%

filmpje

De Museumnacht-Route: Welke musea moet je deze nacht echt bezoeken?

Een échte Amsterdamse route

Het nachtleven in Amsterdam is legendarisch. De musea in Amsterdam zijn legendarisch. Dus moet de organisatie van Museumn8 hebben gedacht: een combi is perfect! Op 1 november vindt de Amsterdamse Museumnacht voor de vijftiende keer plaats. Van 19.00 uur tot 02.00 uur kan je vijftig verschillende musea door heel Amsterdam bezoeken, met één ticket. Ook is er in die musea een speciaal programma vastgesteld, zodat je optimaal van de ervaring kan genieten. Beetje cultuur, beetje alcohol, het Amsterdamse nachtleven: topnacht.

Wij stelden samen met de organisatie van Museumn8 een echte Amsterdamse route samen, zodat jij van tevoren al helemaal weet waar je heen moet. Bekijk hierboven onze videoreportage voor meer informatie en alvast wat teasers voor de nacht!

Amsterdam Museum

St. Luciensteeg 27

 

12082727455_67e9378890_k

Bron: Flickr

In het Amsterdam Museum staat de tentoonstelling Amsterdam DNA. Deze tentoonstelling laat in een uur tijd een boeiend overzicht van de geschiedenis van Amsterdam zien aan de hand van vier kenmerken: ondernemerschap, vrijdenken, burgerschap en creativiteit verdeeld over zeven periodes. Hoogtepunt? Rembrandts portret van Saskia van Uylenburgh.

Ook kan je meezingen met échte Amsterdamse klassiekers. En daar houden we natuurlijk van.

Het Grachtenhuis

Herengracht 386

 

14101051422_fb69841e0a_o

Bron: Flickr

Wil jij echt alles weten over de Amsterdamse grachten? Meer dan alleen weten dat er heel veel fietsen liggen? Dan zit je goed bij het Grachtenhuis. Met Nacht op de Gracht kan je in samenwerking met Canal Company een rondvaart van 20 minuten maken over de grachten en zie je Amsterdam ook eens vanaf het water. Tijdens de rondvaart krijg je alle informatie over de grachten, dus het is niet alleen visjes kijken.

Museum van Loon

Keizersgracht 672

 

3401254265_80ddf5b359_o

Bron: Flickr

Amsterdam heeft veel meegemaakt in de afgelopen eeuwen. De stad begon als een klein vissersdorpje, en is uitgegroeid tot een enorme stad. Hier woonden veel vissers, boeren en handelaren, maar toen de stad populairder werd werd het ook een trekpleister voor de echte elite.

Notabelen, bankiers, notarissen, officieren en koopmannen met een groot vermogen: allemaal woonden ze in Amsterdam en lieten zich in zijn mooiste kleren door schilder Adriaan de Lelie vereeuwigen rond 1800. Museum van Loon laat al deze elite zien in een hele speciale tentoonstelling.

Artis Aquarium

Plantage Middenlaan 51-53

 

7752725254_1612f6c42c_k

Bron: Flickr

Als Amsterdammer, of als liefhebber van Amsterdam, moet je zeker weten in dierentuin Artis zijn geweest. Artis hoort bij de stad en is net als Amsterdam uitgegroeid van een kleine club voor liefhebbers naar een enorme dierentuin met exotische dieren. Vroeger mochten zelfs kinderen nog met kleine tijgertjes spelen in de boerderij.

Nu mag dat natuurlijk niet meer, maar nu mag je tijdens Museumnacht een kijkje nemen in het Aquarium. Het Aquarium zit vol met mooie dieren uit de zee, maar laat je ook zien hoe de grachten er op de bodem uitzien. Artis-experts vertellen je wat er wordt gevonden op de bodem van de Amsterdamse gracht. Benieuwd? Gek op vissen? Verliefd op water? Zeker even langsgaan.

Bezoekerscentrum De Dageraad

Burgemeester Tellegenstraat 128

 

8173171718_027485378a_k

Bron: Flickr

Museum het Schip heeft een tweede vestiging in het Dageraadcomplex in Plan Zuid. In het museum is een gerestaureerde arbeiderswoning te vinden. Daar kan je tijdens de Museumnacht een documentaire kijken, genaamd ‘Wonen in Schoonheid.’ Deze documentaire, van Beatrijs Bergmans, gaat over De Dageraad. Bewoners van de Dageraad, zelfs van het hele begin, komen aan het woord over hun dromen, idealen en ervaringen in dit stukje Amsterdam.

Heesterveld Creative Community

Heesterveld 1

 

10688297613_1ea50c1a01_o

Bron: Flickr

Op zoek naar een speciale locatie die je hoogstwaarschijnlijk nog nooit hebt gezien? Ga naar Heesterveld Creative Community. Dit is een creatieve broedplaats in Zuidoost, waar jonge ondernemers uit de culturele sector verspreid over 87 woningen wonen en werken. Tijdens de Museumnacht krijgen bezoekers een kijkje in de woningen door middel van diverse exposities en activiteiten, zoals een drum circle, een photo booth en sets van van goede dj’s.

Zo heb je cultureel Amsterdam eens goed kunnen bekijken, tijdens de speciale Museumnacht. Dit is een route die wij voor jou hebben uitgekozen, maar natuurlijk zijn er nog veel meer musea die hun deuren openzetten voor bezoekers tijdens deze nacht. Kijk voor de hele programmering op de website van de organisatie.