%
route

persoonlijke route

Amsterdam door de ogen van Miljuschka Witzenhausen

Haar tips en favoriete plekken

Je kent haar nog wel: Miljuschka Witzenhausen. Met haar spontaniteit was ze jarenlang het gezicht van MTV. Maar wist je ook dat ze is geboren en getogen in Amsterdam? Vanaf dat ze baby was tot het moment dat ze zelf baby’s kreeg woonde ze in Nederlands hoofdstad. Wij vroegen haar het hemd van het lijf over haar favoriete plekjes en over haar fijnste herinneringen van vroeger.

Arti et Amicitiae

Rokin 112

 

arti

De vader van Miljuschka was kunstenaar en kunsthandelaar en hij nam de jonge Miljuschka vroeger altijd mee naar Arti et Amicitiae, in de volksmond ook wel bekend als ‘Arti’. ‘Dit is echt een juweeltje’, zegt de Amsterdamse. Het is een vereniging van beeldende kunstenaars en kunstliefhebbers en ze organiseren dan ook vaak tentoonstellingen. De naam betekent ‘kunst en vriendschap’, dus het moge duidelijk zijn dat hier twee zeer mooie dingen samenkomen. Kortom: een bezoekje waard!

Arti is echt een juweeltje

IJssalon Venetië

Scheldestraat 68

 

venetie

Sinds ze in Amstelveen woont gaat ze het liefst, zoals ze zelf zegt, ‘naar Amsterdam om me onder te dompelen in het normale leven.’ Een groot deel van haar jeugd heeft ze in de Scheldestraat gewoond, dus hier komt ze altijd terug als ze in Amsterdam is. En dan specifiek voor ijssalon Venetië. De eigenaar Roberto kent ze goed en Miljuschka zoekt hem nog altijd graag op. ‘Vele uren heb ik hem ijs zien draaien, pratend over alles wat ons bezig hield. Hij waarschuwde me voor slechte vriendjes. Hij was als een soort broer’, aldus Miljuschka.

Massagesalon Wat Pho

Papaverweg 7 B

 

Thaimassage

De massagesalon Wat Pho ontdekte ze tijdens haar tijd bij MTV. ‘Het is een afzichtelijke, maar fantastische massagesalon’, zegt Miljuschka. Bij dit verstopte pareltje krijg je niet alleen een heerlijke massage, maar je krijgt na afloop ook een gerecht. Miljuschka zegt: ‘Je krijgt lekkere noodlesoep en soms andere kleine hapjes.’ Mocht je een keer helemaal los gemasseerd worden en je weer lekker ontspannen voelen, ga dan eens langs bij deze Thaise massagesalon.

Wat Pho is een goed verstopt pareltje van Amsterdam

Café Bern

Nieuwmarkt 9

 

Amsterdam_Nieuwmarkt_9_-_3844

Café Bern staat altijd bovenaan mijn lijstje’, benadrukt Miljuschka. Volgens haar zijn de salades, de entrecotes en uiteraard de Zwitserse kaasfondue onovertrefbaar.

Als je bij Bern terecht kan, voel je je een winnaar

Miljuschka zegt: ‘Daarbij komt de spanningsfactor of je wel terecht kan. Iedere keer dat het kan voel je je een winnaar. De keren dat je niet terecht kan maakt het verlangen groter.’ Hoewel de website en het café er niet erg speciaal uitzien, schijnt deze plek toch wel echt op je bucketlist te moeten staan.

Chapter 21

Jonge Roelensteeg 21

 

chapter21

Ook Miljuschka gaat van tijd tot tijd gewoon lekker met haar voetjes van de vloer. In een smal steegje vind je Chapter 21 en daar gaat ze wel eens heen om te dansen. Het is een donkere, maar juist daardoor sfeervolle tent waarbij je twee gedeeltes hebt. De lounge, want zo voelt het, heeft één gedeelte met tafeltjes waar je rustig kunt zitten. Maar dan heb je gelukkig ook nog dat gedeelte waar je als een gek je dancemoves kunt laten zien.

Uiteraard willen wij de vriendelijke Amsterdamse bedanken voor haar tips. Ze heeft diep in haar geheugen lopen graven en is voor ons zelfs helemaal teruggegaan naar de herinneringen uit haar jeugd. Bedankt Miljuschka!