%
route

thema route

De Amsterdam-Zuid Route: Baden in luxe en groen

Ja, die herenhuizen, daar doen we het voor

We zijn het kompas bijna rond. We hebben de cirkel enigszins voldaan. Die 360 graden zijn in zicht. Aan het einde van de tunnel. Een rondje. Amsterdam. Vier stadsdelen. Zuid.

Hebben jullie enig idee waar dit over gaat? Het gaat over onze stad. Die mooie stad. En hoelang je hier ook woont, wij willen dat je je even toerist in eigen stad waant. We hebben je al een mooie route gegeven voor Noord, Oost en West en gaan dat nu ook voor Zuid doen. Dat bedoelden we dus.

Amsterdam-Zuid. Het stadsdeel vol luxe en mooie panden, toeristen bij het Museumplein en bakfietsen met kinderen in de Van Baerlestraat. Alleen al het lopen door de mooie straten vol oude panden geeft een speciaal gevoel, toch heeft Zuid nog veel meer te bieden.

We beginnen onze route door Amsterdam Zuid bij het Centraal Station. Maar dat is toch geen Zuid? Nee klopt, maar we nemen hier tram 2. Tramlijn 2 is namelijk uitgeroepen tot een van de mooiste tramlijnen van de wereld. Je rijdt achter de Dam, over het Spui, door de Leidsestraat, over het Leidseplein en stapt uit bij het Museumplein. Mooi hè? Vanaf hier pakken we de taxi en gaan we verder.

Van Baerlestraat

Van Baerlestraat

3782037179_0d021c6696_o

Bron: Flickr

Allereerst naar de Van Baerlestraat. Een van de mooiste en leukste winkelstraten van Amsterdam. Ga hier (‘De Beste’) koffie kopen bij Brandmeesters of interieur shoppen bij de Zara Home. Bezoek hier ook de schoen- en kledingwinkel van de Nederlandse ontwerper Fred de la Bretonière. Heb je wat meer geld te besteden? Laat dan een jurk op maat maken in de ateliers van modeontwerpers Mart Visser en Frans Molenaar. Dat kan allemaal in Zuid! Geen zin om te winkelen? Loop dan door de mooie zijstraten en kijk je ogen uit bij de mooie huizen.

George WPA

Willemsparkweg 74

6896511663_be5b8fb7cf_b

Bron: Flickr

Al honger? We rijden verder richting George WPA (Williams Park Avenue), de tweede vestiging van George. Hier gaan we lunchen. De inrichting heeft veel weg van een Franse bistro, maar dan in een modern en hip jasje en beetje in New Yorkse stijl. Er wordt veel gewerkt met wit in het interieur en ook het personeel draagt wit. George is zien en gezien worden, dus trek je mooiste pakje aan. Het eten is heerlijk, tip: Norwegian eggs.

Voordat we naar de volgende plek gaan, is het misschien wel even leuk om te touren. Vraag aan de chauffeur om eens langs het oude Haarlemmermeerstation te rijden. Achter dit station bevinden zich namelijk ontzettend veel Amsterdamse en buitenlandse trams die gerenoveerd worden door enthousiastelingen. Deze leuke tip kregen we van taxichauffeur Peter Reydon.

Wildschut

Roelof Hartplein 1-3

3645038910_316f66364c_b

Op naar een drankje. Om het eten mee weg te spoelen. Op het Roelof Hartplein ligt naast het College Hotel café Wildschut. Met zijn grote terras dat bijna altijd vol zit kan je er moeilijk omheen. Binnen is het ook gezellig (ze hebben zelfs bordspellen) en de warme chocomelk is heerlijk. Ook de dag- en borrelhappen zijn niet verkeerd. Pluspunt: hier komt verschillend publiek. Niet alleen de standaard 30+ moeder met twee huilende kinderen of de hipster. Ze komen allebei. Klinkt toch hartstikke leuk?

Rijksmuseum

Museumstraat 1

10065767923_3b23f7e9c6_o

Bron: Flickr

We kunnen niet anders dan het Rijksmuseum ook bij onze tips te zetten. Dit museum, sinds een jaar weer open na jarenlange renovatie, trekt toeristen aan van de hele wereld. Zelfs Amerikaanse president Barack Obama is hier geweest. Het museum hangt vol mooie kunst maar is ook een kunstwerk op zich. Niet naar binnen? Ga naar de tuinen, achter het Rijksmuseum. Daar kunnen kinderen bij lekker weer nog heerlijk door een klein zwembadje met fonteintjes rennen.

Le Restaurant

Tweede Jan Steenstraat 3

3160307181_e6287ae993_b

Bron: Flickr

Dit restaurant, genaamd Le Restaurant, is al zeven jaren nummer 1 van Amsterdam volgens IENS. Nou, dat zegt toch wel wat. Geprezen om de gastvrijheid, het eten en de locatie is het zeker de moeite waard om op een luxueuze dag als deze in Zuid wat meer geld uit te geven. Het restaurant ligt in het Quartier Latin van Amsterdam in een voormalig winkelpand uit 1907. Het is een klein ‘huiskamerrestaurant’ met twintig couverts. Ook deze plek lijkt op een Franse bistro (is populair in Zuid). Het menu? Geweldig.

The College Hotel

Roelof Hartstraat 1

P1030739

Bron: Flickr

Omdat we het Roelof Hartplein nog niet genoeg gezien hebben bij Wildschut vanmiddag, gaan we maar even terug. Naar het College Hotel. De bar om precies te zijn. Waarom deze bar? Omdat ze hier verdomd goeie cocktails serveren. En omdat ze een open haard hebben. Hier wordt ook een keer in de zoveel tijd The College Jazz georganiseerd. Nou, dat is wel fijn toch? Een cocktail met een beetje jazz en open haard op de achtergrond.

Zo, het kompas is rond. Jullie hebben per stadsdeel de leukste routes van ons gekregen. We hopen dat jullie toch nog een beetje toerist in eigen stadsdeel zijn geweest.