%
insider

insider

Insider: Op pad met taxichauffeur Sadi Karadag

Zijn tips voor de internationale keukens van onze stad

Als taxichauffeur rijd je de hele dag door Amsterdam. Je ziet plekjes waarvan andere mensen niet eens weten dat ze bestaan. Daarom stapten wij in de auto van Sadi Karadag. Deze 25-jarige jongeman werkt al drie jaar als taxichauffeur bij TCA. De opgewekte en enthousiaste Sadi is geboren en getogen in Amsterdam en ook dat maakt hem de aangewezen persoon voor inside tips over de hoofdstad van ons landje.

unnamed

Netjes gekleed in pak, dat past ook wel bij de Audi A8 waar hij in rijdt, haalde hij ons op en gingen we met hem op pad. Sadi deelt restaurants met ons waar je overheerlijk kunt eten. Maar dan wel met een twist, want hij gaat voor de internationale keuken. Wij zaten klaar om verrast te worden.

Warung Spang Makandra

Gerard Doustraat 39

 

TCA2-12

De eerste internationale keuken waar Sadi zonder enige aarzeling meteen naar toe reed, was Warung Spang Makandra. Dit Javanaans Surinaams eethuis vindt zijn oorsprong in 1978. ‘Ik ging hier een keer op aanraden van een andere taxichauffeur heen en toen bestelde ik hete kip zonder botjes. Die zijn zo lekker, dat ik eerlijk gezegd nog niks anders heb gegeten’, zegt Sadi. Wil je hier een keer eten, zorg dan dat je of aardig op tijd bent of dat je genoeg geduld hebt. Volgens Sadi is het hier altijd redelijk druk rond etenstijd. ‘Ja, het is nou eenmaal heerlijk eten’, aldus de Chauffeur waarbij het water alweer bijna in de mond loopt als-ie het erover heeft.

unnamed

De hete kip zonder botjes is zo lekker, dat ik eerlijk gezegd nog niks anders heb gegeten

Köșebași

Amsteldijk 25

 

kosebasi

Ook de tweede locatie was snel gekozen. We kwamen aan bij Köșebași op de Amsteldijk. Sadi komt hier graag voor de verse en originele Turkse keuken. Origineel omdat je hier uiteraard veel meer kunt krijgen dan kebab. Alhoewel dat heus wel tot de mogelijkheden behoort. Je krijgt dan alleen de kebab niet in een servet in je hand geduwd, maar dan wordt het zeer chic opgediend. Je zou bijna niet eens herkennen dat het kebab is. En verser dan vers is het hier ook, want alles wordt zelf bereid. Er komt niks, maar dan ook helemaal niks uit pakjes en de eigenaar vertelde ons dat hij zelfs het vlees zelf vilt. Sadi komt hier weleens met zijn vriendin. ‘Deze plek is goed om indruk te maken op de meisjes’, deelt hij met ons. Dus mannen, waar wachten jullie nog op?

TCA2-14

Le Garage

Ruysdaelstraat 54-56

 

TCA2-11

De volgende plek mocht sowieso niet ontbreken, hoewel Sadi hier zelf nog nooit gegeten heeft. ‘Als taxichauffeur in een VIP-taxi breng ik veel van mijn klanten hier naartoe. Le Garage is een favoriet van velen’, zegt Sadi. Deze Franse keuken doet enigszins chic aan en dat kan ook bijna niet anders aangezien Joop Braakhekke de eigenaar is. Met goed gekruide escargots en een smaakvolle crème brûlée op de kaart, leef je hier eventjes als God in Frankrijk. Op deze plek stond vroeger, zoals de naam al doet vermoeden, een garage. Mocht je een keer wat chiquer uiteten willen en wat geld overhebben breng hier dan eens een bezoek. Ook als je minder geld wil uitgeven kan dit, want er is al een dagmenu voor € 36,00. Bon appétit!

Het Badhuis

Javaplein 21

 

TCA2-7

Hier bij Het Badhuis hebben ze een mix aan gerechten, want ze hanteren niet een bepaalde keuken. Maar deze moest er hoe dan ook bij, want deze tent staat bij Sadi met stip op een!

Bij het Badhuis hangt zo’n gemoedelijke sfeer en in de zomer hebben ze het beste terras

De naam zegt natuurlijk iets over de geschiedenis van het gebouw. Van 1942 tot 1982 diende dit als badhuis. In de jaren 70 werd het echter steeds minder gebruikt, want steeds meer mensen kregen thuis een douche. Als je binnen staat zie je nog wel wat oude aspecten die verraden dat het inderdaad een badhuis was. Naast de oude tegels en douchecabines hangen er ook nog oude advertenties aan de muur. In een buurt waar niet erg veel gezellige plekken zijn, heb je dan op het Javaplein ineens dit mooie badhuis staan. En het is nog gezellig ook. Gaan dus!

TCA2-6

Nadat we hebben rondgereden en uren hebben gekletst met de rustige en zeer vriendelijke Sadi zet hij ons weer af. We willen hem bedanken voor de mooie tips en een kijkje in zijn Amsterdamse leventje!