%
insider

insider

Goed bewaarde geheimen van taxichauffeur Johnny Hendriks

Er is in Amsterdam zoveel meer dan je denkt

Johnny Hendriks is al 26 jaar taxichauffeur en rijdt dus met gemak door het drukke Amsterdam. Hij is zelf ook een bedrijvige vent, want naast zijn werk als taxichauffeur bij TCA zit hij ook vrijwillig bij de brandweer. Johnny, die in eerste instantie een heerlijk rustige en nuchtere indruk maakt, neemt ons mee in zijn mooie taxi. Hij zou ons wel eens even allerlei goed bewaarde geheimen van Amsterdam laten zien. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen. We konden niet wachten! Van oude geschiedenisverhalen tot aan een café met het beste bier.

Taximeneer-4-17

Café De Ster

Martelaarsgracht 20-22

 

Taximeneer-4-12

Je kent dit café misschien wel. Al is het alleen al omdat je er op weg naar het station voorbij loopt of rijdt. Café De Ster is volgens Johnny echter veel meer dan een typisch toeristencafé. En hij kan het weten als rasechte Amsterdammer.

Voor het lekkerste bier in de stad moet je bij De Ster zijn

Vroeger kwamen er in dit café alleen maar Amsterdammers, maar door de locatie komen er vandaag de dag erg veel toeristen. Toch weerhoudt dat Johnny er niet van om op een vrijdag nog een bezoek te brengen aan deze plek. ‘Dan zitten er weer voornamelijk Amsterdammers én ze hebben hier ook het lekkerste bier van Amsterdam’, zegt hij vol overtuiging. Volgens hem komt dat door het feit dat er twee tanks, van elk 3000 liter, onder de grond liggen. De chauffeur zegt: ‘Het bier ligt hier stil en dat proef je!’ Een ander leuk weetje dat hij met ons deelde is over de indeling van het café. Bij De Ster heb je twee gedeeltes. Dat stamt nog af van vroeger, want toen zaten de armen links en de rijken rechts. Gelukkig zit er nu van alles door elkaar!

Schapenburgerpad

Schapenburgerpad

 

Taximeneer-4-9

Hij had het over een geheim steegje. ‘Ik weet zeker dat er veel Amsterdammers zijn die geen idee hebben van het Schapenburgerpad’, aldus Johnny. Hij hoorde het zelf ook pas een aantal jaar geleden. Het zandpad dat bij de ingang een flinke begroeiing heeft, bevindt zich tussen de P.C.Hooftstraat en de Vossiusstraat. Het groene ijzeren hekje is de ingang van het pad en die zit bij de Hobbemastraat. Het geheimzinnige paadje loopt schijnbaar helemaal door tot aan de van Baerlestraat.

Taximeneer-4-10

Het gouden bordje vertelt dat het Schapenburgerpad sinds de 18de eeuw privé-eigendom is van een vereniging van ‘Aangeërfden’ van huizen aan de Vossiustraatzijde en de gemeente. Dus hoewel er duidelijk een straatbordje hangt dat stadsdeel ‘Oud Zuid’ aangeeft, is het eigenlijk een privé pad. Ook links hangt er een bordje met ‘eigen weg’. Tegenwoordig wordt het echter niet meer zo nauw genomen, want er kwam op het moment dat wij stonden te kijken gewoon een man met een scootertje uit het pad gereden. Wat hij kan, kan jij ook! Dus go for it!

Torensluis

Torensluis

 

Taximeneer-4-5

Bij de Singel vind je de Torensluis met tevens de gelijknamige brug. Grote kans dat je die brug zelf wel kent, aangezien deze met zijn 42 meter breedte een van de breedste van Amsterdam is. Er is echter iets bijzonders aan die brug waarvan misschien maar weinig mensen het weten. Deze brug uit 1648 had vroeger een toren. En het meest bijzondere: er zaten kerkers onder die toren en die zijn nu nog intact.

Taximeneer-4-6

De kerkers waren er ook om de buitenlanders af te schrikken

Vroeger werden mensen daar gevangen gehouden. Johnny zegt: ‘Vroeger kwamen de schepen met veel buitenlanders hier binnen vanaf ‘t IJ. Terwijl ze dan onder de Torensluis door voeren zagen ze de gevangenen zitten en dat gold als een soort waarschuwing van ‘je gedraagt je maar in Amsterdam, anders kom jij er ook te zitten’.’

Huis Johnny Jordaan

Frederik Hendrikplantsoen 94-1

 

johnny jordaan

Johnny Jordaan: misschien wel dé vertolker van het levenslied. Zijn echte naam is Johannes Hendricus van Musscher, maar hij ging al snel door het leven als Johnny Jordaan, omdat hij vooral liederen over de Amsterdamse Jordaan zong. Hij trouwde en kreeg een kind met Jannetje de Graaf, maar in de late jaren zestig kwam hij toch uit de kast. ‘Hij is eigenlijk gewoon de Jordaan uitgejaagd, omdat hij homo was’, aldus taxichauffeur én naamgenoot Johnny. Hij ontmoette Ton Sliederdrecht en dat werd zijn levenspartner. In totaal zijn ze 31 jaar samen geweest. In september 2013 overleed ook Ton. Maar in dit huis aan het Frederik Hendrikplantsoen hebben ze altijd samen gewoond. Ton woonde daar tot aan zijn dood. Toch mooi om een keer stil te staan bij het feit dat Johnny eindelijk rust vond op deze plek!

En na het gesprek en de rit met onze Johnny zijn wij eigenlijk ook helemaal tot rust gekomen. Met zijn rustige, maar o zo interessante verhalen heeft hij ons geboeid. We hopen dat jij net zo geboeid raakt door deze route!