%
route

thema route

De Toeristische Route: Nu echt even bezienswaardigheden kijken in Amsterdam

Maar niet alleen het Rijksmuseum

Bij Amsterdam Inside zeggen we altijd dat we jullie een toerist in eigen stad willen laten zijn, dat jullie door middel van routes de stad beter leren kennen. Routes over high teas, de beste speciaal bieren, de leukste restaurants in een stadsdeel: we hebben het allemaal al behandeld.

Maar we hebben nog helemaal niet de échte toeristische plekken in Amsterdam behandeld. Welke bezienswaardigheden zijn nou echt de moeite waard om te bezoeken, en ook niet te druk omdat ze nog niet helemaal ontdekt zijn?

Trompettersteeg

Trompettersteeg

 

5141920949_d3c111a131_o

Bron: Flickr

De Trompettersteeg op de Wallen is de kleinste straat van Amsterdam. Hij is 100 centimeter breed en er passen nauwelijks twee mensen naast elkaar. Buiten dit feit is het toch een van de drukste straatjes van Amsterdam. En hoe klein het ook is, je kan er niet omheen: het is het hartje van de Wallen en hangt vol met vele rode lantaarntjes aan de gevels.

Karthuizerhofje

Karthuizersstraat 89

 

5759747978_e6b720b818_o

Bron: Flickr

De Amsterdamse wijk De Jordaan staat bekend om zijn hofjes. Als je even over de groepen Japanse toeristen met paraplu’s kijkt, kan je meestal de mooiste hofjes ontdekken. Het grootste hofje in de Jordaan is het Karthuizerhofje aan de Karthuizersstraat 89-171. Het hofje werd midden in de 17e eeuw gebouwd en werd gebruikt als een verpleeghuis voor weduwen.

Magere brug

Brugnummer 242 bij Amstel

 

Holland - Amsterdam - Magere Brug  - 02 12 2013

Bron: Flickr

Deze tip is een echte tip voor in de avond. De Magere Brug is dan prachtig verlicht, en ontzettend populair bij stelletjes en fotografen. De brug was vroeger een houten ophaalbrug en zo smal dat het voor voetgangers moeilijk was om elkaar te passeren. Doordat het steeds drukker werd rond de Amstel werd de Magere brug in 1871 vervangen door een brug met meerdere doorvaarten.

Is dat dan de reden dat de brug de Magere Brug heet? Dat kan, maar er is ook een mooie legende. De brug zou vernoemd zijn naar de Magere Zussen. De twee zussen woonden ieder aan een kant van de rivier. De brug zou gebouwd zijn zodat ze elkaar vaker konden bezoeken.

De Waag

Nieuwmarkt 4

 

12051073136_66fdba6806_k

Bron: Flickr

Het alleroudste gebouw van Amsterdam, de Waag, bevindt zich op de Nieuwmarkt. Het gebouw stond oorspronkelijk in 1488 in de Sint Anthoniuspoort, een van de drie stadspoorten van Amsterdam. Later werd het gebouw omgebouwd tot Waaggebouw, waar alle goederen uit de haven gewogen werden. In de volgende periode vestigden meerderen gilden zich in de Waag, ook het bekende chirurgijngilde dat het Theatrum Anatomicum bouwde. Hier werden anatomische lessen georganiseerd. Jaarlijks vond er zelfs één openbare ontleding van het lichaam van een geëxecuteerde crimineel plaats, waar Rembrandt van Rijn nog een beroemd schilderij van maakte (Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp).

Later werd het gebouw een stadsschermzaal, brandweerkazerne, gemeentearchief en een instituut voor kunst, wetenschap en technologie. Eet er nu ook een hapje, in restaurant In de Waag.

Vergeet je camera niet!