%
spots

inside...

Inside… Brooks

De hele dag lang internationale guilty pleasures bestellen

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: Brooks, een brasserie in Oud-zuid. Maar dan mét zonder poespas.

Brooks is een fijne brasserie in de Apollobuurt. In de Apollobuurt, zeg je? Ja, we hebben het over een laagdrempelige brasserie in één van de chiqueste buurten van Amsterdam. Brooks zit in het pand aan de Beethovenstraat waar de Coffee Company jarenlang zat. Tot vorig jaar: toen werd het verkocht aan het naastgelegen Hotel Beethoven en werden de muren er vakkundig uit gesloopt.

bestand_003-1

De hele dag door worden er bij Brooks internationale guilty pleasures geserveerd en daar betaal je ook nog eens niet de hoofdprijs voor. Win-win, zeggen we. Zo kun je er om een uur of vijf ’s middags nog prima American pancakes met bacon en siroop bestellen, als het je blieft. Of ’s ochtends aan de hamburger.

Wie zit erachter?

We hebben ons laten vertellen dat Brooks wordt gerund door Marleen en Ling, maar onderdeel is van Hotel Beethoven. Het restaurant is verbonden met de ingang van het hotel, maar je hebt geen moment het gevoel dat je in een lobby aan het eten bent.

bestand_005-1

Wat kost het?

We noemden het al even in de intro: hoewel Brooks op een best chique locatie zit, zijn de prijzen er niet naar. Wij bellen pancakes met fruit en chocolade (7,50 euro), een California style egg (avocado, spek en salsa op toast met een gepocheerd ei – 9,50 euro) en een chorizo grilled sandwich voor een slordige zes euro. Daarnaast dronken we allebei een cappuccino (2,90 euro) mét twee koekjes (yes!), en een glaasje kraanwater.

bestand_004-1

Was het wat?

Wat ons gelijk opvalt, is dat Brooks wat interieur betreft, een verademing is tussen alle duizend-in-een-dozijn industrieel opgetrokken tenten die de stad rijk is. Geen bakstenen muren, donkergrijze gietvloer en strafkampkrukjes, maar een gezellig geheel met kleurrijk behang, een stoere eland boven de openhaard en zeer Instagrammable tegels op de vloer. Dit blijkt het werk te zijn van de interior designers van Hip Studio.

Die Spaanse zwart witte tegeltjes kunnen nog wel eens een dingetje worden, trouwens. We zagen verschillende gasten tijdens onze brunch keurig hun bord positioneren om zo een gelikte Instagramkiek te kunnen schieten. Dat betekent overigens niet dat Brooks vooral de hippe vogels aantrekt. Integendeel: de dakloze die zijn laatste centen neerlegt voor een bakkie (en bijzonder moeilijk uit zijn woorden komt), wordt net zo vriendelijk geholpen. Aan de grote tafel wordt er gewerkt door gehaaste freelancers, in de serre zitten moeders met hun kroost. Het publiek dat Brooks aantrekt is zo bont als de aankleding van de zaak zelf. 

Wie niet in Zuid woont, zou niet zo snel naar de Beethovenlaan fietsen. Dat snappen we, want naast een een Le Pain Quotidien, een drogist, wat damesmode zaken en een Starbucks-filiaal is er niet zoveel te vinden. Brooks kan daar nog wel eens verandering in brengen: het is een fijne spot waar je rustig een paar uur kunt doorbrengen en vanuit de lichte serre de drukke Beethovenstraat aan je voorbij ziet trekken. En met een kaart vol comfort food, fietsen wij binnenkort weer even om.

Brooks, Beethovenstraat 43

brooks-brunchtafel95jasper-de-waal-photography brooks-brunchtafel53jasper-de-waal-photography