%
insider
Verborgen in het centrum: Gebr. Niemeijer

verborgen in het centrum

Verborgen in het centrum: Gebr. Niemeijer

Verkoopt de beste croissants van Amsterdam

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Deze editie: de authentieke Franse bakker Gebr. Niemeijer. 

Wat? Gebr. Niemeijer
Waar? Nieuwendijk 35

bestand_000-2

Waar vind je nog écht een goede bakker? Laten we eerlijk zijn: die verwacht je niet op de Nieuwendijk. En al helemaal niet op het stukje tussen de Martelaarsgracht en de Singel, waar het stikt van de coffeeshops en zwalkende toeristen het niet zo sjofele straatbeeld bepalen. Maar wie goed kijkt, treft juist hier één parel: Gebr. Niemeijer, de fijnste Franse bakker van de stad.

De naam zegt het eigenlijk al: Gebr. Niemeijer werd in 2008 opgericht door de twee broers Issa en Marco Niemeijer. Marco studeerde aan de Rietveld Academie en werkte daarnaast als kok. Issa studeerde sociologie maar is zich al tijdens zijn studie steeds meer gaan verdiepen in de bakkerij. Hij deed ervaring op bij verschillende (inter)nationale bakkerijen. Marco besloot in 2011 te stoppen, Issa zette de bakkerij voort. En zo geschiedde.

bestand_001-1

De Fransen staan in de rij

We hebben ons laten vertellen dat Franse expats deze bakker in grote getale weten te vinden en hier in het weekend voor het brood in de rij staan. Da’s veel eer voor een Nederlandse bakker. Tijd om eens naar binnen te lopen.

Het interieur van Gebr. Niemeijer wekt de illusie dat de bakkerij er al járen zit. We zien historische ornamenten op het mintgroene plafond, veel houtwerk en klassieke theekopjes. Zoals we ook bij Van Stapele Koekmakerij zagen: een ouderwets ogende bakkerij hoeft niet daadwerkelijk een oude zaak te zijn. Nog veel spectaculairder is het zicht op de moderne, doch bakkerij zelf. Bij Gebr. Niemeijer hebben ze niets te verbergen: je kunt als bezoeker het fascinerende bakproces van a tot z live volgen.

bestand_004-1bestand_002-1

Geen poespas

Naast afhalen, kun je hier ook rustig een belegd broodje in de zaak eten. We treffen een kaart zonder poespas: hier geen hippe broodjes smashed avocado, die je inmiddels in elke lunchzaak ziet, maar versgebakken baguettes met boerenkaas, gruyère, mozzarella, brie en chevre. Niet zo van de kaas? Lunchen kun je ook met sardientjes paté, lichtgerookte wilde zalm of salade met brood. De producten zijn niet van de minsten: de kazen komen van Fromagerie Kef en charcuterie van Lindenhoff en Brandt en Levie. De Jam en marmelade zijn huisgemaakt en er wordt gewerkt met biologische sla, fruit, melk en yoghurt. De koffie is trouwens van Costadoro, een volle Italiaanse espresso, niet te zuur van smaak.

Naast een petit dejeuner (drie petit pains met jam en boter, een croissant of brioche, koffie of thee en versgeperste jus d’orange 7,25 / met vers fruit 9,25 euro) biedt Gebr. Niemeijer ook een high tea aan: zowel eenvoudig (15,95 pp) als klassiek (met broodjes, 19,75 euro). Voor ieder wat wils, dus. 

bestand_003-1bestand_005-1

Moeilijk om met lege handen naar huis te gaan

Terwijl we een verdomd knapperig broodje mozzarella eten is de patissier in de bakkerij zorgvuldig in de weer met het maken van tartelettes, een feest om naar te kijken. Bij het afrekenen is de verleiding groot om meer te proeven. Een brood en een zak croissants gaan mee. En yes, we kunnen het beamen: het zijn de lekkerste van de stad.

bestand_006-1