deze school terecht. Zijn vader was immers een van de burgemeesters van Amsterdam. Hooft zat hier op school tot zijn zeventiende, want toen vertrok hij naar Frankrijk en Italië. De Latijnse school bestaat niet meer, maar het gebouw waar deze zat is wel helemaal intact gebleven. Nu staat het bekend als het Barlaeus Gymnasium waar onder andere Martijn Krabbé en Frits Bolkestein hun kennis bijspijkerden.

De Eglentier

Nes 43

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Eglentier was een rederijkskamer in Amsterdam. Deze rederijkskamers waren erg belangrijk voor de ontwikkeling van de literatuur. Mensen kwamen bij de Eglentier bij elkaar om verschillende aangelegenheden te organiseren, maar ook vonden er uitvoeringen en lezingen plaats. In de loop van de Gouden Eeuw kwamen de rederijkerskamers minder in de belangstelling te staan en kwamen de dichters samen in huiselijke kring. Op de plek waar de Eglentier vroeger zat, zit nu ‘De Brakke Grond‘.

Verder is er eigenlijk superweinig bekend over het leven van Pieter Corneliszoon Hooft. Toch is hij zeker het noemen waard, want hij wordt niet voor niets het ‘hoofd der poëten’ genoemd. En daar mogen we als Amsterdam best trots op zijn!