%

Inside… 5&33

De allerlekkerste truffelpasta van Amsterdam

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie vertellen we je waar je de állerlekkerste truffelpasta van de stad kan krijgen, namelijk bij 5&33.

fullsizerenderWat is het?

Truffelliefhebbers, verzamelt u! Het truffelseizoen is geopend en dat wordt gevierd in 5&33, restaurant van het Art’otel aan de Martelaarsgracht 5. Een fijn, modern restaurant te midden van alle hectiek rondom Amsterdam Centraal. Elke dinsdag kun je tijdens Truffle Tuesday genieten van een flink bord truffelpasta met een glas prosecco voor twintig euro.

Het zwarte goud wordt bereid door chef-kok Nadia Frisia, een dame met Siciliaanse roots. Maar waarom op dinsdag? Omdat elke dinsdagmiddag verse truffels vanuit Puglia worden ingevlogen. En dát vraagt om een truffelfeestje. Voor iedereen.

Wie zit erachter?

5&33 is zo’n zaak waar je vooral langsloopt in plaats van naar binnengaat. Ligt dat aan het restaurant zelf? Niet helemaal. In ons land leeft de hotelcultuur een stuk minder dan in bijvoorbeeld New York en Londen, waar men een avond lang aan een hotelbar drinkt, in de lobby wat werk verzet of naar een feest in het hotel gaat. Wij nuchtere Nederlanders lijken toch wat moeite te hebben om een voet over de drempel te zetten van een chique-ogend hotel, als wij zelf geen slaapgast zijn. 5&33 probeert al enige tijd dapper hierin het goede voorbeeld te geven: zo kun je hier niet alleen dineren, maar ook cocktails drinken en kunst checken in de galerie.

Vorig jaar organiseerde het restaurant een speciaal truffelmenu, met truffelbrownies toe. Dat komt omdat hun leverancier Carlo Zuccherini uit Umbrië de beste truffels weet op te snorren. Dit seizoen wordt deze heerlijke delicatesse geserveerd in haar meest pure vorm: een flink bord pasta waarvan je hoopt dat er nooit een eind aan komt. Met prosecco on the side voor de balans.

Maar wat als je niet van truffels houdt?

Truffel heeft een hele diepe en overheersende smaak die zeker niet bij iedereen even geliefd is. Geen man overboord: 5&33 heeft een uitgebreide dinerkaart waar de truffel nauwelijks op voorkomt. De keuken is de gehele dag open en geïnspireerd door het shared dining-concept, waarbij de bedoeling is dat je de gerechten deelt. De smaken en ingrediënten zijn gebaseerd op de diversiteit van de Mediterraanse regio: zo vind je onder andere charcuterie, kazen, burrata salades, gegrilde vis en verschillende pasta’s op de kaart.

Was het wat?

De pasta pérfect al dente (waarom lukt mij dit nooit?), de saus diep en boterzacht. En de truffel, die blijf je de rest van de avond nog naproeven. Even waan ik me in Italië, waar een grote mamma met klotsende oksels zwoegend grote borden truffelpasta bereidt voor de gasten van haar authentieke thuisrestaurant.

Dat beeld staat wel haaks op de aankleding van 5&33: modern en strak. Denk: gedimd licht, donkere hoeken en dito design stoelen, een grote open haard en cliché lounge-jazz op de achtergrond. Dat is misschien een tikkie minder gezellig, maar dat neemt niet weg dat ze hier zulke lekkere pasta kunnen maken, dat je zintuigelijk even naar Italië afreist. Daarbij is het te gek dat zoiets exclusiefs als truffel, voor zo’n schappelijke prijs wordt aangeboden en daardoor erg toegankelijk is.

Eén ding weten we zeker: deze pasta is níet voor shared dining bedoelt. Omdat je bord aflikken in zo’n establishment niet helemaal oké is, gebruiken we stukjes brood – heel Italiaans – om de laatste restjes saus op te kunnen lepelen.

De truffelpasta is tot zeker april elke dinsdag verkrijgbaar bij 5&33 voor twintig euro per persoon (inclusief glas prosecco). Kijk voor meer informatie op 5and33.nl.