%
route
Route met Culy’s Monique van Loon
Foto: Joris Bruring

persoonlijke route

Route met Culy’s Monique van Loon

Gouden tips in de stad én om de lekkerste dingen in huis te halen

Mocht je deze jongedame nog niet kennen, dan is het nu de hoogste tijd om kennis met haar te maken: Monique van Loon. Deze van oorsprong Brabantse, woont inmiddels al heel wat jaartjes in Amsterdam en kent alle plekken die jij nog niet kent op het gebied van culinaire plekjes. Niemand anders kan ons beter dé gouden tips geven dan Monique, want in augustus 2011 richtte zij de website Culy op. Daarvan loopt het water je al in de mond. Wacht dan maar eens tot je haar persoonlijke tips voor je kiezen krijgt!

Rijsel

Marcusstraat 52

 

rijsel

Rijsel heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding van de stad

Bij Rijsel moet je een keer eten. En wij geloven dat, want dit restaurant is een van de favorieten van Monique. Dit restaurant is inmiddels wel vrij populair en daarom moet je op tijd reserveren. Monique zegt: ‘En je moet hier altijd drie gangen nemen, want alles is ‘t waard.’ Rijsel, dat ontstaan is vanuit een passie voor de Franse keuken, biedt een steeds wisselende kaart. Dus mocht je daar eenmaal een keer binnen zijn, dan blijft het altijd wel een beetje een verrassing. En daar houden we van!

Quartier Putain

Oude Kerksplein 4

 

IMG_8707_redux

De beste espresso haalt Monique bij het tentje Quartier Putain. Afgelopen juni opende deze nieuwe koffiespot haar deuren. Hier draait het om muziek, maar vooral om de koffie. Dit plekje midden in de Amsterdamse hoerenbuurt verklaart meteen de naam, want hoerenbuurt betekent letterlijk ‘Quartier Putain’. Alleen tja, het klinkt natuurlijk iets chiquer. Een echte aanrader als je je koffie wilt drinken op een plek die net wat anders is dan je gewend bent.

Vinnies Deli

Haarlemmerstraat 46

 

IMG_7707 (1)

De beste cappuccino van de stad

Ben jij een echte cappuccino liefhebber? Dan moet je volgens Monique absoluut bij Vinnies Deli zijn. Een goede plek om even bij te komen nadat je de Haarlemmerstraat hebt afgestruind. Maar ook ‘s ochtends vroeg kun je hier prima terecht. Speciaal voor de vroege vogels bieden ze tussen half 8 en 9 een cappuccino aan voor maar €2.

Vlaamsch Broodhuys

Vijzelstraat 109

 

vlaamsch

‘Niks kan tippen aan die grote boerenbroden van het Vlaamsch Broodhuys‘, zegt Monique. Sinds 1996 zijn zij geopend en het loopt zo goed, dat ze inmiddels meerdere zaken hebben. Blijkbaar is het Camprèmy brood een echte aanrader. Nu weet je dus wat je te doen staat als je tijd hebt en lekker vers brood wilt halen. En er is geen excuus om niet te gaan, want er zijn inmiddels vier vestigingen.

Slagerij Louman

Goudsbloemstraat 76

 

157988504

Monique haalt haar biefstuk het liefst bij slagerij Louman in de Jordaan. ‘Oh, wat hebben ze daar heerlijk vlees!’, zegt de enthousiaste Monique. Het water loopt haar bijna in de mond als ze het erover heeft. Je kunt er volgens Monique overigens niet alleen terecht voor een heerlijke biefstuk, maar ook voor entrecôte, ossenworst en tartaar. Breng dus zeker eens een bezoekje aan deze authentieke slagerij.

Lindengracht Markt

Lindengracht

 

Lindengracht_Amsterdam

Dit is een fijne en gezellige markt op, de naam zegt het al, de Lindengracht in de Jordaan. Deze markt staat bekend om supergoede groenten en fruit. ‘En ze hebben verse vis uit Volendam’, zegt Monique. Elke zaterdag kun je terecht op deze markt die maar liefst 232 kramen telt. Genoeg te doen dus daar en met zoveel kramen ook genoeg keuze!

Snackbar Aggie

Tweede Goudsbloemdwarsstraat 23

 

Fries---Flickr---Photo-Sharing-split (2)

Hoewel je volgens Monique nergens zulke lekkere friet hebt als in Brabant, heeft ze toch wel een favoriet in Amsterdam. En het is misschien geen echte hotspot, maar toch wil ze deze wel tippen als een gezellige, typische Amsterdamse snackbar. Eens in de paar maanden stapt ze bij Snackbar Aggie naar binnen voor een patatje mét. ‘Ze zijn altijd vriendelijk daar én ze hebben raspatat’, aldus Monique. Mocht je daar in de buurt wonen, dan heb je natuurlijk geluk.

Nergens zo lekker als in Brabant, maar toch een tip

Maar voor een lekker patatje wil je altijd wel even omweg maken! Dan weet je nu dus dat je daarvoor in de Jordaan moet zijn.

Graag bedanken wij Monique voor haar tijd en haar verfrissende en culinaire kijk op de alledaagse en minder alledaagse dingen in Amsterdam!