%
spots

oost vs. west

Oost vs. West: Het leukste filmtheater

Studio/K of toch Lab111?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie gaan we op bezoek bij filmtheaters.

Studio/K vs. LAB111

Eerste indruk?

Oost: Het sfeertje bij Studio/K is cool en relaxed. Je vindt er twee bioscoopzalen, een restaurant-café en een club. In het café is het goed toeven op een woensdagavond: het is gezellig druk en voor je het weet staat er uiterst vriendelijk personeel voor je neus. Dat zijn trouwens allemaal studenten: Studio/K is namelijk een non-profit culturele organisatie, een initiatief van stichting Kriterion. We vergapen ons aan het menu: je kunt er prima eten voor weinig (ongeveer 14 euro voor een hoofdgerecht). Hadden we dát maar geweten. Dan waren we hier op een lege maag naartoe gekomen. De drankkaart is beknopt, maar stelt niet teleur: wekelijks nieuwe speciaalbiertjes op fles.

West: Het eerste wat opvalt als je voor Lab111 staat is de bijzondere architectuur. De bioscoop huist in een voormalig mortuarium van het Wilhelmina Gasthuis. Een kille plek is het allerminst. Bij binnenkomst loop je gelijk tegen de balie aan, waar vrolijke vrijwilligers kaartjes voor de film verkopen. Bij Lab111 vind twee bioscoopzalen, een café-restaurant en een twee ruimtes die gebruikt worden voor workshops. Het café is opvallend rustig. Zonde eigenlijk, want het is een prachtig café met een fijne drankkaart en enthousiast personeel. Zou het komen omdat Lab111 een beetje off the beaten track ligt, zo precies tussen de populaire Kinkerstraat, Overtoom en Jan Pieter Heijestraat in? Over het eten kunnen we trouwens niet oordelen, dat kan op het moment van schrijven daar tijdelijk niet, door een wisseling van koks.

bestand_004-2

Oost.

bestand_000-1

West.

Filmaanbod

Oost: Bij Studio/K vind je een mix van de betere publieksfilm en de meer bekende arthousefilm. Laagdrempelig, maar niet mainstream, dus. Er worden ook regelmatig speciale avonden georganiseerd rondom cultklassiekers (de Kult // avonden). Verder rouleren er ongeveer zes films. Bij Studio/K staat gezelligheid voorop: met het bord op schoot een film kijken wordt vooral aangemoedigd. Oh, en voor een kaartje betaal je 9,50 euro, Cineville pashouders mogen gratis naar de film. Diner + film = 21 euro.

West: Bij Lab111 draaien voornamelijk de iets minder bekende arthousefilms. Een plek waar zeldzame juweeltjes als het Amsterdamse Imagine filmfestival en het animatiefilmfestival van Annecy echt een kans krijgen. Lab111 wil met haar programmering verrassen. Elke dinsdag is het docu dinsdag en kun je kiezen uit drie verschillende documentaires. Kaartjes kosten 9 euro, Cineville pashouders gratis.

bestand_003-2

Oost.

bestand_005-1

West.

Hoe zit het met de randprogrammering?

Oost: Naast een bioscoop is Studio/K meer. Veel meer. En dan vooral op muziekgebied. Zo heeft Studio/K een podium waar je van alles kunt checken. Van opkomende indiebandjes tot oude rotten in het jazzvak. In het café wordt twee keer per maand het weekend ingeluid met afrobeatmeesters tijdens Studio Afri/K of dans je tijdens Studio Disko op de beste seventies classics. In de clubzaal wordt er nog groter uitgepakt: tijdens Studio/K invites is de artiest de baas, en programmeert hij of zij een hele avond naar eigen inzicht.

Daarnaast is er bij Studio/K Woensdag altijd Wat (WaW), maandelijks terugkerende avonden zijn de kleinschalige bandjesavond /Kweekvijver, het intieme /Klassiek en de opening van de nieuwe tentoonstelling bij /Kunst. Soms wordt er ook een spelletjesavond of pubquiz georganiseerd.

West: Lab111 richt zich in tegenstelling tot Studio/K niet op zozeer op muziek. In Lab111 worden veel filmfestivals georganiseerd en speciale vertoningen met een Q&A achteraf, waar je de filmmaker de hemd van het lijf kunt vragen. Daarnaast heeft Lab111 een tuin voor stadsboeren en bijenkolonies waar regelmatig workshops worden georganiseerd, zoals een workshop moestuinieren of bijen houden. Wie houdt van lekker eten, is bij Lab111 zéker aan het juiste adres: regelmatig wordt er een pop-up restaurant. Een goede reden om de Facebookpagina van Lab111 in de gaten te houden. Eerder kon je in Lab111 de onvolprezen baobuns eten, of een pokébowl.

bestand_005-2

Oost.

bestand_007

West.

En die bioscoop zelf dan?

Hier kunnen we kort over zijn, voor zowel Oost als West. Wat is het toch met filmtheaters en lowbudget bioscoopstoelen? We komen uit beide zalen terug met een stijve rug en nek.

bestand_006-1

Wie komen er?

Oost: Hip oost, verzamelt u! Studio/K is een broedplek voor creatieve youngsters die graag aan de bar van dit filmtheater komen chillen. De één is aan het werk achter een laptop, de ander drinkt er in zijn up een kop koffie en leest een boek. Vijftig plussers zien we hier niet tot nauwelijks in het wild te spotten.

West: Lab111 trekt een bont publiek aan. Veel buurtbewoners, maar we horen ook veel Engels om ons heen. Niet zo gek, blijkt later. Lab111 organiseert regelmatig speciale expat filmavonden. Daarnaast deelt de bioscoop het gebouw met verschillende (internationale) filmbedrijven gevestigd.

Conclusie

Beide plekken zijn écht heel fijn. En het is maar net wat je smaak is. Lab111 is wat alternatiever dan het hippere Studio/K, maar wint punten met een spannender (rand)programmering en filmactiviteiten. Een écht filmtheater, zoals het hoort. Kan iemand alleen wat aan die stoelen doen?

West wint.

Wat vind jij?

bestand_008