%
insider
Verborgen in het centrum: Het Levend Paardenmuseum

verborgen in het centrum

Verborgen in het centrum: Het Levend Paardenmuseum

Aai eens een edele viervoeter

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Deze editie brengen we een bezoek aan de edele viervoeters van Het Levend Paardenmuseum.

Wat? Het Levend Paardenmuseum
Waar? Vondelstraat 140

IMG_7614

Wie wel eens over de Overtoom rijdt, kent vast en zeker het imposante gebouw dat ineens tussen de woonhuizen, winkels en restaurantjes verschijnt. De Hollandsche Manege, staat op de gevel. Wat doet een manage zo midden in het centrum? En is het echt zo chic als de naam (met ‘ch’) doet vermoeden? We nemen een kijkje.

Sinds een tijdje zijn nieuwsgierigaards namelijk welkom hier. Onder de naam Het Levend Paardenmuseum wordt de manege opengesteld voor bezoekers. Iedere dag tussen 10.00 en 17.00 uur ben je hier welkom. Entree kost acht euro voor volwassenen en vier euro voor kinderen vanaf drie jaar, daarvoor gratis. Het is trouwens even zoeken: automatisch waren we ervan uitgegaan de ingang aan de Overtoom te vinden, maar die zit aan de andere kant, in de Vondelstraat. Deze oogt overigens minstens even chic. Geflankeerd door grote lantaarns stap je naar binnen.

IMG_7626

Direct komt dan die onmiskenbare manege-geur je tegemoet. Als je niet van paarden houdt is dit het moment om rechtsomkeert te maken. Vind je ze wel leuk, dan ben je hier aan het juiste adres. Je mag namelijk overal vrij rondlopen en een edele viervoeter een klopje op zijn hals geven is ook toegestaan.

IMG_7633

Het is zomer en dat betekent: ponykamptijd. Overal waar we kijken zijn meisjes ijverig in de weer met het opzadelen van paarden, ze borstelen of giechelend roddelen over de andere paardenmeisjes. Wie zelf een pony-verleden heeft schiet prompt vol van het sentiment.

IMG_7640

Of je nu zelf paardrijdt of niet, het is enorm bijzonder om hier rond te lopen. Grappig ook om te zien hoe je vanaf het manege-terrein zo in de tuin van de aangrenzende miljoenenwoningen in de Vondelpark-buurt tuurt. Daarnaast is het erg leuk om te zien wat er allemaal achter de façade aan de Overtoom verscholen zit. Op een warme dag staan de deuren naar buiten open en kun je naar binnen spieken in de bak, maar dat is niets vergeleken bij het uitzicht wat je hebt vanaf de foyer bovenin. Nee, niet de kantine. Zo noemen we dat hier niet, verduidelijkt één van de rijdsters die aanbood ons rond te leiden.

IMG_7627

IMG_7642

Ze vertelt ook over de demonstraties ‘carrouselrijden’ die in de manege worden gegeven. Dan rijden paren in achttiende-eeuwse kleding figuren op muziek, een traditie die een paar honderd jaar oud is. Sowieso staat deze plek bol van de historie. Niet alleen is het gebouw een rijksmonument en cultureel erfgoed, het is ook de oudste rijschool van Nederland en je waant je echt even terug in de tijd.

IMG_7647