%
route

persoonlijke route

Mijn Route: Een andere kijk op de stad met cabaretier en hoofdredacteur Farbod Frappant

‘Ik ga geen grappen op commando maken’

Cabaretier en hoofdredacteur van BIG.nl Farbod Frappant is een liefhebber van de hoofdstad. Hij woont in Den Haag, maar reist elke dag naar Amsterdam voor zijn werk. Hierdoor ontstaat zijn eigen kijk op de stad. ‘Daarom zal ik niet de meest vage shit in Amsterdam gaan benoemen. Iets als: ‘Deze drempel is echt super’.’

De comedian met Iraanse achtergrond treedt al jaren op. Hij deed in 2008 mee aan een talentenjacht op de Haagse Hogeschool en werd derde. Sindsdien is hij cabaretier. Zijn echte ‘grappenroots’ vond hij in het oude Comedy Café, waar hij met vele grote namen optrad.

Maar Farbod is niet van het op commando grappen maken. ‘Ik houd mijn hart vast als ik paaldanser zou zijn en elke keer dát voor moest doen. Bij cabaretiers wordt altijd in een interview gezegd: maak een grap. Ik zeg toch ook niet tegen een piloot: bestuur dat ding even dan.’

Comedy Café

Rozengracht 117

 

10409098_945433502136226_2140154705800822980_n

Bron: Facebook

Ik kwam heel vaak in het oude Comedy Café, dat is er nu niet meer. De nieuwe locatie zit op de Rozengracht; dit is echt het epicentrum van comedy. Op de zaterdag is elke show hier goed en op dinsdag is er een open mic-avond.

Het Comedy Café is echt een plek waar comedians komen sparren met publiek met hun nieuw materiaal. Zo kunnen ze altijd aan hun acts blijven schaven.

Zo is er bij het afscheid van een comedian ook altijd een roast (eerbetoon aan persoon met goede grappen om hem ‘uit te lachen’). Dit zijn echt de leukste avonden. Dit is altijd druk bezocht en ‘keileuk’ om te zien.

Amsterdam Centraal

Centraal Station

 

15318571620_77a2469dd9_k

Bron: Flickr

Farbod reist elke dag met de trein naar Amsterdam. ‘Het Centraal Station heeft een hele mooie zonsopgang. Ik blijf hier vaker stilstaan. De lichtinval, de gebouwen, de mensen die niks doorhebben van het mooie uitzicht. Ik loop van de trein naar de trams, dit is een kleine wandeling van een minuut en puur genot. Zo begint mijn dag gewoon echt goed. Vooral bij een beetje mooi weer.

Af en toe maak ik een foto van dit uitzicht. Die zet ik dan natuurlijk op Instagram nadat ik er honderd filters op los gelaten heb.

Red Light District

De Wallen

 

225798001_cbc477ff80_b

Bron: Flickr

Mijn derde tip is het Red Light District. Niet omdat ik dit een mooie plek vind, maar omdat deze plek heel duidelijk je reinste marktwerking van Nederland laat zien. Het is best luguber, maar het is ook een deel van Nederland. Al die toeristen zwerven daar rond alsof er niks aan de hand is. Vrouwen staan daar hun lichamen te verkopen. Het is bizar dat dit gewoon een trekpleister voor toeristen is. Dat contrast vind ik fascinerend om te zien.

Waar ik naar een museum in Istanbul ga, komen toeristen naar freaking Nederland om de hoeren te bekijken. Dit is echt toerisme gong extreme. Al is het in Thailand nog net wat extremer.

Ik denk dat het noodzakelijk is voor de stad dat toeristen hierheen komen voor coffeeshops en hoeren. Het is het imago van de stad. Ironisch.

Theater Meervaart

Meer en Vaart 300

 

6830444727_1d47fe996a_o

Bron: Flickr

Theater Meervaart in Amsterdam-West is een heel mooi theater waar ik een aantal keren heb opgetreden. Ze zijn actief op het gebied van een nieuwe doelgroep aantrekken en ze richten zich op verschillende culturen. Daarom komt hier ook een breder spectrum aan leeftijden.

Ik stond hier een keer in de zaal met 700/800 mensen en ze kenden echt de regels niet. De ene helft zat te whatsappen, de andere te schreeuwen. En je staat dan als cabaretier een beetje zenuwachtig te zijn. Maar als je niet zenuwachtig bent, ben je ook echt een psychopaat. Het is niet erg om angst te hebben, het gaat er om hoe je tegen de angst aan kijkt. Ik heb het nooit willen elimineren of uitschakelen. Je moet er mee om leren te gaan zodat het je niet verstikt.

Zolang je niet op het podium staat te bedenken wat je daar staat te doen, ben je goed bezig. Je moet die angst wel voelen, anders ga je aan andere dingen denken als boodschappen doen enzo.

Vondelpark

Vondelpark

 

9415997245_9c534c1abd_k-730x498

Het hele gebied rond en in het Vondelpark heeft iets bijzonders. Het lijkt alsof de hele Amsterdamse binnenstad bijna geen ruimte meer heeft voor nieuwe dingen. Maar als je hier rondloopt zie je alleen maar tyfusdure huize, dus moest er natuurlijk een MANEGE naast worden gebouwd. Hoe decadent kan je zijn? Mensen betalen hier 600 euro voor een toilet om in te wonen en jij hebt hier paarden? Die horen in de natuur! Hoeveel zouden die mensen betalen?

En naast die manege is natuurlijk weer een Albert Heijn.

Farbod wil in Den Haag blijven wonen. ‘Zo kan ik Amsterdam blijven ontdekken. Ik hoef niet meer te gaan betalen voor een kleinere ruimte en houd geld over voor de leuke dingen.’

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in Farbods werk: neem een kijkje op Big.nl.