%
insider
Verborgen in het centrum: Saigon

verborgen in het centrum

Verborgen in het centrum: Saigon

Je verwacht het niet, boven de McDonald’s

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Dit keer bezoeken we één van de beste Vietnamese restaurants, als we onze goed geïnformeerde bronnen mogen geloven. Aan, je verwacht het niet, de Leidsestraat. Bóven de McDonalds, om precies te zijn.

Wat? Saigon
Waar? Leidsestraat 95-1hg

De lange rijen bij populaire eettent Việt View in de Hallen bewijzen het: Vietnamees eten is hot. De afgelopen jaren hebben heel wat hippe Vietnamese restaurants hun intrede gedaan, zoals een Pho 91 aan de Albert Cuyp of een Frnzy aan de Eerste Jacob van Campenstraat. Fijne zaken, stuk voor stuk. Maar wie de lekkerste phô soep van de stad wilt proeven, moet het zoeken waar je het niet verwacht.

Het Leidseplein en omstreken is een plek die de Amsterdammer liever mijdt, zeker als het om lekker tafelen gaat. Je wordt er doodgegooid met middelmatige steakhouses, frietzaken en fastfoodketens. Te midden van alle drukte vind je boven de McDonald’s aan de Leidsestraat een uiterst sympathiek Vietnamees restaurant.

Het is even zoeken naar de ingang, maar via de donkere entree betreed je via de steile donkere trap Saigon, een flink hoekrestaurant waardoor je bijna áltijd verzekerd bent van een plekje aan het raam en uitkijkt over de drukke Leidsestraat of de Lange Leidsedwarsstraat.

untitled

Natte hond

Wie zelf in Vietnam is geweest weet dat een zaak die er gelikt uitziet niet altijd het beste eten serveert. Het zijn vaak juist de smoezelige zaken die onvergetelijke phô soepen en de lekkerste verse springrolls op tafel toveren. Dat credo gaat ook op voor Saigon: de aankleding laat de wensen over, maar dat zegt niets over het eten.

Toegegeven, bij Saigon ruikt het bij binnenkomst een beetje naar natte hond. Het interieur is donkerbruin gekleurd en oogt goedkoop: in de hoek staan een paar van die alom bekende IKEA fauteuils (de TULLSTA – om precies te zijn), inclusief verwassen en uitgelubberde rode bekleding. Aan de muur hangt Aziatische kunst en de afzichtelijke gouden kunstlederen banken (goed voor een zweterige bilpartij na een paar uur zitten) maakt het geheel af. De oplettende kijker ziet dat het plafond bekleed is met zwart noppen-schuim, dat je normaal gesproken in radiostudio’s tegenkomt.

We nemen plaats aan en krijgen het plakkerige geplastificeerde voor ons neus. Wat opvalt? De keuze is enorm (ze hebben alleen al acht soorten phô soep), de prijzen zijn laag. Alleen de alcoholische dranken (en dan met name bier) zijn aan de prijs, bijna vier euro. Voor een soep betaal je tussen de 7 en 11 euro, afhankelijk van de grootte. Voor een curry leg je maximaal een tientje neer.

img_1799

Mogen we een doggy bag, alsjeblieft?

De bediening is attent en uiterst vriendelijk. Wanneer een tafelgenoot, iets te enthousiast met rode peper, begint te proesten, haast hij zich met een glas water. Om vervolgens met een grootse glimlach de tip mee te geven dat je tijdens het eten van peperde maaltijden zo veel mogelijk je mond moet dichtdoen, om hoestaanvallen te voorkomen.

We doen ons goed aan garnalenloempia’s, verse rijstvelloempia’s met softshell krab en als spektakelstuk de onvolprezen phô soep. Een dampende kruidige rijstnoedelsoep op basis van runderbouillon met smaakmakers als Thaise basilicum, gember en steranijs. Zelf top je de soep af met biefstuk, taugé, rode pepers, limoen en koriander.

Dat bleek een doorslaand succes: de soep was zó groot en zo rijk van smaak, dat de helft in een plastic bakje mee naar huis is gegaan. Kortom: wil je in de buurt van het Leidseplein (we kunnen ons voorstellen dat dit ideaal is, zo net voor een concert in Paradiso of Melkweg), voor weinig, dan is Saigon je nieuwe stek.

img_1813

img_1804img_1808img_1828