%
Verborgen in het centrum: Van Stapele Koekmakerij

Verborgen in het centrum: Van Stapele Koekmakerij

Warme chocoladekoekjes in nostalgisch luilekkerland

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Deze editie: Van Stapele Koekmakerij.

Wie de Heisteeg inloopt, ruikt het best bewaarde koekgeheim van Amsterdam van meters afstand. Bij Van Stapele Koekmakerij rolt er elk kwartier een stapel verse koeken uit de oven.

Wat? Van Stapele Koekmakerij
Waar? Heisteeg 4

afterlight-1

Het perfecte koekje

Eén soort chocoladekoekje, om precies te zijn. Eigenaresse Vera van Stapele heeft naar eigen zeggen maandenlang gezwoegd om hét perfecte koekje te creëren. Dat werd een koekje van chocoladedeeg en met de rijke cacao van Valrhona. De knapperige buitenkant van het koekje omhult een zachte vulling van boterzachte gesmolten witte chocolade (het is oké als het water je nu in de mond loopt).

Je zou door het in- en exterieur denken dat Van Stapele sinds het begin van de vorige eeuw al in de Heisteeg zit. Niets is minder waar: het piepkleine winkeltje opende in 2014 haar deuren en heeft slim ingespeeld op het nostalgische gevoel. In de winkel zelf worden de koeken continue afgebakken.

afterlight-2

afterlight-3

Met een strik eromheen

Geinig om te zien hoe zo’n single purpose store (een winkel die maar één product verkoopt), al twee jaar kan bestaan en zichtbaar blijft lopen. Het koekje lijkt nooit te vervelen: zelfs doordeweeks staat er ’s middags een rij voor de winkel. Die winkel is een attractie an sich, eigenlijk. Even lijkt het alsof we met een teletijdmachine uitgestapt zijn in het jaar 1919, bij een bakker in hartje Londen. Popperig behang, het licht van de antieke kristallen kroonluchter dat op de ouderwetse toonbank schijnt, glas-in-lood en klassieke blikken: het hele plaatje klopt.

De koekjes zijn niet bepaald goedkoop (1,95 per stuk), maar je koop ze warm én ze worden per stuk keurig verpakt, met een gouden sticker aan toe. Wie meer koeken koopt, krijgt er een babyblauwe strik omheen.

afterlight-4

afterlight