%
route

thema route

Binnen gluren in de mooiste gebouwen van Amsterdam

Onze favorieten voor de Open Monumentendagen

Dit weekend openen veel historische gebouwen hun deuren voor het grote publiek. En wat is er nu fijner dan rondwandelen door Amsterdam en een beetje bij te leren over de geschiedenis? Omdat het helaas niet mogelijk is om alle open monumenten te bezoeken hebben wij hier een kleine selectie gemaakt van al het moois dat te bekijken is.

De Industrieele Groote Club

Dam 27

 

igc

Normaal alleen toegankelijk voor de Groten der Nederlanden of voor gasten van exclusieve feestjes, maar voor de monumentendagen opent dit opvallende gebouw op de Dam haar deuren voor alle geïnteresseerden. Het Gebouw Industria is in 1916 ontworpen voor De Industrieele Groote Club, een businessclub met strenge ballotage. Waan je dit weekend voor even één van de Grote Industriëlen en laat je hier overweldigen door de grandeur van het pand en door het uitzicht op het Rokin, het Paleis en de Dam.

Wieden + Kennedy

Herengracht 258

 

wieden kennedy groot

De grachtengordel dankt haar schoonheid aan de Gouden Eeuw, maar soms is het ook goed geweest dat niet alle panden de tand des tijds hebben overleefd. In 1918 is dit kantoor gebouwd voor de Nederlandse verzekeringsmaatschappij Lloyd aan de Herengracht. In 1951 is daar nog het oude buurpand aan toegevoegd. Sinds 2008 wordt het gebruikt door Wieden + Kennedy, een groot Amerikaans reclamebureau, dat het pand van binnen rigoureus heeft vernieuwd. Oude stijlen en nieuw design lopen hier naadloos in elkaar over. Zo is één van de vergaderkamers nog steeds in zeventiende eeuwse stijl, maar is de rest van het gebouw een groot modern architectonisch wonder. En dit weekend opent het bedrijf speciaal voor ons haar deuren om deze inspirerende omgeving te aanschouwen.

De Waag

Nieuwmarkt 4

 

waag

Historisch één van de belangrijkste gebouwen van Amsterdam is De Waag. Het is oorspronkelijk de toegangspoort van de Middeleeuwse stadsmuur. In de Gouden Eeuw kreeg het gebouw de functie als waag, hier kwamen de schepen aan en werd bepaald hoeveel tol zij moesten betalen. Bovenin zaten de gildes, waaronder het chirurgijnsgilde. Deze is met name bekend door Rembrandts meesterwerk ‘De Anatomische Les’ die ook in de kamer bovenin De Waag heeft plaatsgevonden. Ook werden er voor De Waag misdadigers gefolterd en stond er een guillotine. De komende dagen kun je een rondleiding door dit monument krijgen en nog veel meer historische verhalen te horen krijgen.

Het Marineterrein

Kattenburgerstraat 75

 

marineterrein

Achter het Scheepvaartmuseum ligt een voor Amsterdammers onbegaanbaar terrein. Op deze historische plaats is namelijk nog steeds de Marine gevestigd. Dit weekend op de basis haar deuren voor bezoekers en kun je je tijdens een rondleiding laten informeren over het verleden, het heden en de toekomst van deze plek. Het terrein is eerst een werf geweest voor de oorlogsschepen van de Republiek der Nederlanden, is daarna de belangrijkste basis geweest van de marine, tot deze in 1915 vanwege ruimtegebrek moest verhuizen naar Den Helder. Daarna is het terrein gebruikt als opslag en voor trainingen. Vanaf 2018 vertrekt Defensie van het terrein en wordt het een publieke plek waar onder andere ruimte wordt gegeven aan start-ups.

Op de site Open Monumentendag Amsterdam kun je een lijst vinden met alle deelnemende monumenten.