%
spots

oost vs. west

Oost vs. West: het mooiste plein van Amsterdam

Kastanjeplein of toch het James Cook plein?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de lekkerste falafel tot de fijnste bioscoop: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie vergelijken we twee parels van pleinen.

Kastanjeplein vs. James Cook plein

Een plein. Het kloppend hart van een buurt. Op een plein wordt gehangen, gerookt, een balletje getrapt en gezoend. De krant gelezen, de hond uitgelaten en met de buurman koffie gedronken. Op het plein, daar gebéurt het. Tijd om eens twee pleinen in Amsterdam onder de loep te nemen.

bestand_000-7bestand_000

Waar ligt het?

Oost: Het Kastanjeplein is één van de vele pleinen langs de as van het Oosterpark. En misschien wel de mooiste: het plein is meermalen uitgeroepen tot het mooiste plein van Amsterdam. Niet zo gek, want de viertien monumentale kastanjebomen maken behoorlijk indruk.

West: Achter de levendige Jan Evertsenstraat ligt het James Cookplein verscholen. Een plein tussen het rijksmonument Jan Maijenschool (nu is daar een coupeursopleiding gevestigd) aan de Jan Maijenstraat en de markante Jeruzalemkerk in. Alle omliggende gebouwen zijn opgetrokken in de typerende bouwstijl van de Amsterdamse School.

bestand_000-14bestand_000-2

Wat zien we?

Oost: Het Kastanjeplein is er eentje met ouderwetse allure. Het voelt alsof we terecht zijn gekomen op een chique binnenplaats. De kastanjebomen groots en on-Amsterdam Oost statig. Het plein omringd door historische panden van rond 1900. Op het relatief nieuwe wooncentrum de Kastanjehof na, dan. Maar wat moet het fijn zijn om op je oude dag op dit plein uit te kunnen kijken. Op het plein vinden we bronzen beelden waar af en toe een kind, kraaiend van plezier, op klautert. Wij hadden het ook niet gelijk gezien, maar dit moeten de uiteengereten schillen van een kastanje voorstelen.

West: Op een moeder en haar jonge dochtertje na, zien we niemand op het James Cook plein. Het is zelfs rustig bij café Cook, op de hoek. Moeten we er wel even bijzeggen: we hebben een gure herstdag uitgekozen om de twee pleinen te vergelijken. En de wind, die snijdt recht door je jas heen op dit ietwat kale plein. We zien hier geen monumentale bomen – eerder jonge, uitgemergelde sprietjes. Maar het is de architectuur rondom het plein dat zoveel indruk maakt. Dit is Amsterdamse School op haar mooist, met de Jeruzalemkerk als pronkstuk. Wanneer de klok vier uur slaat en zonnestralen uitbundig op de wijzers kaatsen, is het genieten geblazen. Waarom heb ik dit plein nog nooit eerder ontdekt?

bestand_000-10bestand_000-3

Kun je er lekker zitten?

Oost: Jazeker: op één van de onopvallende bankjes rondom het plein. Geinig detail: ze zijn bedrukt met een kastanjebladmotief. Je kunt zien dat dit plein goed onderhouden en/of pasgeleden gerestaureerd is: zowel de vuilnisbakken als de originele Amsterdamse Ritter straatlantaars zijn in dezelfde stijl uitgevoerd.

West: Er zijn veel zitplekken op het plein zelf, maar op koude dagen lonkt ook café Cook met banken en dekens. We kunnen ons voorstellen dat het hier vooral in de zomer goed toeven is: het plein vangt volle zon en dan mag het terras van Cook ook vol uit.

bestand_000-9bestand_000-1

Wat kun je er doen?

Oost: Doen, doen… Echt veel kun je hier niet doen natuurlijk. Ga lekker op een bankje zitten en staar wat in de verte. Zorg wel dat je uitkijkt op die prachtige geveltjeshuizen en niet op het spuuglelijke wooncentrum.

West: Lekker bijkomen. Neem plaats op één van de vele bankjes, kijk hoe kinderen genieten van een simpele speeltuin (klein glijbaantje, voetbalveldje, klimrek) en haal vervolgens een kopje koffie bij Cook. Je zult er geen spijt van krijgen.

Conclusie

Het Kastanjeplein leek de gedoodverfde winnaar, maar underdog James Cookplein slaat hard terug. De jonge bomen op het plein doen weliswaar wat kil en koud aan, zo zonder bladeren, maar dit plein blijkt een onontdekte parel. Een plein waar je op een zonnige (en ietwat warmere) zaterdagmorgen voor naar wilt omfietsen om even rustig de krant te lezen. Om daarna weer in de drukte van de Jan Eef te verdwijnen.

bestand_000-5