%
insider
Verborgen in het centrum: Vlieger

verborgen in het centrum

Verborgen in het centrum: Vlieger

Je gaat nooit met lege handen naar huis

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Op zoek naar een mooi vel papier, een poster of enveloppe? Bij Vlieger moet je zijn: een verborgen zaak in het centrum, waar je even ontsnapt aan de waan van de dag. 

Wat? Vlieger
Waar? Amstel 34

vlieger

PAPIER – prijkt er in kapitalen op de gevel van Vlieger aan de Amstel. De eigenaren winden er geen doekjes om: hier wordt papier verkocht, en niet zo’n beetje ook. Hoewel Vlieger er van buitenaf uitziet als een winkel van bescheiden formaat, wordt het tegendeel bewezen zodra je een voet over de drempel zet. De langgerekte zaak is tot de nok toe gevuld met papier in alle soorten, maten, kleuren en structuren. Wie papier van de bovenste plank wilt, moet de ladder pakken.

Vlieger is in en rondom Amsterdam al jarenlang een begrip. Wie denkt dat papierwinkels alleen terrein zijn voor de meer kunstige types, heeft het aan het verkeerde eind. Natuurlijk heeft Vlieger een eindeloze keuze aan kunstenaarsbenodigdheden (die vind je op de eerste verdieping), maar er is meer, veel meer.

bestand_003

Vlieger bestaat al sinds 1869 en kent een roerige geschiedenis. De winkel dankt zijn naam aan oprichter: Jan Vlieger en verhuisde door de jaren heen van het Rembrandtplein, het Damrak, de Warmoesstraat en Rapenburg. Vlieger deed goede zaken: in de hoogtijdagen was rond 1900 de gehele hoek Halvemaansteeg – Amstel zijn eigendom.

De oorlog heeft het voortbestaan van Vlieger in de crisis van de jaren dertig gered: verduisteringspapier en plakband gingen als warme broodjes over de toonbank. Wie meer over de fascinerende geschiedenis van deze ogenschijnlijk normale zaak wilt lezen, kan hier terecht.

Het best bewaarde geheim van Vlieger is het grote assortiment aan posters met prints die in conceptstores in de Pijp makkelijk voor het tiendubbele over de kop gaan. Bij Vlieger vind je wereldkaarten, botanische prints en het periodiek systeem. Posters van dieren, grafische prints, je kunt het zo gek niet verzinnen. Daar betaal je bij Vlieger nog geen vijf euro voor. Die gouden tip heb je niet van ons, hè.

bestand_000bestand_002