%
spots

cafe

Kattencafé Kopjes: De hemel voor katten- en theeliefhebbers

Alleen kitten Tiny wilde niet knuffelen

Kattencafé Kopjes: toen bekend werd dat dit café haar deuren wilde gaan openen door middel van crowdfunding stroomden de giften binnen. Zo waren er zelfs enthousiastelingen die 1000€ doneerden en daarbij een kat een naam mochten geven.

Woensdag 22 april opende het kattencafé dan eindelijk haar deuren. Gewapend met speeltjes en goede moed gingen we erheen, om te kijken of het café aan alle goede dingen voldeed.

Kattencafé Kopjes

Marco Polostraat 211

 

IMG_2977

Bij binnenkomst worden we ontvangen door de eigenaresse van het Kattencafé. Gehuld in een kattenblouse, kattensneakers en een kattentattoo op haar arm lijkt ze te voldoen aan het stereotype kattenliefhebber.

Ze vertelt ons dat de komende weken (vanaf de opening) al 600 reserveringen zijn gepland. Ze zit helemaal vol.

Uit een kort introductiegesprekje blijkt dat er maximaal twintig mensen in de ruimte mogen, in ‘diensten’ van twee uur. Bij binnenkomst van de ruimte moeten we onze handen desinfecteren, altijd goed.

IMG_2974

Interieur
Als je bij Kopjes naar binnen loopt wordt je eerst ontvangen bij de bar. Hier zijn geen katten. Je kan hier op de vensterbank zitten of lekker kletsen met het personeel, maar the real business is verderop.

De eerste ruime is fris, met veel wit en kattenkussens. De grote ramen zorgen ervoor dat de ruimte wel erg warm is. Dit wordt misschien nog een probleem in de zomer.

Dan gaan we door naar het café zelf. Aan de muur hangen speeltjes, er zijn zeven/acht tafels, op de grond staan bakken water en huisjes voor de beesten en tegen het plafond loopt een hele speelruimte.

IMG_2895

Bij de tafels staan houten stoeltjes of banken, waar de katten zich op genesteld hebben. De hele ruimte heeft iets weg van een woonkamer, die misschien nog net iets gezelliger zou kunnen zijn. In de hoek staat een bureau waar de echte kattenfans een kattenkleurboek kunnen inkleuren, een kattenboek kunnen lezen of de Poezenkrant kunnen doorpluizen.

Conclusie: De gezelligheid spat er niet van af. Dit is ook niet de hoofdzaak bij een kattencafé, maar er is overduidelijk meer rekening gehouden met de katten, dan met de gasten. Het ligt er aan of je dat erg vindt of niet.

IMG_2894

Eten
Over het eten kunnen we kort zijn: Kopjes verkoopt taarten en simpele sandwiches. De Red Velvettaart smaakt heel lekker, en lijkt zelfgemaakt. Hij is niet zo zoet en dat vinden wij juist een positief iets.

Ook de citroen merenguetaart lijkt ons een topper. De sandwiches konden we nog niet proeven, maar een korte beschrijving laat ons weten dat het vooral heel simpele sneeën brood met zelfgemaakte humus of oude kaas zullen zijn.

Conclusie: Je hoeft niet naar het kattencafé te gaan voor het eten, maar dat ga je ook niet. Een stukje taart en een kitten is best een goede combinatie.

IMG_2952

Drank
Thee, koffie, kokoswater en frisdranken: dat wordt er aangeboden. Simpel, maar prima. Geen alcohol, want we willen natuurlijk geen dronken kittenknuffelaars. De thee wordt geschonken in de meest schattige kattentheekopjes ooit, dat is wel echt leuk en staat ook weer mooi bij je kattenselfie, want we weten dat je die gaat maken. Dat hebben we zelf namelijk ook gedaan.

Conclusie: wil je alcohol? Niet bij de kitties.

IMG_2949

Katten
En dan last but not least: de katten. Hoe wij het ons hadden voorgesteld? Bij binnenkomst getackeld worden door kittens. Ja, echt. Nou, dat is natuurlijk niet zo.

In het kattencafé zijn zeven katten te vinden, waarvan 1 kitten. Katten slapen gemiddeld 16 uur per dag, dus de meeste katten liggen lekker te snoozen op de bank of in een huisje.

IMG_2891

Ze komen allemaal uit het asiel en zijn heel sociaal. Behalve de kitten Tiny, die is een beetje schuw en mist een oogje. Alsnog is hij supercute. Na een half uur raken de katten aan ons gewend en komen ze lekker knuffelen.

Drie katten zijn geïnteresseerd in een spelletje. Met een balletje gooien, een muis bewegen of een veertje over de grond sleuren: ze spelen lekker mee.

IMG_2953

Conclusie: de katten slapen veel. Aangezien ze de hele dag geaaid worden, hebben ze er soms gewoon genoeg van. Houd er rekening mee dat niet alle beestjes er zin in hebben om de hele tijd te spelen of te kroelen. Ze zijn hartstikke lief om te zien, maar we weten niet hoe ze gaan reageren bij de ratio 20 personen en 7 katten.

IMG_2892

P.S.: Rosie is onze favoriet. Wat is dat beestje lief.

Samenvatting: Het Kattencafé is het eerste café in Nederland waar zoveel katten zitten. Het is een leuk concept. Je moet hier niet heengaan voor het drankje of het eten, je moet hier de prioriteit bij de katten leggen. En die zijn superlief. Die koffie of taart is een leuke toevoeging, maar het gaat om de kitties.

IMG_2900