%
insider

insider

Inside… de pokébowls van Poké Perfect

Het eerste pokébowl restaurant van Amsterdam!

Foodtrend watchers zagen het pak ‘m beet twee jaar geleden al gebeuren: men staat in wereldsteden maar wat graag voor komgerechten in de rij. Of het nu sushi, een burrito, smoothie, rijkgevulde salade of soep is. En het is vooral de pokébowl die op dit moment terrein wint in Nederland.

bestand_001

Poké is een traditioneel gerecht uit Hawaii: een kom gevuld met in sesamolie en sojasaus gemarineerde rauwe vis met (sushi)rijst en verse groente. Niet zo gek dat sushiliefhebbers als een blok voor deze makkelijke maaltijd vallen.

Wat is het?

Poké Perfect is op het juiste moment ingesprongen en opende onlangs een zaak in een smal pand op de hoek Prinsengracht/Leidsekruisstraat. Tussen de louche grillrestaurants in, zeg maar. Het is dan ook een drukte van belang als we rond etenstijd de zaak bezoeken. Afhaalbezorgers van Foodora, Deliveroo en UberEATS rijden af en aan.

Eenmaal binnen ademt het (afhaal)restaurant serene rust. Er klinkt rustige loungemuziek, de zaak is licht en had – op de toonbank na, dan – net zo goed een ontvangstruimte van een hippe yogaschool kunnen zijn. Strak, wit en ietwat zweverige leuzen op de muur als ‘the belly rules the mind.’

De pokébowls worden voor je neus vers bereid en die kun je vervolgens uit een plastic bakje in de zaak zelf opeten óf meenemen. Er is achterin op een bank en een paar krukjes plek voor ongeveer tien man.

bestand_007

bestand_004

Wie zit erachter?

De 24-jarige Quinta Witzel en haar broer Gerrit Jan (30). In dit interview met het Parool vertelt Quinta dat ze regelmatig Poké at in Amerika, waar ze tot voor kort woonde. “In Hawaï kun je op de hoek van elke straat poké kopen. De trend is overgewaaid naar Amerika en komt nu langzaam op in Europa.”

Wat kost het?

De goedkoopste bowl (tofu), kost 8,80 euro. De duurste variant 11,80 (tonijn). De pokébowl is een volwaardige avondmaaltijd. Wie grote trek heeft (ik!), betaalt 1,90 euro extra voor een upgrade. Zo slecht nog niet.

We kozen voor ‘The Witzel’, met zalm, avocado, komkommer, oranje masago, lente-ui, sesamzaad en Poké Ponzusaus (11,70 euro – groot) en een Shrimp Sensation (10,80 euro) met garnalen, avocado, rode ui, komkommer, basilicum, oranje Masago en Green Goddess saus. Naast een aantal vaste bowls kun je trouwens ook ervoor kiezen om je eigen bowl samen te stellen.

bestand_009

Was het wat?

Alle eerlijkheid gebied me te zeggen dat mijn pokébowls de hobbelige fietstocht naar huis ternauwernood hebben overleefd (bovenstaande foto zegt genoeg). Dat had verder geen invloed op de smaak: de pokébowl was een feest. Verse vis, genoeg groenten, perfect gegaarde rijst en er werd vooral niet zuinig omgegaan met de toppings. Geen straf.

Puntje van kritiek? Alle pokébowls worden, of je nu afhaalt of het daar ter plekke opeet, geserveerd in vierkante plastic bakken. Dat is niet echt een bowl, toch?

Poké Perfect, Prinsengracht 502

bestand_008bestand_006

bestand_003