%
route

thema route

De Italiaanse dag-Route: Genieten in de hoofdstad

Die olijfbomen en wijngardes denken we er wel bij

Geloven jullie ons als we zeggen dat de pizza vroeger als bord diende? Nee? Nou, geloof ons maar, want het is zeker waar. Duizenden jaren geleden werden in veel landen rond de Middellandse Zee ronde broden gebakken, die als borden dienden. Lees maar eens boek VII uit de Aeneis waar de Trojaanse held Aeneas (even Troy kijken!) “van honger de broodborden op gaat eten”. Zelfs Vikingen aten in de negende eeuw na Christus al platte, ronde deegbodems met daarop allemaal ingrediënten, die werden gebakken in steenovens.

En na al die honderden, zelfs duizenden jaren is de pizza nog steeds niet uit ons wereldbeeld weg te denken. En dat is maar één ding van alle dingen die Italië met ons deelt. Dan hebben we het niet eens over die mooie Toscaanse landschappen, heerlijke wijnen en speciale ambiance. Het is jammer dat je voor al deze aspecten zo ver moet reizen. Ach nee, we maken gewoon een Italiaanse dag in Amsterdam!

Huur eerst de film La vita e bella. Gewoon. Omdat ie mooi is.

Bella Storia

Bentinckstraat 28

312446_242717279106412_874319_n

We hebben één woord voor de eerste plek in onze route: Burrata. Voor degenen die niet weten wat burrata is, het is een van de lekkerste dingen ooit. Een soort van Italiaanse romige mozzarella in een melkachtige substantie, het water loopt ons in de mond. Deze winkel/pizzeria is een van de enige in heel Amsterdam die dit Italiaanse product verkoopt. Bella Storia wordt gerund door Italianen en verkoopt superverse producten, geïmporteerd uit Italië. Koop hier een focaccia met olijven en burrata en eet het op in het Westerpark.

Il Pecorino

Van der Pekstraat 2

10308565_771506672894034_1163217990037008051_n

Il Pecorino, vernoemd naar de Italiaanse schapenkaas, is gelegen in Amsterdam-Noord. Ze werken hier altijd met verse producten: zelf geïmporteerde kazen, olijfolie, Toscaanse hammen en salami’s, en verse pasta. Het is hier altijd gezellig druk. Daarom geven we deze tip ook als een leuk Italiaans terras en nummer 2 in onze route. Drink hier een Aperol Spritz (alcoholisch aperitief met Aperol, Prosecco, San Pellegrino, ijs) of een Hugo (Licht alcoholisch aperitief op basis van Prosecco, vlierbloesemsiroop en munt).

Toscanini

Lindengracht 75

6088813076_5bc170d96a_b

Bron: Flickr

Om in de stijl van Italië te blijven, moeten we natuurlijk op deze dag ook antipasti nuttigen. Het hoort gewoon bij dit land om met een lekker glaasje Chianti (wijn) te genieten van een beetje prosciutto, pecorino kaas en olijfjes. Nou, waar kan dat beter dan op de Lindengracht, in een supermooie setting, bij Toscanini. Eet niet je hele buik al vol, want we hebben een mooi restaurant om de avond af te sluiten.

Via Via

Albert Cuypstraat 56

10600450_618125408307768_1837700923590864175_n

Pizzeria Via Via is net pas geopend. Buiten het feit dat ze hele lekkere pizza’s verkopen, verkopen ze hier ook nog wat anders: de pizzafondue. De pizzafondue? De eigenaar is Zwitsers en laat zijn liefde voor Italië en Zwitserland zien in zijn creaties. Dus ja, de pizzafondue: Pizzasaus met mozzarella en parmezaanse kaas in een caquelon geserveerd met verse focaccia en groentes. Of een luxe fondue met prosecco en truffel (HEERLIJK). En raad eens? Het werkt ook nog! Ze zijn gevestigd midden op de Albert Cuypstraat. Het is de ultieme ervaring om te delen met vrienden. Lekker in een heerlijk ruikend restaurant met zijn allen een beetje dippen en gezellig praten. Met elkaar of de eigenares, want die geeft je het gevoel alsof je thuis bent. Sluit het etentje zeker af met een zelfgemaakte scroppino (en misschien een Ben & Jerry-ijsje) als kers op de taart.

Of wil je een ander toetje? Of nog meer eten? Italië staat toch wel redelijk gelijk aan voedsel. Ga dan naaaaaar…

Pink Flamingo’s

Gerard Douplein 8

7473073058_4b7a65929f_o

Bron: Flickr

Het schattige Gerard Dou-plein in de Pijp, naast de Albert Cuyp! Daar ligt de pizzeria Pink Flamingo’s. Pink Flamingo’s is anders dan andere pizzeria’s en heeft een onverwachts menu. Pizza met eend, pizza met paëlla en zelfs, dat is waar wij nu speciaal voor langs gaan komen, JA, pizza met Nutella. Goddelijk. De pizza’s zijn goed geprijsd en ook nog eens lekker. Dus ook al heb je geen plekje meer in die uitgerekte maag, maak ruimte voor een overdosis aan Nutella.

En morgen… Morgen is die balansdag.