%
insider
Verborgen in het centrum: Stadspaleis

verborgen in het centrum

Verborgen in het centrum: Stadspaleis

Helemaal zen ondanks de voorbij razende tram

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Deze editie ontdekken we het kleurrijke Stadspaleis aan de Nieuwezijdse Voorburgwal.

Wat? Stadspaleis
Waar? Nieuwezijdse Voorburgwal 289

13161859_669583723179475_1215525221158740822_o

We hadden er nog nooit van gehoord. Maar toen fietsen we er een keer langs, dit opvallende bouwwerkje midden in het centrum. Geen idee wat ons te wachten stond brachten we een bezoek. Nou, dat draaide uit op alles behalve een teleurstelling. Stadspaleis is misschien wel één van de grootste verrassingen van de stad als je het nog niet kent. Wat een feest, dit koffie- en lunchhuisje.

IMG_9305

Bij aankomst wapperen de vrolijke gebedsvlaggetjes je tegemoet. De stoeltjes zijn net als het uit de kluiten gewassen tuinhuis zachtgeel en de tafels zijn eigenhandig kleurrijk gedecoreerd. Binnen is het piepklein en gezellig. We zien een allegaartje van schilderijtjes, gekleurde vaasjes, houten kastjes, potten met amandelen, dadels en gojibessen en allerlei smaken Yogi-tea.

IMG_9306

Op dit moment is het veel te mooi en warm weer om binnen te zitten, maar het lijkt ons geen straf om knie aan knie rondom het kacheltje te zitten. Hoe meer mensen die je (nog) niet kent, des te beter. Dit is een plek waar je vrienden maakt.

IMG_9307

IMG_9308

Vrienden zijn we ook direct met de bediening, die minstens even relaxed is zoals deze plek eruit ziet. Niet gek, ontdekken we even later: dit is een rasecht familiebedrijf. Vader Joost richtte Stadspaleis op en inmiddels werken ook zijn vier zoons en echtgenote er.

Bekijk hier een mooie video van twee jaar geleden waarin hij vertelt over het idee achter Stadspaleis:

Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe rustig je hier op het terras kunt zitten, zelfs met een tram die zo nu en dan langs raast. Blijkbaar is de Nieuwezijdse Voorburgwal helemaal niet zo’n drukke doorloop tussen de Dam en de grachten, dus het is hier min of meer een oase van rust. Wat een idyllische plek! Je kunt niet anders dan zen worden op deze plek. En heb je nog steeds stress? Bij de kassa staat een fooienbakje: ‘Tips for good karma’ (en anders dan ‘Prayer for good sex’).

IMG_9311

Wij bestellen een broodje zalm met zachte sla, kappertjes, wasabimayo en rode ui voor 6,50 euro. We hebben zo lang het Stadspaleis staan bewonderen dat we nauwelijks tijd over hebben om te eten, maar gelukkig mogen we de sandwich ook meenemen. (Ze bezorgen zelfs broodjes in de grachtengordel!) Al het eten hier is trouwens biologisch, vers en met liefde gemaakt en overheerlijk. Ons broodje wel in ieder geval.

Ga hierheen! Het Stadspaleis is iedere dag open van elf uur ‘s ochtends tot zes uur ‘s avonds.

IMG_9312

IMG_9316

IMG_9303