%
spots

inside...

Inside… Scheepskameel

We willen nooit meer naar huis

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: restaurant Scheepskameel. Het zusje van het succesvolle restaurant Rijsel is talk of the town.

bestand_000

Wat is het?

Sinds de opening van Scheepskameel dit voorjaar, werd er veelvuldig over het restaurant geschreven. Culinair recensent van het Parool Hiske Versprille gaf het restaurant een dikke 9-, een journalist van NRC liep tipsy en zeer tevreden de zaak uit en ook de Telegraaf was van de partij: Pieter Nijdam roemt het restaurant om de perfecte beleving, het eten pretentieloos lekker.

Zulke lovende woorden maakt nieuwsgierig, en wij zijn ook zeker niet de enige. We reserveerden keurig drie weken van te voren en kregen een tijdslot van 18:30 tot 21:00 uur toegewezen, de laatste van die bewuste vrijdagavond. Daarnaast werden we op voorhand alvast vriendelijk verzocht zo rond de klok van negen écht te vertrekken. Want dan start namelijk de volgende ’shift’. Ach, wat maakt het ook uit. We hebben een plekje. De verwachtingen zijn hooggespannen.

bestand_000-5

bestand_000-2

Wie zit erachter?

Zoals we al even noemden: Scheepskameel komt uit de koker van de drie mannen die vijf jaar geleden Rijsel startten. Ook voormalig chef van Marius haakte aan. Waar bij Rijsel vooral de focus op de Franse keuken ligt, is dat bij Scheepskameel anders: de Duitse keuken (en dito wijnen) staat hier centraal.

Wat kost het?

We rekenden een keurige 110 euro af. Veel? Valt best mee. Het menu van Scheepskameel is opgedeeld in vijf categorieën: rauw, groenten, vis/vlees, kazen en dessert/kuchen. Ik koos voor de rauwe coquille met citroen met bloemkool (12,50 euro), gevolgd door kartoffelkuchen met uiencompote en 63-graden ei (8 euro), wilde eend, borst en pastei (16,50 euro) en als dessert gepocheerde peer met pompoenganache en citroensorbet (7,50 euro). Keurig.

bestand_000-1

Was het wat?

Bij binnenkomst worden we warm (én met uitgestoken hand) begroet door onze gastheer, zonder dat het gemaakt aandoet. Dat zet de toon voor de rest van de avond: uitgelaten, vrolijk en relaxed. Scheepskameel is niet het type restaurant waar je in een driedelig pak aan moet komen zetten, integendeel. Er wordt gewoon goed gekookt in een fijne setting: in een 180 jaar oud pand op het Marineterrein, om precies te zijn. De ruimte is hoog, een tikkie industrieel en oogt simpel chic. Waar je ook zit, je kijkt altijd de open keuken in, een feestje voor elke kookliefhebber.

Zoals gezegd: bij Scheepskameel ligt de focus op de Duitse keuken en worden er ook alleen maar Duitse wijnen geschonken. Wie denkt dat de Duitse keuken grof en vet is, heeft het aan het verkeerde eind. Het eten bij Scheepskameel is licht en zit vernuftig in elkaar. We eten hier de lekkerste kartoffelkuchen en vreselijk goede eend. De avond vliegt voorbij. Na een geurige espresso (1 euro – het kan nog!), worden we vriendelijk verzocht ons tafeltje te verlaten. Het is vijf over negen, de volgende shift wacht. Erg? Welnee. We hadden het ingecalculeerd en gunnen het stel dat in de hoek van de zaak aan het wachten is, net zo’n verrukkelijke avond.

bestand_000-6