%
route

persoonlijke route

Cruisen door Amsterdam met Kee Huidekoper: Culinaire hotspots hebben de overmacht

We kijken zelfs achter de schermen bij bakkerij Hartog’s

We staan te wachten op Kee Huidekoper tegenover het Marnixbad als we opeens een bekend gezicht zien. Nee, het is niet de fotografe Jesje Veling, die is er al: het is een enorme abri-reclame met Kee’s hoofd erop. Kee is namelijk sinds twee weken te zien op 24 Kitchen bij het programma Food Truck Challenge.

“Ik was heel blij toen de opnames klaar waren,” aldus Kee. “Niet omdat het niet leuk was, het was super, maar het was met mijn zwangerschap fysiek heel moeilijk.” Kee is uitgerekend eind oktober. Ze is samen met Miljuschka Witzenhausen en Hugo Kennis te zien in tien afleveringen van het programma, waarbij ze deelnemers uitdagen voor foodchallenges op festivals en evenementen.

00 - _MG_9067-2

Maar Kee heeft niet altijd als presentatrice gewerkt. Ze begon als actrice in Goede Tijden Slechte Tijden. Daarna werd ze gevraagd voor Trick & Treat van Veronica, als presentatrice en dat bleek toch beter bij haar te passen. “Ze wilden me eerst als een persoon ín het programma, maar zeiden dat mijn hoofd al te bekend was. Toen vroeg ik: hebben jullie dan geen presentatrice nodig?”

En dat was het begin. Ze werkte voor Rambam, UPC, interviewde grote sterren (onder andere van de hitserie Mad Men), en begon haar eigen culinaire blog Keetenstijd. De 33-jarige Kee heeft al een indrukwekkend cv, en is nog lang niet van plan om te stoppen.

Hartog’s Volkoren

Ruyschstraat 56

 

01 - _MG_8492

Kee is absoluut geen onbekende op culinair gebied, dus deze hotspots hebben zeker haar voorkeur. De eerste hotspot is bakkerij Hartogs Volkoren, die al bestaat sinds 1901.

“Zo veel ambacht, zo puur en zo Amsterdams,” zegt Kee over Hartogs. “Ik kwam hier heel veel toen ik net mijn vriendje leerde kennen. We bestelden hier veel te veel, we zijn allebei bourgondisch. Dan begonnen we met boterhammen, daarna iets zoets, daarna tosti’s. Soms zaten we hier wel 3 uur lang.”

Als we bij Hartog’s komen staat er zoals altijd een lange rij. Deze bakkerij is ontzettend populair en dat is ook logisch. Niet alleen hun broden zijn heerlijk, ook de pindakaas en zoete broodjes. We worden ontvangen door eigenaar Fred Tiggelman, die ons meteen de maalderij wil laten zien. We krijgen een rondleiding, en er wordt veel over de geschiedenis van het bedrijf verteld. Kee mag haar lievelingsbrood uitkiezen en er een enorme hap uit nemen, want “dat hoort.”

02 - _MG_8652

Tijdens onze rondleiding valt het ons op dat er erg veel hulpdiensten binnen komen. Is er iets aan de hand? “Nee, de brandweer en ambulances halen hier altijd hun ontbijt en lunch.” Grappig.

We proeven een speltmuffin, die heerlijk is en Kee begint over haar laatste ervaring bij de bakkerij. “Met oud & nieuw ben ik helemaal uit West hierheen komen fietsen voor jullie beroemde oliebollen. En er stond me een rij! Maar raad eens: het was zo gezellig. Iedereen dronk champagne en de sfeer was echt leuk. Echt een aanrader.”

Hartog’s is bezig met de verbouwing van hun nieuwe filiaal aan de Wibautstraat. Dit filiaal wordt veel groter, gaat negen verschillende broden én berliner bollen erbij verkopen.

Vondelpark

Vondelpark

 

04 -_MG_8724 copy

“Vroeger haatte ik hardlopen, maar nu ren ik heel vaak,” vertelt Kee als we richting het Vondelpark rijden, haar tweede hotspot. “Ik liep stage in Sint Maarten en werd daar gevraagd voor het Nationaal Antilliaans Hockeyteam. Daarvoor moest ik superveel trainen, maar ook rennen en toen kwam ik erachter dat ik rennen eigenlijk best leuk vind.”

Kee verhuisde terug naar Amsterdam en wilde door blijven gaan met hardlopen. “Dus ging ik naar het Vondelpark. Ik zei tegen mezelf: houd alle uitgangen aan je rechterkant en dan ren je vanzelf een rondje. Maar ik ben dus echt het tegenovergestelde van een Tom Tom en verdwaalde natuurlijk.”

05- IMG_8778

Twee keer per week is Kee in het Vondelpark te vinden. “Dit park is zó Amsterdams. Andere parken zijn gewoon parken. Het kan hier in de avond een enorme rotzooi zijn, maar in de ochtend is alles weer schoon. Het is midden in het centrum, maar is toch een zuurstofvoorziening.”

Pompadour

Huidenstraat 12

 

06- IMG_8792

“Mijn moeder, mijn zus en ik gingen vroeger altijd naar winkel en tearoom Pompadour in de Negen Straatjes. We kregen daar amandelcakejes bij de koffie of thee en die waren zo ongelooflijk lekker.” Dus probeerde Kee’s zus het recept te regelen. Elke keer als ze weer langs gingen ging haar zus naar de eigenaar. “En dan zei ze: ja, ik weet het recept hoor, maar wat is ook alweer de verhouding boter en meel? En ga zo maar door. Zo had ze uiteindelijk bijna het hele recept.”

07- _MG_8830

Tot de dag dat Kee’s moeder, een bekende kunstenares, een stuk zelfgemaakte appeltaart meenam voor de eigenaar om te proeven. De eigenaar herkende haar van haar kunst en bood aan om een keer samen met de vrouwen zijn appeltaart en amandelcakejes te bakken. “En die dag zei mijn moeder heel leuk: als je een keer hulp nodig hebt, kan Kee wel helpen in de winkel. Dus heb ik toen met Sinterklaas bonbons staan te maken en later ook nog in de winkel geholpen. Hartstikke leuk, en lekker!”

Kee raadt de bonbons en alle taartjes aan. “Ook die taart met merengue en een vulling van cheesecake is heerlijk!”

Grachten

Amsterdamse Grachtengordel

 

08- IMG_8912

Kee is gefascineerd door de Gouden Eeuw. “Ik zou zo graag in die wereld willen kijken. Arm en rijk zo dicht bij elkaar in de stad. In de Amsterdamse Grachtengordel is dit nog zo duidelijk te zien.” Kee vindt de gebouwen langs de grachten mooi, “en ze staan zo schots en scheef.”

“Als je toch een toerist uit Amerika of China bent, en je ziet dit, dan moet je toch wel ‘wauw’ denken.”

09 -IMG_8939

De 33-jarige presentatrice gaat ook vaker varen, ze heeft veel vrienden met bootjes. “Tijdens de Gay Pride of Koningsdag, dat is toch geweldig op zo’n boot.”

Ten Kate Markt

Ten Kate Markt

 

10 -IMG_8977

Als laatste plek gaan we naar de Ten Kate-markt. “Ik heb in de Jan Pieter Heijestraat en Kinkerstraat gewoond, ik was altijd een kind ‘aan markt’ bij de Ten Kate Markt. Al die kleuren: het is gewoon een speciale markt. Ik vind dit veel interessanter en leuker dan bijvoorbeeld de Albert Cuyp-markt.”

We lopen over de markt, tussen alle mensen door. Kee heeft veel aanspraak door haar zwangerschap, maar krijgt ook veel complimentjes over haar goede looks. Een van de gevolgen hiervan is een gratis haring van Ruis Vis, die ze met veel enthousiasme eet. Ook de fruitkramen blijven maar aanbieden en we eten nog een hapje Mango-hummus bij de kar van De Gouden Tent. Allemaal heerlijk, dit moeten we vaker regelen!

Aan het einde van de dag zijn we voldaan. Moe, maar voldaan. We hebben veel geleerd, veel gelopen en veel gegeten: het was geweldig. Kee weet waar ze het over heeft en heeft een superleuke persoonlijkheid. We hopen dat ze ons snel weer eens belt voor een rondje op de markt: gratis eten, hier komen we!