%
insider

insider

Het oude Amsterdam van taxichauffeur Joop van Dam

Terug in de tijd

Joop van Dam is al 40 jaar taxichauffeur bij TCA. Hij is geboren en getogen in Amsterdam en weet daardoor veel van de stad. Ook allerlei oude en authentieke plekjes waar hij vroeger graag kwam. Dat leek ons een perfect uitgangspunt om met hem op pad te gaan! Toen hij ook nog eens met een gele Engelse elektrische taxi op de proppen kwam waren we volledig verkocht.

Taximeneer-3-11

Melkmeisjesbrug

Brouwersgracht

 

Taximeneer-3-15

Volgens Joop is de Brouwersgracht toch wel een van de meest schitterende bruggen die Amsterdam te bieden heeft. En vooral wanneer je op de Melkmeisjesbrug staat. Vanaf het pittoreske bruggetje kijk je over de rustige en sfeervolle gracht. Vroeger werd er op de Herengracht, bij de Brouwersgracht, een melkmarkt gehouden. In die tijd werd de brug dan ook de Melkmarktbrug genoemd. Op een gegeven moment kwam er bij die brug een uitspanning (een plaats waar rijtuigen van nieuwe paarden werden voorzien) waarbij er een melkmeisje op het uithangbord stond. Sindsdien heeft de brug deze naam. Ga een keer op die brug staan en kijk om je heen. Op die manier beleef je vanzelf het oudere Amsterdam.

Café Papeneiland

Prinsengracht 2

 

Taximeneer-3-9

Bij café Papeneiland, in de Jordaan, kwam hij vroeger graag. ‘Het is niet alleen zomaar een bruine kroeg, maar ze hebben daar zelfs nog een platbuiskachel’, aldus de goedlachse Amsterdammer. Ook de tegels laten zien dat het echt een oude kroeg is. Papeneiland bestaat sinds 1642 en is inmiddels een rijksmonument. Het woord ‘papen’ werd vroeger gebruikt als scheldwoord voor de Katholieken. Wist je dat er een ‘geheime’ tunnel leidt naar de kelder van het café? In de zeventiende eeuw werd deze onder de gracht door gegraven vanaf de Posthoornkerk.
Na een bliksembezoek aan dit café raakte Joop compleet enthousiast en begon hij met allerlei geschiedenisverhalen uit de Jordaan.

Café Papeneiland heeft zelfs nog een platbuiskachel

Zo vertelde hij ons over de Willemsstraat. Daar woonden vroeger voornamelijk arbeiders en aan het einde van de Willemsstraat juist de wat rijkere lui. Joop zegt: ‘Het einde van die straat werd dan ook het ‘fluwelen eindje’ genoemd.’ Terwijl we verder reden stopte hij ook even bij de Goudsbloemstraat, want hij had nog wel een mooi verhaal over het hotel dat vroeger ‘Goudsbloem’ heette. ‘Deze eigenaresse werd ‘pikpot’ genoemd, want ze ging met alle klanten naar bed’, zei Joop op een doodnormale manier.

Nadat wij hem vol verbazing aankeken over dat woord, legde hij ons uit dat dat de taal van de Jordaan is. Volgens Joop verdwijnt dat nu steeds meer en is er nauwelijks meer iets van dat taaltje over. ‘Het is een leuk taaltje hoor, want ‘niese’ betekent bijvoorbeeld meisje’, aldus de Jordaanse taxichauffeur. Inmiddels hingen we aan zijn lippen, want wat een verhalen heeft deze man!

Bickersgracht

Bickersgracht

 

bickersgracht

Joop wilde ons ook graag meenemen naar de Bickersgracht. Deze gracht ligt in de buurt van de Haarlemmer Houttuinen. Een gracht waar je niet snel komt, omdat deze niet echt in het centrum ligt. Toch is een bezoek absoluut de moeite waard, omdat de Bickersgracht op haar eigen, unieke manier schoonheid uitstraalt. Het ademt oude industrie door de grote stalen bruggen, maar is tegelijkertijd weer supercharmant door de oude pakhuizen.

Gevelstenen

Zandhoek 3-4

 

Taximeneer-3-21

De laatste plek die de Amsterdammer ons per se wilde laten zien waren verschillende gevelstenen op de fraaie, oude gevels van huizen. ‘De gevelstenen zijn niet alleen prachtig, maar vertellen ook een verhaal over bijvoorbeeld de vroegere bewoners van dat huis’, zegt Joop. Hier zie je ‘De Eendracht’, maar ook bijvoorbeeld ‘Noach’s Arck’ dat juist weer een verwijzing is naar het Oude Testament.

Taximeneer-3-17

Bovenstaande steen is te vinden op de Brouwersgracht 52. De steen met twee stoelen en de tekst ‘Nooyt Volmaakt’ is ooit, lang geleden, in de gevel gebouwd omdat stoelenmaker Andries Tenck er woonde. Gedurende de rest van de rit waren onze ogen continue naar buiten gericht. Op zoek naar de verschillende soorten, maar stuk voor stuk mooie gevelstenen.

Na afloop bedanken we Joop! Niet alleen spijkerde hij onze kennis bij over het vroegere Amsterdam, ook liet hij ons lachen. ‘Amsterdam begint de humor steeds meer te verliezen, dus het is een tijd voor een mop’, zegt de vrolijke chauffeur. Bedankt voor de humoristische afsluiter!

Taximeneer-3-8