%
insider
Verborgen in het centrum: de Schatkamer

verborgen in het centrum

Verborgen in het centrum: de Schatkamer

Diep verborgen in het Stadsarchief

De drukte van de stadsjungle even zat? Voor Verborgen in het centrum… selecteren we de beste plekken om op adem te komen. Gratis tip: loop eens het Stadsarchief binnen. Hier tref je de Schatkamer, een superbijzondere ruimte in de kluizen van het archief. Geef je ogen de kost!

Wat? Schatkamer in Stadsarchief Amsterdam
Waar? Vijzelstraat 32

Je bent er ongetwijfeld vast vaak langsgefietst, maar heb je ooit de tijd genomen om de Schatkamer in het Stadsarchief te bezoeken? Het blijkt een magische plek, waar je nog gratis naar binnen mag ook.

img_3384

De kluizen van de bank

Laten we eerst bij het begin beginnen. Het Stadsarchief is gevestigd in De Bazel, vroeger het huis van de Nederlandsche Handel-Maatschappij en van verschillende banken. Dat zie je overal in het gebouw terug. Het was een bank, en dat merk je nu nog aan de kelder vol reusachtige kluisdeuren. De Bazel is niet alleen imposant van buiten, maar nog veel indrukwekkender van binnen.

Leuk feitje: Als je binnenloopt, kijk dan direct omhoog. Je zult een plafond van mat glas zien. Dat werd ooit gebouwd om de privacy te waarborgen van die cliënten die hier vroeger hun waardevolle spullen kwamen stallen. Loop vervolgens helemaal door naar links. Daar tref je een balie en de trap die afdaalt naar de Schatkamer.

img_3364

De mooiste schatten

Wie de marmeren trappen helemaal afloopt en komt bij de oude goudkluis aan. Dit is de Schatkamer en hier vind je de meest bijzondere archiefschatten. De Schatkamer doet sterk denken aan Goudgrijp, de tovenaarsbank in de Harry Potterboeken. In de art deco Schatkamer staan verschillende vitrines opgesteld en ook ladekasten met daarin fascinerende documenten die je zo kunt inkijken.

img_3373

 img_3372

Anne Frank en de gestolen fiets

De Schatkamer is niet zo groot van stuk, maar er is wel héél veel te zien: ongeveer 350 schatten in totaal. Zoals de aangifte die Anne Frank ooit deed voor haar gestolen fiets, een bijzondere stereofoto van een babyaap in Artis, gemaakt in 1922, een VOC-aandeel en brieven die Rembrandt stuurde naar zijn dienstmeid. Eén keer per jaar, op 27 oktober, ligt het Tolprivilege van van 1275 in de Schatkamer. Het oudst bewaarde document waarin ‘Amestelledamme’ voor het eerst wordt genoemd. Een dag lang kan deze (heel voorzichtig) worden bekeken.

Meer van het archief zien? In het weekend worden er zogeheten inlooprondleidingen door het hele archief georganiseerd. Die beginnen op zowel zaterdag als zondag om 14:00 uur, 6 euro per persoon.

img_3370
img_3383
 img_3385
 img_3377