%
route

thema route

De Jordaan-Route: Welke plekken zijn hier het leukst?

Johnny Jordaan zou blij met ons zijn

De Jordaan is toch wel de bekendste wijk van Amsterdam. Veel echte volkszangers zijn hier opgegroeid, het Amsterdamse accent kent hier zijn ontstaan en zelfs Willem Holleeder is hier vaak te vinden. Daarbuiten is deze wijk met zijn smalle straatjes, mooie grachten en leuke cafeetjes ook echt de moeite waard om te bezoeken, maar aangezien dit ook in het standaard toeristenboekje te lezen is, geven wij jou even wat echte Amsterdamse tips.

Café Lowietje

Derde Goudsbloemdwarsstraat 2

7800758736_1e6512cc1c_k

Café Lowietje werd al eens eerder genoemd bij Amsterdam Inside, door taxichauffeur Dik Kroese. Dit echte Jordanese kroegje, gerund door Nico en Sylvia, werd in de serie Baantjer als stamkroeg gebruikt, dus hoe Jordanees wil je het hebben :)? Het is een echte Jordanese kroeg waar je kunt genieten van Jordanese muziek van tante Leen, Johnny Jordaan en Willy Alberti en optredens van ras Jordanezen.

Zin in een smartlappenavond? Ja, joh.

Café Nol

Westerstraat 109

788253901_709ed7a928_b

Bron: Flickr

Oud-Hollandse muziek? Check. Bordeelachtige lampen? Check. Bruine kroeg zo bruin als het maar kan? Dubbelcheck. Café Nol geeft je echt een blik terug in de tijd. Ga hier niet in het weekend heen, want dan word je nogal samengeperst :). Ga lekker op een dinsdagavond en zet je verstand op nul.

Johnny Jordaanplein

Johnny Jordaanplein

4636566558_eb042ec2d6_o

Bron: Flickr

Het bekendste plein van de Jordaan? Zeker weten het Johnny Jordaanplein. Het is te vinden bij het voorste gedeelte van de Elandsgracht, aan de kant van de Prinsengracht. Toen volkszanger Johnny Jordaan in 1989 stierf, werd er geld ingezameld voor een standbeeld. Inmiddels staan er vijf beelden van bekende Jordanese muzikanten, namelijk Johnny Jordaan, Tante Leen, Johnny Meyer, Manke Nelis en Jan & Mien.

Ga hierheen om gewoon de echte Jordanese sfeer te proeven, bekijk de beelden en drink een drankje op een terrasje. Nog beter: koop je eigen drankje en een stokbroodje in de supermarkt en ga hier midden op het plein zitten. Zou Johnny waarderen.

Restaurant Seasons

Herenstraat 16

3578600944_16a2fd9c92_o

Bron: Flickr

Restaurant Seasons in de Herenstraat, aan de rand van de Jordaan, is steeds populairder geworden. Zoals de naam al zegt, verandert het menu (en de wijnkaart) elk seizoen.

De prijzen zijn normaal, de producten zijn vers en de bediening is aardig. Is ook niet overal zo in Amsterdam. Bestel hier de shredded duck (heer-lijk en 9,50 euro) of de verse coquilles op drie manieren (12 euro) als voorgerecht, de southern shrimp boil (22 euro) of risotto (21 euro) als hoofdgerecht en sluit af met de zomerse tiramisu (9 euro).

Oh en heb je nog steeds honger? Serieus? Maak deze Jordanese gehaktballen maar eens. Nu ben je echt helemaal geïntegreerd.