%
route

persoonlijke route

De Hotspots van Dyantha Brooks: Van supermooie kunst tot goedkope heerlijke bami

‘Dit is de rustigste plek van Amsterdam in de drukste straat’

De 26-jarige Dyantha Brooks is een indrukwekkende verschijning. Met bloedmooie lichte ogen, een hele leuke uitstraling en een enorme spontaniteit is het geen wonder dat ze al een tijd voor de televisie werkt als presentatrice.

Ze begon bij radiozender Wild FM, en had haar ochtendshow samen met een collega. Voor muziekzender Xite maakte ze reportages, ze ging met Dj Chuckie naar Ierland en maakte een grachtentocht met de zoon van Bob Marley, en werkt sinds een jaar als presentatrice voor TLC.

_MG_5134

En presenteren is echt haar passie, daarom is ze deze week ook begonnen als presentatrice van het RTL-programma Lifestyle Xperience. Oh, en dansen is ze ook goed in, dit deed ze ook op professioneel niveau. Dan kan je je voorstellen dat wij een leuke dag met haar hebben gehad!

We hopten met ons team en Dyantha in een TCA-taxi en reden langs haar vijf hotspots in Amsterdam.

8- _MG_5026

Art Gallery Erik de Vlieger

Stadhouderskade 57

 

5- IMG_4904

De eerste plek waar we stoppen is een mooi herenhuis op de Stadhouderskade. Op het eerste gezicht een ontzettend mooi huis, totdat we door de achterdeur de tuin in lopen. We komen terecht in een soort van oerwoud van planten, en wanen ons even in het buitenland. Totdat voor ons een enorm gebouw verschijnt: het atelier van kunstenaar Erik de Vlieger, Dyantha’s schoonvader.

“Deze gallery is de meest rustige plek in Amsterdam, in een van de drukste straten,” aldus Dyantha. “Ik ben zo’n fan van Eriks kunst. Hij komt niet uit de kunstwereld, en is pas sinds 2/3 jaar echt fanatiek aan het schilderen, maar hij heeft wel al geëxposeerd in het WTC. Hij wordt steeds en steeds bekender.”

4- IMG_4798

Dyantha’s favoriete werk is Eriks tiendelige werk ‘Ontstaan van de Wereld’ ofwel de oerknal. Deze hangt op de enorme muur in zijn atelier, dat volstaat met indrukwekkende, mooie, moderne en slimme kunst. We zijn heel erg onder de indruk en ook wel een beetje jaloers dat Dyantha hier altijd gewoon binnen kan lopen.

“Soms hoor ik keiharde house-muziek uit de gallery komen om 04.00 uur ‘s nachts. Dan weet ik: oh, Erik is weer bezig. En in de ochtend staan er dan opeens twee nieuwe werken in het atelier.”

6- IMG_4937

Waterkant

Marnixstraat 246

 

10 -_MG_5055

Voor wie zich afvraagt wie toch altijd al die mensen zijn aan het water bij de Marnixstraat 246: daar zit café-restaurant Waterkant. Dit is dan ook meteen Dyantha’s tweede hotspot.

“Het is hier heel leuk omdat iedereen hier zo ongeorganiseerd zit,” aldus Dyantha. “Het maakt niet uit hoe het hier eruit ziet, het gaat gewoon de gezelligheid.” Haar schoonmoeder gaat dan ook wel eens met haar varen en dan meren ze ook zeker bij Waterkant aan.

9- _MG_5101

“Soms heb ik echt niet door dat ergens iets leuks is en ik dacht echt heel lang: wat doen al die mensen toch hier? Maar toen ging ik er naar binnen en snapte ik het meteen. Ik vind het heerlijk om hier aan het water te zitten en een wodka-cola light te drinken.”

Spang Makandra

Gerard Doutstraat 39

 

11- _MG_5212

Dyantha’s volgende verborgen plekje in Amsterdam is het Surinaams restaurant Spang Makandra. Dit restaurant, dat zich midden in de Pijp bevindt, is een heel klein restaurantje met heerlijk eten. “Vroeger ging ik hier altijd heen met vriendinnen als we brak waren. Het is hier heel goedkoop, terwijl het eten heerlijk is. Het was echt een standaard dagje voor ons: brak zijn, bankhangen en ‘s avonds Spang Makandra halen.”

Spang Makandra is een familiebedrijf. In 1978 werd het restaurant gestart, en twee generaties verder runt de familie het nog steeds. “Ze hebben hier passie voor koken, en maken veel gebruiken van familierecepten.”

_MG_5219

Het publiek is volgens Dyantha erg verschillend. “Hier zitten BN’ers, studenten, toeristen.. Iedereen. Maar een ding is zeker: er staat elke dag een rij voor de deur.” Daarom raadt de 26-jarige presentatrice ook aan om eten af te halen. “Even bellen, en twintig minuutjes staat het eten voor je klaar. Tip: bestel de roti kip, of mijn favoriet: bami met pom!”

Bazar

Albert Cuypstraat 182

 

12_MG_5362

Restaurant Bazar ligt midden op de Albert Cuyp en blijft na zoveel bezoeken altijd een speciale verschijning om te zien. “We zijn allemaal gewend om zo vaak Italiaans te eten, of hamburgers. Dit is zo’n andere keuken. Onbekend, maar toch toegankelijk.”

13 -_MG_5278

Dyantha kwam hier het eerst na het opnemen van een videoclip. “We werden getrakteerd door de artiesten en gingen met alle dansers uiteten. Toen at ik voor het eerst het toetje hier: de Oase. Heerlijk!! IJs, suikerspin, spekkoek, fruit, en nog zoveel meer. Echt een aanrader!

14_MG_5344

Global Dance Centre

Dalsteindreef 24

 

7-_MG_5225

De laatste spot was jammer genoeg gesloten door hun zomerrooster, maar toch wilde Dyantha hem nog even noemen: het Global Dance Centre. Haar broedplaats voor de beste hiphopdansen. “Ik wil gewoon even aandacht geven aan Global omdat deze dansschool zoveel jongeren een kans geeft in de danswereld. Ze kunnen bij Global ervaren hoe het is om op een podium te dansen, werken met bekende choreografen en ze krijgen er een platform aangeboden als ze de professionele kant op willen.”

Even een proeflesje boeken dus!

Het was een genoegen om de dag met Dyantha door te brengen: door haar vrolijkheid, haar spontaniteit maar ook zeker door haar kennis over Amsterdam. We hopen nog veel van deze vrouw terug te zien!

1- IMG_4961