%
insider
Verborgen in het centrum: Oudemanhuispoort

verborgen in het centrum

Verborgen in het centrum: Oudemanhuispoort

Waan je weer even student

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Deze editie: de passage en binnenplaats bij Oudemanhuispoort.

Wat? Oudemanhuispoort
Waar? Oudemanhuispoort 4-6

IMG_4632

Oudemanhuispoort is één van de complexen van de Universiteit van Amsterdam en ligt middenin de stad. De naam is afkomstig van de algemene toegangspoort een de Kloveniersburgwal, al is de passage vanaf verschillende zijden te betreden.

IMG_4635

Het pand dat nu universiteitscomplex is heeft door de eeuwen heen verschillende bestemmingen gehad. Oorspronkelijk werd het in 1601 neergezet als bejaardentehuis van die tijd. Uiteindelijk werd het in 1880 het hoofdgebouw van de UvA.

IMG_4636

Vanaf de Oudezijds Achterburgwal leidt een poort naar de binnenplaats, waar je enkele bankjes vindt rondom een aangeharkt perkje. De binnenplaats is ook toegankelijk als je niet aan de UvA studeert, dus voel je vrij om je even (opnieuw) student te wanen.

Voel je vrij om je (opnieuw) student te wanen

Druk is het er overigens niet: de binnenplaats wordt nooit door meer dan een handvol mensen gebruikt en dan vooral voor korte rookpauzes. Er is bovendien meer te zien dan semi-verveelde studenten: verspreid over deze binnenplaats zijn enkele beelden te vinden. Bijvoorbeeld die van de Amsterdamse classici Barlaeus en Vossius.

IMG_4616

Ook vrij toegankelijk en leuk om te bezoeken is de boekenmarkt in de overdekte passage die naar de binnenplaats toe leidt, tussen de Oudezijds Voorburgwal en de Kloveniersburgwal. Hier vind je verschillende boekverkopers die er hun waren presenteren in de achttien winkelkassen uit 1757. Oorspronkelijk waren hier ook verkopers van edelmetalen en galanterieën te vinden, maar na de negentiende eeuw zijn alleen nog de boekverkopers overgebleven.

IMG_4624

Vrees niet dat je een academicus moet zijn om hier tussen de boeken de snuffelen. Natuurlijk vind je er titels waarvoor de gemiddelde lezer onmogelijk warm loopt, maar we spotten evengoed Jamie Oliver en Buffy the Vampire Slayer. En anders maken de shag-rokende verkopers die al zittend een dutje doen je bezoek wel de moeite waard.