%
route

thema route

Literaire Route: Waan je in de literatuur van Amsterdam

Voor de echte boekenwurmen

Amsterdam heeft een rijke geschiedenis aan literatuur. Bekende schrijvers zoals Multatuli, P.C. Hooft, Joost van Vondel en Bredero leefden allemaal in onze hoofdstad. Dan is er toch niks leukers om vandaag de dag een literaire route te doen? Dan komt de geschiedenis weer een beetje samen met het heden.

Antiquariaat KOK

Oude Hoogstraat 18

 

Antiquariaat KOK

Dit antiquariaat (voor degene die geen idee hebben wat het is: een winkel met oude boeken) bestaat al sinds 1948. Wanneer je hier binnenloopt komt de geur van oud papier je tegemoet en moet je uitkijken dat je geen boeken omstoot. Je waant je hier letterlijk in een boekenparadijs, want ze hebben een collectie van ruim 700.000 boeken. In deze collectie is er voor iedereen wat wils: van architectuur tot biologie.

Festina Lente

Looiersgracht 40b

 

festina lente

Grote kans dat je dit gezellige eetcafé al kent, want door de ongedwongen sfeer is het behoorlijk populair. Maar je wist waarschijnlijk niet dat ze hier samen met stichting ‘Poëzieslag’ een keer in de maand een poëziewedstrijd houden. Elke derde maandag van de maand strijden twaalf aanstormende dichters om zowel een jury- als een publieksprijs met gedichten die ze uiteraard zelf hebben geschreven. Ga een keertje bij Festina Lente aan de bar zitten, drink een biertje en luister naar het dichtend, nog onbekende talent dat onze stad te bieden heeft.

Bluespoon

Prinsengracht 587

 

AMSAZ_Bluespoon Restaurant - Booth

Restaurant Bluespoon bevindt zich binnenin het vrij chique hotel Andaz. Je zult vast denken: ‘wat doe ik hier nou weer in verband met de literatuur?’ Op de plek waar nu dit hotel en restaurant staan, zat eerst de oude bibliotheek van Amsterdam. En ondanks dat je hier niet veel meer van merkt als je er bent, is het toch een mooie gedachte om de dag af te sluiten in de oude bibliotheek van Amsterdam. Desnoods drink je er alleen een drankje, maar dan kun je toch mooi zeggen dat je er geweest bent!