%
spots
Oost vs. West: Wie heeft het fijnste parkbankje?

oost vs. west

Oost vs. West: Wie heeft het fijnste parkbankje?

Het Oosterpark of toch die in Rembrandtpark?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie: het fijnste parkbankje?

Oosterpark vs. Rembrandtpark

Dat bankje, waar vinden ‘m eigenlijk?

Oost: Steek je rechtdoor het Oosterpark in vanaf de Plantage Middellaan, dan ga je voor het water rechtsaf en na een klein stukje lopen zie je aan de linkerkant een witmarmeren bank. Hij staat er behoorlijk pontificaal, kan niet missen. Prima plek dus om af te spreken. De bank is aan beide kanten te ‘bezitten’ en heeft zelfs een naam: de Justus van Maurikbank. Navraag leert dat de man in kwestie een bekende Amsterdamse schrijver is die overleed in 1904. Nog datzelfde jaar eerde het Oosterpark hem met de dubbelzitter. De figuren erop komen overigens uit zijn boeken.

West: Betreed je het Rembrandtpark vanaf de Antillenstraat, dan neem je de brug over de Postjeswetering, waarna je schuin linksaf rechtdoor loopt. Na het oversteken van de doorgaande fietsroute vind je dan een bruggetje met vier bankjes. Allemaal prima, maar de tweede is onze favoriet.

IMG_4798

Oost

IMG_4780

West

En, hoe zit-ie?

Oost: Best lekker. Het marmer is wat ingesleten, zodat er een beetje zitkuilen zijn ontstaan. Wel maakt de rugleuning dat je overdreven recht moet zitten, dat is minder. Hoewel we ons ook kunnen voorstellen dat je de zijkanten gebruikt om onderuit gezakt tegenaan te zitten. En als je kont het echt niet meer trekt kun je nog altijd een plek in het gras zoeken, natuurlijk.

West: Tja, zoals een parkbankje zit. De ene keer lekkerder dan de andere keer. Persoonlijk geniet onze voorkeur erop te liggen met de ogen dicht, maar het is maar zelden dat we ons dat veroorloven. Dit bankje lijkt wel van relatief nieuwe makelij en heeft een fijne welving in de rug, beter dan sommige oude bankjes. Ach, wie tijd heeft om even te gaan zitten mag ook niet klagen.

IMG_4800

Oost

IMG_4794

West

Valt er nog wat te zien?

Oost: Een gezellige vijver en eenden. Een stel treurwilgen. Verderop een fontein. En mensen, veel mensen. Het bankje ligt aan de fietsroute, om nog niet te spreken over de hoeveelheid hardlopers die voorbij komt. Je zou je er bijna schuldig over voelen dat je even zit te chillen. Gelukkig heb je nauwelijks last van de drukte, want je zit natuurlijk aan de zijde waar je uitkijkt over het water. Dankzij de zijkanten van het bankje kun je je bovendien wat terugtrekken, dat is ook fijn.

West: Veel groen: van fluitenkruid tot weelderig hoog gras langs het water. Ondanks dat je je vlakbij de A10 en een drukke afslag daarvan bevindt, krijg je daar nauwelijks iets van mee. Het voelt als een idyllisch klein paradijsje. Alleen het ogenschijnlijk stilstaande watertje ziet er niet heel fris uit, maar dat maakt de honden niet uit. Dat is sowieso wel een goeie om te weten: die zwemmen hier, dus het gros van de mensen op deze bankjes bezit minstens één harige metgezel. Moet je van houden.

Conclusie

Beide parken zijn onlangs opgeknapt en worden goed onderhouden. Wel vind je in het Oosterpark iets meer afval, maar dat is ook niet zo gek als het er een stuk drukker is. De meeste kans op een vrij bankje heb je zeker weten in het Rembrandtpark. Al helemaal wanneer de zon schijnt: dan moet je in het Oosterpark echt je best doen om eentje te vinden die niet is bezet. In de vorige editie won West met Floor 17 van het Apollo Ramada-hotel, maar deze keer komt de Justus van Maurikbank van Oost als grote winnaar uit de bus. Een beter uitzicht en het Oosterpark is simpelweg té gezellig.

Oost wint.

Wat vind jij?