%
route

thema route

IJs-route: van bolletjes tot scroppino

Wat is nou lekkerder dan een ijsje in de zon?

Wat heerlijk om te zeggen dat het weer zover is: de zomer komt eraan. Lekker op een terrasje zitten of in het park liggen met vrienden wordt weer de normaalste zaak van de wereld en de winterdeken kan je opbergen. Pak je zwembroek en handdoek en ga naar buiten! Maar eerst: een ijsje. Waar kan je het lekkerste ijs eten in Amsterdam? Wij hebben het voor je op een rij gezet.

Pisa

Scheldeplein 10

5068036030_16410c4dcf_o

Bron: Flickr

Vraag menig Amsterdammer naar het beste ijs van de stad en je krijgt Pisa als antwoord. Deze kleine ijswinkel is te vinden bij Amsterdam RAI en kenmerkt zich door een opmerkelijk exterieur. De ijswinkel is namelijk maar een aantal vierkante meter groot. Als je zittend je ijsje op wil eten, moet dat op een dichtstbijzijnd bankje, want de ijswinkel heeft bij de vestiging op het Scheldeplein geen terras. Gelukkig hebben ze nog een tweede vestiging geopend, met terras, op de eerste van der Helststraat 62-B, vlakbij de Albert Cuyp.

Op een warme zomeravond kun je er niet omheen, want de lange rij trekt vanzelf je aandacht. Ga hierheen voor het lekkerste Italiaanse ijs, van alle standaard smaken tot minder bekende smaken, als Cookie Dough. Daar verbleekt Ben & Jerrys bij.

IJsboutique

Johannes Verhulststraat 107h

3642306046_b79f994900_o

Bron: Flickr

Twee enthousiaste meiden besloten in 2013 om de IJsboutique te openen. IJs met een vleugje glamour (denk aan Moët Chandon-ijs), zoals ze het zelf omschrijven. Hier kan je niet alleen een lekker ijsje halen, maar ook een scroppino, ijsshake of ijsmacarons. Eet je ijsje op het terras terwijl je geniet van een goede koffie.

Van der Linde

Nieuwendijk 183

5506878626_30f6c936b7_o

Bron: Flickr

Van der Linde is de beste Amsterdamse keuze voor echte slagroomijsliefhebbers. De banketbakkerij én ijssalon is gevestigd bij de drukke Kalverstraat en kenmerkt zich door de nog grotere drukte voor hun vestiging. Maar laat je niet afschrikken door de lange rij, want de medewerkers van de slagroomdroomwinkel werken snel door. Nog een pluspuntje: het ijs is supergoedkoop. En als je er toch heen gaat, koop dan ook even die goddelijke slagroomtruffels.

Mezzo

Dapperplein 36

Screenshot 2014-05-23 at 14.54.21

Bron: Mezzo

Een échte Amsterdamse ijssalon is Mezzo in de Dapperbuurt in Oost. Mezzo is opvallend door hun zelfgemaakte speciale ijs dat bij de buurt past. Zo is er het Dapper-ijs, citroenijs met een beetje aardbei, en Fernandezijs, dat ook daadwerkelijk proeft als het mierzoete drankje. Ben je bang dat je deze buurtijssalon niet vindt? Hoeft niet, want het knaloranje interieur zie je van honderden meters afstand.

IJspaleis

Eerste Sweelinckstraat 20

200298223-001

Een ijsje in het park klinkt als een mooi uitje, toch? Dat dachten de eigenaars van het IJspaleis ook toen ze hun ijssalon openden in de Eerste Sweelinckstraat. Als je hier een ijsje koopt, loop je zo het mooie Amsterdamse Sarphatipark binnen. Daarbij ben je ook nog eens ontzettend vrolijk, omdat de eigenaar de meest enthousiaste ijsverkoper ooit is. Tip: neem stroopwafelijs, lekker met stukje wafel en caramel.

Nou, nu alleen nog wat alcohol.