%
route

thema route

De Ajax-Route: Plekken in Amsterdam met het echte clubsgevoel

Kijk eens wat verder dan de Arena

Menig hart gaat sneller kloppen als we beginnen over Ajax. Ajax, ‘mijn kluppie’, hoort bij Amsterdam. Hopelijk hoeven we jullie niet meer uit te leggen waarom.

Wie wekelijks zijn ogen uitkijkt bij het grote Ajax zal misschien niet vermoeden dat de basis van dit Ajax-gevoel niet in de Amsterdam Arena of op De Toekomst ligt. Een belangrijke basis voor de talenten wordt niet gelegd op de trainingsvelden met de trainers, maar op de vele pleintjes die Amsterdam rijk is. De voetballers uit de gouden jaren ’70 en ’90 leerden het allemaal op die pleintjes. Johan Cruijff was dagelijks met een bal te zien in Betondorp en Davids en Kluivert waren niet weg te slaan van het pleintje op de Naardermeerstraat in Noord. Weer of geen weer, er werd gevoetbald.

Op die pleintjes is het Ajax-gevoel overduidelijk aanwezig. Welke plekken in Amsterdam stralen nu ook echt Ajax uit?

Huis Johan Cruijff

Akkerstraat 32

 

14168735467_cdaeaffb09_o

Bron: Flickr

Voormalig Nederlands profvoetballer en voetbalcoach Johan Cruijff groeide op in de Akkerstraat 32, niet ver van waar op dat moment het Ajax-stadion stond. De Akkerstraat, gelegen in Betondorp, is geen speciale straat. De huizen zijn in de jaren ’20 gebouwd. Cruijff werd in dit huis geboren in 1947 en woonde hier tot 1959. Iedereen in Betondorp heeft wel iets over Cruijff te vertellen. Volgens velen is dit pand een belangrijke schakel in de geschiedenis van Ajax, daarom wil men ook een museum in het pand gaan maken. Of dat gaat gebeuren is nog de vraag, maar het is in ieder geval zeker dat je hier de Ajax-sfeer goed kan beleven. Ga er heen, kijk door het historische raam van Cruijff en drink in het buurtcafe een biertje met de buurtbewoners. Beter kan je Ajax niet ervaren.

Café de Waard

Leidseplein 14

 

4595973634_098a0e539e_o

Bron: Flickr

In de donkere (oke, niet donkere, we wilden het spannend maken), toeristische hoek van het Leidseplein ligt Café de Waard. Elke zondag is er op 12 tv’s de Ajax-wedstrijd te zien, waardoor het dus een beetje een sausage-fest wordt. Maar hey, dat is ook niet altijd erg. Een avond onder de mannen is ook top. De Waard is een echte Amsterdamse kroeg vol gezelligheid en je kan er ook lekker een klein hapje eten.

Amsterdam Arena

Arenaboulevard 1

 

8233738093_feeda77d2b_o

Bron: Flickr

Moeten we deze plek nog noemen? Elke persoon die het woord Ajax ooit heeft gehoord, weet dat de basis van deze ploeg in de Amsterdam Arena te vinden is. Misschien door de geweldige wedstrijden en het gejoel uit het stadion, misschien door de overlast van de felle lampen of misschien door de hooligans in de metro, maar je weet het wel. De Arena ligt op de Arenaboulevard, naast het station Amsterdam Bijlmer Arena. Ga hier gewoon eens leuk naar een wedstrijd, en ga daarna naar de film in de Pathe aan de overkant.

Café Elsa’s

Middenweg 73

 

561949_347620541965375_1601007631_n

Bron: Facebook

Café Elsa’s heeft speciale Ajax-arrangementen. Bij elke thuiswedstrijd van Ajax kan je met een bus van Elsa’s, voor Elsa’s, mee naar de Arena. Een half uur na de wedstrijd rijdt de bus weer terug naar het café. Ook worden alle wedstrijden live uitgezonden op twee grote beeldschermen. Café Elsa’s ligt aan de Middenweg in Oost en serveert 30 verschillende bieren. Da’s ook niet verkeerd natuurlijk.

En bij een huldiging ga je natuurlijk naar het Museumplein. En bij een gewonnen wedstrijd naar het Leidseplein, om het te vieren. En wees alsjeblieft rustig in de metro.

Veel plezier!