%
spots

inside...

Inside… BUFFET van Odette

Ontbijten met de befaamde truffelkaasomelet

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: BUFFET van Odette.

IMG_8485

Wat is het?

Als je deze plek al niet kent dan is je vast wel eens het fijne terrasje opgevallen aan de Prinsengracht. BUFFET van Odette is al meer dan twee decennia een van de meest geliefde plekken in Amsterdam voor ontbijt, lunch en diner. Of alleen een koffietje dan. Buiten aan een klein tafeltje waan je je zo in Parijs. Binnen is het trouwens al minstens even stijlvol en Frans ingericht.

Leuk is dat er ook gewerkt wordt met goede (en soms typisch Amsterdamse) producten: vis van Frank’s Smokehouse, brood van Hartog, Bocca-koffie en De Lindenhoff’s vlees, groenten en kazen. Wat je hier ook eet, het is goed. Speciaal bekend staan echter de omeletten en dan in het bijzonder die met truffelkaas. Drie keer raden wat wij bestellen.

IMG_8490

Wie zit erachter?

Odette Rigterink begon BUFFET van Odette al in 1994. Pannen vol met thuis gemaakt eten werden in een krat voorop de fiets geladen om uit te serveren in het gepachte avondrestaurant van Enfant Terrible. Ze serveerde daar een gezonde, eenvoudige maaltijd onder het motto ‘echt eten’. Uiteindelijk is Odette van een mini-restaurant in de Berenstraat in 1998 en plek in 2001 aan de Herengracht, terecht gekomen in de Prinsengracht 598. Na twintig jaar staat Odette nog steeds voor haar filosofie: een goed bord eten voor iedereen.

IMG_8498

Wat kost het?

Er zijn goedkopere plekken om te ontbijten, zoals wij nu doen. Voor de omelet truffelkaas betalen we 9,50 euro en yoghurt met fruit en granola kost bijvoorbeeld 6,50. Aan de andere kant mag je totaal niet klagen als je even op deze plek mag vertoeven. Staren naar een blinde muur in een of andere koffieketen kan altijd nog.

IMG_8494

Was het wat?

We moeten eerlijk zijn: BUFFET van Odette stond al een tijd op ons lijstje en zeker de aanbeveling voor de omelet truffelkaas maakte onze verwachtingen hooggespannen. Toch zijn deze volledig waargemaakt. Rijkelijk opgemaakt is het bord niet: de omelet, een paar sneetjes brood en een flinke kledder Franse mosterdmayonaise. (Hoort dat laatste er soms typisch bij?) Toch is dat niet erg: het legt extra nadruk op de heerlijke omelet. Als de basisingrediënten goed zijn, dan is een simpel gerecht vaak juist beter. De koffie smaakt overigens ook pri-ma.

Om ons heen gezellige toeristen die de tijd nemen om even gezellig te brunchen. Voor het ideale weekendgevoel ben je hier, ook doordeweeks, aan het juiste adres!

IMG_8502

IMG_8506