%
route

thema route

De Griekse Route: Tzatziki is geweldig

Nee, we gaan geen borden gooien

Grieks eten is perfect voor vleesliefhebbers, of voor mensen die houden van een stevige hap. Een lekker bordje gevuld met gyros, souvlaki of bifteki: wie zegt daar nou nee tegen?

Misschien is het Griekse eten in Griekenland wat authentieker, maar vinden we dat erg? Nah. Hier is het ook hartstikke lekker!

Plato

Confuciusplein 12

 

460753_330007837059484_890595719_o

Het eerste restaurant, Plato genaamd, vonden we tijdens een tourritje door Amsterdam. Op het Confuciusplein in West ligt dit Griekse restaurant, buiten het toeristische bereik.

Er zijn twee dingen te zeggen over Plato. Ten eerste wordt het restaurant beheerd door de leukste familie ooit. De eigenaresse komt altijd gezellig een praatje maken en onthoudt het zelfs als je al eens eerder bent geweest. Je wordt ontvangen met een glaasje ouzo en krijgt een likeurtje bij de rekening. Gratis, wel zo leuk. Het tweede is de inrichting. Deze is speciaal te noemen. Noem het authentiek Grieks, noem het lelijk: neem het vooral met een korreltje zout en geniet ervan. Of je er nou om of door moet lachen.

Het vlees is hier goed gekruid, de tzatziki is vers en de wijn is goedkoop. ze hebben hier nog een leuk concept waarbij je als groep een tafel vol voorgerechten en daarna hoofdgerechten kunt bestellen voor 20 euro per persoon. Je kan zo alles proeven.

Elke eerste zaterdag van de maand is er een live optreden van een Griekse dansgroep en elke derde zaterdag een live optreden van een Griekse zanger(es) en/of muzikant.

Taverna

Hobbemakade 64-65

 

25497_109964645689984_957041_n

De Griekse Taverna staat bekend om zijn mezzes. Dat zijn Griekse tapas. De regels zijn simpel: Iedere tafelgenoot doet mee, maximaal 3 mezedes per persoon tegelijk bestellen, meer mezedes bestellen als de oude op zijn en voor niet opgegeten mezedes rekenen ze €2,50 per meze. De mezzes zijn kleine schaaltjes met warme- of koude voorgerechten, die elke dag verschillen.

Ook de Mixed grill is een aanrader. De grill bevat vijf soorten gegrild vlees: lamskoteletjes, Griekse worst, runderhamburger, kip en biologische varkenssouvlaki, geserveerd met tzatziki, aardappeltjes uit de oven en salade.

Leuk? Het terras in de zomer. Het restaurant bevindt zich in de Pijp en het is heel gezellig buiten zitten.

Ouzeri I Kriti

Balthasar Floriszstraat 3

 

9994737183_afaf522b74_k

Als voormalig culinair recensent Johannes van Dam het goed vond, vinden wij het meestal ook goed. Ouzeri I Kriti, een Grieks-Kretens restaurant in de Pijp, valt in de smaak bij menig Nederlanders én Griek. De authentieke Griekse gerechten stelen hier de show, zoals de slakken met rozemarijn en de octopus in dragonsaus.

Ook de lamsgerechten zijn heerlijk. Het lam is goed bereid, niet te roze en niet te rauw.

En na het eten? Dan gaat Yannis Griekse liederen op zijn gitaar spelen.