%
spots
Oost vs. West: Wie heeft de beste worteltaart?

oost vs. west

Oost vs. West: Wie heeft de beste worteltaart?

Rum Baba of toch Anne&Max?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie gaan we op zoek naar een goddelijk stuk worteltaart.

Rum Baba vs. Anne&Max

Waar bevinden we ons precies?

Oost: In koffiezaak Rum Baba aan de Pretoriusstraat 33, in de Transvaalbuurt. Vernoemd naar een klassiek gerecht uit de Franse keuken: een in rum gedrenkt cakeje. Als we verschillende mensen mogen geloven, is dit één van dé hotspots voor taartliefhebbers op dit moment. Zelfs veganisten kunnen hier goed terecht: de barista’s van Rum Baba schijnen fantastische soja latte’s te bereiden en ook veel taarten zijn veganistisch en glutenvrij.

West: In één van de negen filialen van Anne&Max, aan de Tollenstraat 57Y. Dat ligt pal naast De Hallen, de geliefde nieuwe hang-out van Oud-West. ‘Jouw huiskamer in de stad’, staat op de website van Anne&Max. Dat zit inderdaad niet ver van de waarheid af: het is er gezellig ingericht met veel hout en luie stoelen en op de achtergrond klinkt funky muziek. Het enige verschil met thuis is dat wij géén personeel hebben dat ons op onze wenken bedient. Maar daarvoor kunnen we gelukkig dan weer terecht in een van de vele koffietentjes die Amsterdam rijk is. Waaronder dus Anne&Max, die op de kaart een befaamde eigen worteltaart hebben staan.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

 

Hoe is de worteltaart?

Oost: Het eerste wat we zien is een dikke laag creamcheese, daar worden we blij van. Worteltaart is geen worteltaart zonder een behoorlijke portie tanden-pijnigend glazuur. Daar bovenop liggen stukjes walnoot gesprenkeld. De taart zelf bestaat uit een enkel stuk en oogt erg cake-achtig. De textuur is erg fijn: we spotten geen oranje stukjes of iets anders wat voor wortel door kan gaan. De smaak is prima te noemen. Niet erg bijzonder, een klein beetje droog zelfs. Met uitzondering van de bodem dan: die is wat voller en heeft een lekkere bite. Al met al doet deze taart ons meer denken aan een kruidencake dan aan worteltaart.

West: Voor ons staat een stuk taart dat zo kan figureren in een tijdschriftenreportage. De creamcheese-laag is bescheiden, maar binnenin worden we gelukkig nog een keer getrakteerd. De cake zelf is smeuïg en houdt precies in het midden tussen te grof en te fijn: we proeven zelfs stukjes noot. Als we ons niet vergissen kan het geheime ingrediënt van deze taart wel eens zijn dat Anne&Max cashewnoten gebruiken in plaats van de gebruikelijke walnoot.

Oost

Oost

IMG_7200

West

 

Goede tentjes voor theetijd dus?

Oost: Dit is een plek voor connaisseurs. Bij de bar vind je een heuse theekaart met maar liefst veertien varianten. En nee, dan hebben we het niet over zakjes met chemische kruimels vanille of aardbeien. Hier kies je of je een oolong-thee drinkt of toch liever eentje van de soort puerh. Wij kiezen de Bai Mu Dan, oftewel de Chinese white peony-thee met ‘een zoete, bloem-achtige nasmaak’. Even later staat er een chic eenpersoons glazen potje voor onze neus met een schattig oor-loos porseleinen kopje. Het zou geen schande zijn om ook met ‘theezaak’ naar Rum Baba te verwijzen.

West: De zomerbuitjes maken dat onze weerstand niet staat te juichen en dus bestellen we bij wijze van gezondheidsinjectie maar een verse gemberthee. Verrast staan we te kijken wanneer ons een glas met verse tijm wordt voorgezet – én verse gember en schijfjes citroen. Het resultaat is een geurend bakkie waarvan we ons opslag alweer een stuk fitter voelen. Vanaf nu gooien we thuis ook struiken in de thee!

Oost

Oost

West

West

Ah, ze doen er ook aan merchandise?

Oost: Bevalt de thee die je hier drinkt? De bijzondere soorten die ze hier schenken zijn van Monkey Chief Tea en kun je ook kopen. Net als andere thee-prullaria zoals een exotisch ogende Chinese thermosbeker en een houten kloppertje om schuimende matcha-thee mee te maken.

West: Ook hier vind je leuke koffie en thee gerelateerde cadeaus en hebbedingen. Helemaal hip ook: emaille bekers zijn weer helemaal in. Bij Anne&Max verkopen ze mooie donkergroene exemplaren met daarop de tekst: Dit kan het begin van iets heel moois zijn. Nou en of!

Oost

Oost

West

West

Conclusie

Als het gaat om de originaliteit van het interieur steekt Rum&Baba er met kop en schouders bovenuit: van de blauw gelakte vloer tot de gekke muurschilderingen. Wel kunnen we ons voorstellen dat Anne&Max binnen juist extra gezellig is wanneer het buiten vies of koud weer is. Op beide plekken vind je een meer dan prima terras waarbij je goed in de zon kunt zitten – als-ie tenminste schijnt.

Alleen, het gaat om de worteltaart en dan is er een duidelijke winnaar: Anne&Max. Hun versie is er eentje waarvoor je ons iedere nacht mag wakker maken. Oké, ‘s ochtends voorschotelen bij het ontbijt dan.

West wint.

Wat vind jij?