%
spots

inside...

Inside… FC Hyena

Bioscoopstoelen? Banken, zul je bedoelen!

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: FC Hyena, een bijzonder fijn plekkie in Noord. Laten we hopen dat het daar nog lang zo onontdekt blijft.

Moeten we hier ècht naar rechts? We banen ons een weg door de stadsjungle van Noord. De gure wind snijdt door onze jassen. Ons eindstation is FC Hyena, een nieuw filmhuis en petit restaurant ergens aan het water. Je moet het alleen weten te vinden.

bestand_000

Het blijkt naast Hotel de Goudfazant te zitten. Niet zo gek, want: dezelfde eigenaren. Die spelen trouwens graag met taal. Zo is Hotel de Goudfazant geen hotel maar een restaurant, is Café Modern geen café maar een restaurant en is de laatste aanwinst, FC Hyena, geen voetbalclub. Zoals de naam doet vermoeden.

Felgekleurde garage

Wie voet over de drempel zet en niet weet wat er komen gaat, zal verrast worden. Buiten zie je een oude garage, naast de grimmige ponthaven. Binnen wacht ons een bontgekleurd interieur. Die garage heeft een flinke lik verf gekregen eer het de naam FC Hyena mocht krijgen. De vloeren turquoise, de muren kanariegeel, groen en rood, de meubels roze. Het geheel heeft iets lieflijk rommeligs, alsof hier helemaal niet over nagedacht is. Maar weten allemaal dat het niet zo is.

De open keuken is prominent aanwezig in FC Hyena, net als de houtgestookte steenoven (die roken we al van buiten). Op de kleine, wisselende kaart prijken kleine gerechtjes tussen de 5 en 10 euro, die je naar hartenlust kunt delen. Vrijwel alle gerechten worden bereid in de oven. Zo bestel je hier geroosterde aubergine met feta en amandel voor zes euro, gepofte zoete aardappel met hangop en chimichurri voor zes en gekonfijte eendenbout met linzen en geroosterde knolselderij voor tien euro.

bestand_004bestand_000-1

Bord op schoot

Daarnaast hebben ze bij FC Hyena een bijzondere verzameling vin nature, waarvan het merendeel per glas gaat en schenken ze een aantal bijzondere ciders. Met bord op schoot? Geen probleem. Het eten en drinken mag allemaal de bioscoopzaal in.

Die zaal, daar willen we het nog even over hebben. Als frequente bioscoopbezoekers weten we dat de bioscoopstoelen van menig filmhuis de wensen overlaat. Te hard, te versleten, de veren prikken nog net niet door de stof heen. Bij FC Hyena stonden we versteld toen we één van de twee zaaltjes binnenliepen. Hier geen stoelen, maar grote oranje banken waar je met zeker vijftien man op kan zitten / hangen / liggen. FC Hyena heeft het begrepen: een filmpje pakken ook vooral relaxed zijn.

Kortom, haast snel naar Noord! Dit is een spot waar we graag voor omfietsen. Ondanks dat die houtgestookte steenoven geur nog héél lang bleef hangen in onze jassen. Dat nemen we maar wat graag voor lief.

bestand_008