%

Oost vs. West: Wat is de fijnste bibliotheek van Amsterdam?

OBA Javaplein vs. OBA De Hallen

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste bioscoop tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie vergelijken we twee buurtbibliotheken.

OBA Javaplein vs. OBA De Hallen

bestand_000bestand_000-7

De buurtbibliotheek heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan. Het is allang geen stoffige plek meer die alleen bezocht wordt door ouders met jonge kinderen en pensionado’s. Op een zaterdagmiddag is het er dan ook goed druk. Er wordt gewerkt, gegamed, geknutseld, gebrainstormd, gespeeld en vooruit, ook gelezen.

De locatie

Oost: OBA Javaplein zit aan – het zal je niet verbazen – het Javaplein. Een levendig kruispunt in de Indische buurt met café-restaurant het Badhuis als paradepaardje op de hoek. De bibliotheek is op de begane grond van een ogenschijnlijk nieuw gebouw gevestigd. De bieb opende in 2011 haar deuren en werd ontworpen door S. Stefanova. Niet lang na de opening riep Het Parool de nieuwe bibliotheek uit tot de mooiste van de stad.

Je snapt wel: de verwachtingen zijn hoog. Heel hoog. OBA Javaplein blijkt écht een ontmoetingsplek te zijn, dat merk je direct bij binnenkomst. De bieb is ruim opgezet, heeft hoge plafonds en er ligt parket op de vloer. Heel huiselijk, maar dan met een moderne twist. Aan lange tafels wordt er volop gewerkt, gekletst en gelezen.

bestand_000-1bestand_000-8

West: OBA De Hallen is één van de nieuwste bibliotheken die onze stad rijk is. In 2014 opende deze vestiging in Tramremise De Hallen. Hoewel deze locatie een slag kleiner is dan de vestiging in oost, is er tijdens het ontwerpen van deze bieb wel aan alle gemakken gedacht. De moderne mens wil in een bibliotheek rustig en vooral comfortabel lezen, goede koffie drinken en heeft meer behoefde aan een goede wifi-verbinding dan twintig vergeelde computers uit het jaar nul.

Het is hier wel wat minder huiselijk dan in oost, we treffen hippe gietvloeren en het geheel oogt wat minimalistisch industrieel, wat naadloos past binnen de stijl van de rest van De Hallen. Je zou denken dat dit kil aandoet, maar niets blijkt minder waar. De zon schijnt volop door de grote ramen van OBA De Hallen en er zijn genoeg gezellige hoekjes gecreëerd die ervoor zorgen dat je er graag nog even blijft zitten.

bestand_000-2bestand_000-9

De collectie

Oost: in deze bibliotheek vind je meer dan 46.000 boeken en films, games en gesproken boeken. In de leeszaal kun je nog eens lezen uit 200 kranten en tijdschriften in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Turks, Arabisch en Urdu. De bibliotheek beschikt over 18 computers die je een uur gratis kunt gebruiken, daarna wordt het een euro per 30 minuten. Daarnaast is er een groot aantal wifi-plekken.

West: De boekencollectie in West is beduidend kleiner en minder uitgebreid dan die in oost. Er zijn een handvol computers en wie een tijdschrift of krant wilt lezen, moet naar Belcampo, het naastgelegen leescafé. Vinden we tof: in de passage tussen Belcampo en de bieb kun je in bioscoopstoelen rustig lezen.

bestand_000-5bestand_000-10

Hoe zit het met de koffie?

Oost: Koffie en boeken, onlosmakelijk met elkaar verbonden, zou je denken. Nou, daar denken ze bij locatie oost anders over. Je vindt hier een treurig koffieautomaat in de hoek. We hebben mensen gezien die hun eigen thermoskan koffie meenamen. We geven ze groot gelijk.

West: In West hebben ze het wél begrepen. In leescafé Belcampo (toegankelijk voor zowel bibliotheekbezoekers als andere bezoekers) drink je koffie van Lot Sixty-one Coffee Roasters (win!), en hebben ze een uitgebreid menu met luxe belegde broodjes, soepen tosti’s, salades en taarten. Op zondag serveren ze er wentelteefjes. Top, niets meer aan doen. Nog gunstig geprijsd ook.

bestand_000-3bestand_000-11

Wat maakt deze bieb uniek?

Oost: OBA Javastraat is er voor iedereen. Het verbaast ons dat hier écht heel veel plek is om even rustig te zitten. Van lange tafel met uitzicht op het plein tot rustige leeskamers, er is voor ieder wat wils. Het valt ons op dat hier op zaterdag veel kinderen rondrennen. Maar omdat de bieb zo ruim is opgezet, heeft vrijwel niemand hier last van.

West: Het ‘hippere’ OBA De Hallen heeft dan geen grote leestafel, dat doe je in Belcampo of in de gang van de bieb naar het leescafé: daar vind je een tiental bioscoopstoelen waar je in alle rust kunt lezen. Wie in Belcampo trouwens met een laptop wilt werken, wordt verzocht dat boven in de loft te doen. Erg leuk is het geëxposeerde werk van fotograaf Dick van de Berge, waarbij het bouwproces van de Hallen is vastgelegd. Berge is zelf de zoon van een tramconducteur die De Hallen nog als werkplaats in bedrijf heeft gezien.

bestand_000-6bestand_000-12

Conclusie?

Erg makkelijk was deze Oost vs. West niet. Voor een buurtbibliotheek doen ze het allebei erg leuk. We hebben toch een lichte voorkeur voor West, ondanks de grootte van de bieb. De architectuur en Belcampo nodigt uit om er een middag door te brengen. Of je nu wel, of niet lid van de OBA bent. En mochten ze een boek niet in huis hebben, dan kun je die gewoon bestellen.

West wint.

bestand_000-13