%
insider

het mooiste plekje in amsterdam

Het mooiste plekje van Amsterdam: Jaap Edenbaan

Chauffeur Oscar vertelt over zijn favoriete spot

Wat is Het mooiste plekje van Amsterdam? We stappen in bij een willekeurige taxi van TCA en vragen de chauffeur ons te brengen naar een plek in de stad waar hij of zij graag komt. Deze keer een uiterst gezellige rit met Oscar. Geboren en getogen in Amsterdam Oud West.

Oscar is al 32 jaar taxichauffeur. Waar hij vroeger vooral nachtdiensten voor zijn rekening nam en de meest bizarre avonturen beleefde (‘ik híeld ervan’), is dat nu wel anders. De 52-jarige heeft een privé-leven en dat is minstens zo belangrijk. Zijn vrouw leerde hij in de taxi kennen, zij was toen nog rechtenstudente, hij de chauffeur. Hun zoon is inmiddels 16 en doet fanatiek aan ijshockey. Oscar coacht zijn team en dat betekent dat hij elk weekend langs de baan staat.

“Zie je die fietsen?”, grinnikt Oscar. We rijden langs het Sarphatipark, de fietsen en het trottoir volledig met wit besmeurd. “Zo goor, je moet daar echt niet in het donker onder de bomen doorlopen, die spreeuwen poepen je helemaal onder.” Oscar is een praatgrage taxichauffeur met een onvervalst Amsterdams accent. Binnen een mum van tijd stelt hij zijn klandizie op zijn of haar gemak, of dat nu een buurman of BN’er is. Hij prikt snel door mensen heen, dat heeft hij de afgelopen jaren wel geleerd. Zijn radio heeft hij altijd op zacht staan. “Maar als klanten niet willen praten, dan kan-ie ook op slot hoor”, besluit Oscar met een glimlach. Terwijl hij zijn mond op slot draait.   

Die zaten dan in hun string op de achterbank

We rijden over de Middenweg. Zie je dat café daar op links? Da’s Elsa’s. Wát een wereldtent. Het is een beetje het clubhuis van mij en de ijshockeyjongens. Je kunt er heerlijk een biefstuk of een sateetje eten”. We zetten koers naar de Jaap Edenbaan, een magische plek voor hem. Alhoewel, niet per definitie de plek. De ijsbaan, daar gaat het om. Als die baan in West had gestaan (‘was wel lekker dichtbij geweest’), dan wat dat het mooiste plekkie van Amsterdam geweest. Oscar komt al sinds zijn zevende op de Jaap Edenbaan en is gek van ijshockey. Als kind deed hij het veel, nu ‘sport hij vanaf de zijlijn’.

“Eind jaren zeventig was ijsjockey echt booming. Dat is nu niet meer zo, ik kan me niet meer herinneren wanneer alle stoelen gevuld waren. Wist je dat de Jaap Edenbaan de derde kunstijsbaan ter wereld was?” We lopen de hal binnen, zijn favoriet. “De buitenbaan vind ik niet zo spannend, het gaat me echt om de hal. Dit was en is echt mijn plek. Kijk, deze hal lijkt dan niet zo groot als een voetbalveld, maar je zit er wel met je neus bovenop. Machtig mooi.”

bestand_000

Op weg naar zijn standplaats aan de Elandsgracht vertelt Oscar honderduit over het leven als taxichauffeur, dat lang niet altijd over rozen gaat. De concurrentie is moordend, het aantal klanten daalt. “Laten we eerlijk zijn, iedereen wil naar Schiphol toe. Je hebt liever een Schiphol’tje erin dan alleen maar kleine ritten in de binnenstad. Maar je moet ook gewoon realistisch zijn. Ik heb ooit van een oude taxichauffeur geleerd: een kleine ritje brengt je naar het grote en dat is absoluut zo. Soms heb je echt een kloterit, schiet het niet op. Rij je net de hoek om en steekt er iemand z’n hand op die naar Uithoorn gebracht wilt worden. Dat zijn goede ritten.”

Zo’n grote, maar vooral memorable, rit was er eentje in de tijd dat iT nog bestond. Een discotheek bekend om de extravagante feesten en verkleedpartijen. Oscar moest een stel meiden die bij de Yab Yum werkten naar de club brengen. “Die zaten dan in hun string op de achterbank hun kleding aan te trekken. Ik ben dan wel getrouwd, maar ik zit dan ook niet met mijn oogkleppen op, natuurlijk.”