%
spots

restaurant

Graceland: Een stukje Amerika in Amsterdam

Eet die Fat Elvis-taart alsof jouw leven ervan afhangt

Restaurant Graceland in de Jan van Galenstraat is echt een stukje Amerika in Amsterdam. Het restaurant richt zich op het bereiden van goed vlees, maakt zelfgemaakte limonade en draait Elvis-muziek. Voor Amerikanen een paar uurtjes ‘naar huis’ en voor ons een klein tripje Amerika.

Graceland Bar-B-Q

Jan van Galenstraat 8

 

_MG_0338

In de oude Marktkantine naast de FEBO zit restaurant Graceland. Dit barbecue-restaurant oogt heel gezellig als we om 19.30 uur aan komen lopen. Een groot terras, maar jammer genoeg is het weer niet goed genoeg om het te vullen.

Bij de deur staat een schommelbank en we weten zeker dat we daar na het eten gaan uitbuiken.

Sfeer
Het restaurant zit vol, op een dinsdagavond. Dat voorspelt al veel goeds. De Amerikaanse sfeer staart je overal aan. Aan de muur hangen foto’s van paarden met cowboys, schedels van coyotes en cowboyhoeden, bij de bar staan echte Amerikaanse barstoelen en je kan aan een houten tafel of in een booth zitten.

_MG_0360

In de hoek staat een flipperkast, die overigens niet door gasten wordt gebruikt.

Op de achtergrond klinkt de hele avond muziek van Elvis Presley. Dit geeft echt een gezellige sfeer, maar als we voor de derde keer Blue Suede Shoes horen zijn we er ook een beetje klaar mee.

In het weekend zijn er altijd DJ’s die country/rockabilly draaien, en elke zondag is er een live bandje.

Conclusie: Je moet van de Amerikaanse sfeer houden, maar wij vinden hem top. Het is gezellig, en heel anders dan de restaurants die we gewend zijn.

Eten
Zorg ervoor dat je de hele dag niets gegeten hebt. Misschien zelfs de dag ervoor ook niet. Je gaat bunkeren. Amerikaans eten, met liefde bereid. Zeggen de vleessoorten brisket, spareribs, pulled pork en steak je iets? Ja? Dat klinkt toch gewoonweg heerlijk.

Graceland werkt met de BIG BLACK BETTY TEXAS SMOKER, ja we gebruiken hoofdletters. Dit ding weegt namelijk 1400 kilo en wordt gebruikt om al het vlees klaar te maken. Spareribs liggen bijvoorbeeld 6 uur in de smoker, pulled pork 16 uur. Zodat het vlees heerlijk mals blijft, maar ook de rokerige smaak behoudt.

We krijgen te horen dat we een proeverij van meerdere gerechten te eten krijgen. We beginnen met de Wedge Salade met Blue Cheese dressing en de coleslaw. Omdat dit niet echt een voorgerecht is, eet het een beetje raar, maar het is wel lekker.

_MG_0198

Daarna komt het moment suprême. De chefkok komt ons persoonlijk een houten plank vol heerlijk mals bereid vlees brengen.

Op de plank ligt pulled pork, brisket, en spare-ribs. Als bijgerechten krijgen we braised collard greens, baked beans met bacon en cornbread.

_MG_0225

Wij gaan dit niet op krijgen en vragen of dat normaal is. Een meisje van de bediening vertelt ons dat er makkelijk drie/vier mensen van deze plank kunnen eten. We zullen er wel hongerig uit hebben gezien.

De baked beans met bacon zijn geweldig. Een beetje zoet en een beetje zout, een perfecte balans en een perfecte toevoeging bij het vlees. De braised collard greens vinden we wat flauw, vergeleken bij de smaken van de andere gerechten.

En dan het vlees: de spareribs zijn geweldig, de brisket is echt om je vingers bij af te likken (het is zo mals, het is niet normaal), en de pulled pork is ook lekker maar net iets te zoet. Alleen voor deze plank zouden wij al verhuizen naar Amerika.

Voor de visliefhebber: Graceland serveert ook Blackened catfish en Louisiana Crabcakes. Dit zijn beide prijswinnende recepten in Amerika. De Crabcakes zijn ook de enige in Amsterdam (naast die in het Amstel hotel) die niet aangevuld worden met surimi, maar gemaakt worden van het meest exclusieve krabvlees wat er te vinden is.

_MG_0249

Dit alles wordt geserveerd met een bbq-saus, chilisaus en ketchup.

Als toetje nemen we een stuk Fat Elvis-taart en een Chocolate Mud Pie. De Fat Elvis wordt gemaakt met bacon, pindakaas, banaan, vanillecustard en nootjes. En hoe raar dat ook klinkt, het is HEERLIJK. We smullen. Ook al hadden we ons voorgenomen niet alles op te eten en zitten we helemaal vol van het hoofdgerecht; we moeten en zullen deze taart helemaal opeten.

Ook de Chocolate Mud Pie is lekker, niet te zoet, heerlijke chocoladesmaak en een genot voor de chocoladeliefhebber.

_MG_0302

Alles bij elkaar, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert kost 55 euro en is genoeg voor 2, 3 of misschien wel 4 personen.

Conclusie: houd je van vlees? Ga hierheen. Het vlees is van goede kwaliteit, goed klaargemaakt en je hebt nooit te weinig.

Drank
Graceland staat bekend om hun zelfgemaakte limonades. Homemade Icetea of homemade lemonade. De ene is heel zoet, de ander heel zuur, dus is er ook nog een middenweg waarbij de drankjes gemixt worden.

Wij houden van zoet, en van zuur en van combinaties (eigenlijk gewoon van alles), dus proberen we het allemaal. De icetea is inderdaad zoet, maar niet te. Hij is heerlijk vers en wordt geserveerd in een schattig potje (helemaal hip). De limonade is zuur, maar heerlijk. We stellen ons voor hoe we dit in de zon op het terras zitten op te drinken en dromen even weg.

Voor de rest worden er gewone dranken geschonken.

_MG_0332

Conclusie: De zelfgemaakte dranken zijn een leuke toevoeging. Voor de rest doet Graceland niets speciaals.

Mensen

De mensen zijn verschillend. Van jong tot oud, van vrouw tot man en van Amerikaan tot Nederlander: iedereen zit er.

Je moet hier alleen heen gaan als liefhebber van de Amerikaanse bbq-keuken. Ben je dit niet, dan heb je hier niets te zoeken. Iedereen lijkt enthousiast en er heerst een gezellige sfeer.

Als wij weggaan om 22.00 uur, zit de tent nog vol.

Conclusie: Alleen hierheen gaan als bbq-liefhebber, dat is namelijk iedereen hier.

_MG_0355

Samenvatting: Graceland is een aanrader. Dat is grappig, want wij schrijven natuurlijk alleen maar over aanraders.

De sfeer is gezellig, de bediening is leuk en het eten is lekker. Gewoon gaan.

_MG_0214