%
spots
Oude ambachten in Amsterdam

overige

Oude ambachten in Amsterdam

Echte vaklui zijn overal te vinden

Alle doemberichten over de veryupping van Amsterdam en het verliezen van authenticiteit ten spijt: ook hier zijn er nog genoeg vaklui te vinden die hun ambacht met zoveel passie uitvoeren dat zij al generaties lang hun zaak draaiende weten te houden. Amsterdam Inside zocht uit waar de leukste oude-ambachtslui te vinden zijn.

Smit Ouwerkerk: Juwelier

Singel 320

 

Kleursteen 2

Smit Ouwerkerk is een begrip in Mokum. Gevestigd in het hartje van Amsterdam, op het Singel. Het ontwerpen, maken en repareren van gouden sieraden en briljanten, hier wordt het ambacht van juwelen maken van vader op zoon doorgegeven. Menig Jordanese zanger, Ajax-speler of andere Amsterdamse hotemetoot heeft hier zijn ring voor zijn verloofde of sieraad voor zijn minnares gehaald. Dit is de plek waar je heen moet voor een cadeau voor je geliefde (of voor jezelf). Maar ook voor reparaties of gewoon een kopje koffie en gratis advies ben je hier op het juiste adres.

Van Wees: Jeneverstokerij

Driehoekstraat 10

 

Uit een brede selectie van #amsterdamse #likeuren kiezen wij vandaag: bitterkoekjes, lekker naast een kop koffie #happyfriday #weekend #vanwees #holland

A photo posted by Maximiliaan Amsterdam (@maximiliaan_amsterdam) on

Amsterdam en jenever zijn al eeuwen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En daar kunnen we vandaag de dag nog steeds van profiteren. In de Jordaan zit de distilleerderij De Ooievaar, waar ze ook een slijterij bij hebben om je echt Amsterdamse jenever en likeur te halen. Als je liever op locatie wilt drinken kun je terecht bij Van Wees’ proeflokaal De Admiraal, op de Herengracht. Hier bieden ze verschillende soorten proeverijen aan, waarbij je erachter komt waarom vrouwen vroeger ‘Bruidstranen’ aan hun echtgenoten schonken als zij een avondje niet thuis waren gekomen en wat nou toch eigenlijk het verschil is tussen Jonge en Oude jenever (nee, het is niet de leeftijd).

Kesbeke: Tafelzuren

Adolf van Nassaustraat 8

 

kesbeke

Bron: Kesbeke

Tafelzuur is de verzamelnaam voor allerlei ingelegde groenten. En daar zijn we in Amsterdam zo goed in, dat het is verworden tot een heuse delicatesse. Kesbeke maakt al drie generaties de beste augurken en Amsterdamse uitjes van Nederland. Begonnen in 1948 in een keldertje bij het Waterlooplein zijn ze nu uitgegroeid naar een fabriek in Amsterdam West. Hun producten zijn onmisbaar voor borrelplanken, maar op hun site kun je ook culinaire recepten vinden met tafelzuur, samengesteld door topkoks.

Koets & Van der Laar: Stoffeerders

Van Ostadestraat 213

 

Vakmanschap is meesterschap en daarom noemen Jaap Koets en Koos van der Laar zich met recht meesterstoffeerders. Hier moet je zijn voor nieuwe bekleding van je meubels, of ze nou antiek of modern zijn of voor volledige wandbespanning in je (toekomstige) grachtenpand.

Amsterdamse Glas-in-loodzetterij

Eerste Jacob van Campenstraat 8

 

6564681383_b1e037cdfe_b

Bron: Flickr

Zelf een eeuwenoud ambacht leren? Dat kan bij de Amsterdamse Glas-in-loodzetterij! Hier bieden ze cursussen aan voor zowel beginners als gevorderden.

De Poppendokter

Reestraat 18

 

3048073724_8797f6f524_b

Bron: Flickr

Het beroep dat voor elk jong kind het meest tot de verbeelding sprak: de poppendokter. En in Amsterdam hebben we er nog een! In de Negen Straatjes zit hij en je kunt er nog steeds terecht als je beer of oude pop kapot is!