%
spots

inside...

Inside… The French Connection

Bon Appétit!

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze keer: The French Connection, een Frans toprestaurant om je vingers bij af te likken.

Stel: je wilt iemand verrassen met een diner. Je ouders, je vriend, je beste vriendin. Het liefst in een klassieke setting, maar dan wel ongedwongen. Rijke smaken, maar niet té duur. The French Connection is wat ons betreft een onontdekte parel in het centrum waar je iedereen die van de Franse keuken houdt mee naartoe kunt slepen. Oók op je sneakers. Bon Appétit!

img_1874

Wat is het?

Iets meer dan een jaar geleden zag restaurant The French Connection het levenslicht, in de kelder van Odeon aan de Singel. Toen nog als een Franse tapasrestaurant. Dat bleek niet de gouden formule, het roer moest om. Het was tijd voor een, zo noemen ze het zelf, ‘culinaire revolutie.’ De zaak kreeg een lik verf, de kaart werd kritisch onder de loep genomen.

De inrichting van The French Connection is knus en romantisch: in het donkere souterrain branden tientallen kaarsen, de muren rijkelijk versierd met op Parijs geïnspireerde werken van illustrator Eva de Gans. Gegeten wordt aan marmeren bistrotafels en op cognac lederen banken. De zaak oogt chique Frans, de bediening is vlot, warm en bijzonder attent. Vinden we leuk: geen gehannes met wat-is-nu-het-juiste-bestek-voor-wat: bij French Connection krijg je een bamboe doos op tafel met genoeg bestek voor twintiggangendiner. En dat mag je er zelf uitpakken bij elke gang.

img_1899

Wie zit erachter?

Jef van den Hout. Was eerder souschef bij tweesterren restaurant Bord’eau in Hotel de l’Europe. Je kunt het slechter treffen.

Wat kost het?

Met zo’n sterrenline-up zou je denken dat je de hoofdprijs betaalt, maar niets blijkt minder waar. Een viergangendiner kost een slordige 43 euro, een vijfgangendiner 53, zesgangen 63 en een zevengangenmenu 70 euro. Liever iets anders? Ook kun je zelf een selectie maken van een paar voorgerechten. Chef Jef raadt maximaal vier gerechtjes per persoon aan.

Ook leuk: maandelijks wordt de tasting lunch ‘Le Dimanche’ georganiseerd, voor fijnproevers die voor één middag culinair recensent willen zijn. Voor €45 p.p. geniet je elke tweede zondag van de maand tussen 12 en 15:00 uur van een unieke 5-gangenlunch. Bekende gerechten uit Franse districten worden tijdens deze exclusieve lunch compleet uit elkaar gehaald en op revolutionaire wijze opnieuw uitgevonden. De gasten bepalen vervolgens welk van de creaties terugkeert als vast gezicht van de revolutie.

img_1885

Was het wat?

En of! Vanavond maakten we aan de Singel een ontdekkingsreis door Frankrijk. We doen ons tegoed aan klassieke Franse gerechten, maar dan met een moderne twist. Aangenaam verrast werden we door de amuses in drie delen: een visbouillon met zure appel, een pasteitje en een – wat het lijkt – olijf op een houten lepel. Niets bleek minder waar: zodra de donkere olijf je tong raakt, spat het in je mond uiteen in een vloeibare, smaakvolle substantie. Heel indrukwekkend. Het zit je zintuigen direct op scherp: hier gebeurt iets bijzonders in de keuken.

Vanaf dat moment was het keer op keer raak: de zoute Bisque van Noordzeekrab, mét een crème van limoengras en Thaise basilicum. Een kruidige rundertartaar (Franser krijg je het niet), met zure room en paddestoelen. Dolenthousiast werden we van de kalfswang met rijke jus en puree, waar 72 uur voor uitgetrokken is om het vlees zo mals te kunnen serveren. 24 uur in de pekel, 24 uur in de rode wijn en vervolgens 24 uur sudderen. Alsof er een engeltje op je tong piest.

img_1895

Puntje van kritiek?

We tippen dit restaurant niet voor niets, dus de lovende woorden zijn geheel op zijn plaats. Mochten we dan ergens over mogen klagen, dan is het over de muziekkeuze: alsof de soundtrack van één van mijn meer zweverige yogalessen op repeat stond. Onbetwist dieptepunt: een nummer dat sterk leek op een panfluitversie van My Heart Will Go On van Céline Dion.