%
spots
Oost vs. West: Waar ontsnap je het beste aan de drukte van de stad?

oost vs. west

Oost vs. West: Waar ontsnap je het beste aan de drukte van de stad?

Huize Frankendael of toch Buurtboerderij Ons Genoegen?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie trotseren we uitlaatgassen en tramgeklingel en kijken we op welk terras je het beste kunt neerstrijken om lekker om je heen te kunnen kijken.

Huize Frankendael vs. Buurtboerderij Ons Genoegen

Hoe is de sfeer?

Oost: We krijgen een beetje het idee dat we op een filmset van een kostuumdrama zijn beland, zo statig oogt deze plek. De witte bankjes, perfect gemanicuurde coniferen en supernette meisjes in de bediening dragen daar in het geheel aan bij. De mensen die hier komen zijn overigens ook van een bepaald niveau, valt op. Hier kom je niet in je kloffie aan. Het komt vast doordat restaurant Merkelbach, gevestigd in Huize Frankendael (Middenweg 72), behoorlijk goed aangeschreven staat. Je hoeft echter helemaal niet aan een zoveel-gangendiner om hier een kijkje te komen nemen, je kunt er ook prima terecht voor een kop koffie of een los wijntje.

West: Een hippie-boerderij, dat is Buurtboerderij Ons Genoegen (Spaarndammerdijk 319). We zijn bijkans blij dat we toevallig onze harembroek aan hebben (oké, en het al even geleden is dat we onze benen hebben geschoren). Niet gek ook dat je hier yogalessen kunt volgen, er allerlei creatieve cursussen worden gegeven en dat er regelmatig live muziek is gedurende de zomer. Ook is er een weggeefwinkel en een kampvuurplaats. Aan de voorkant bevindt zich een klein terras en via een spannend paadje langs de boerderij lopen we naar het grote zonnige terras achteraan. De tafels en stoeltjes vormen een lekker ongepolijst bij elkaar geraapt zooitje. Drankjes moet je zelf binnen ophalen en lege glazen mag je wegzetten in een plastic curverbox. Lekker ongedwongen. De boerderij (of een deel ervan) leent zich met mooi weer ook perfect voor feesten en partijen.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

Wat kun je er drinken en eten?

Oost: Frisdrank, huisgemaakte ijsthee en -koffie, een potje verfijnde thee (van verveine tot oolong en alles daartussen) en natuurlijk bier en wijn. Op de tap vind je Alfa voor 2,90 euro en een glas wijn krijg je voor 4,75 tot 7 euro voor een pinot noir uit de Bourgogne. Wij komen hier langs rond vijven: precies tussen lunch en diner in. Dan geldt de borrelkaart (vanaf 15.30 uur), met onder andere gemengde olijven voor 6,50 euro en bitterballen (6 stuks) van kalfsvlees voor 7,50.

West: We nemen een perensapje voor 2,50 euro, maar je kunt ook aan de Bionade en er zijn een paar soorten bier, waaronder die van Prael op de tap. Verder zijn de prijzen hier alsof je ver van Amsterdam verwijderd bent. We noemen een 2,50 voor een pannenkoek met stroop of poedersuiker, 3,50 voor een portie bitterballen van 7 stuks en 3,50 voor een broodje makreel met citroenmayonaise. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig, fantastisch!

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

Hoe rustgevend is het?

Oost: Al bij het binnentreden van de binnentuin waan je je ergens in the middle of nowhere op het Engelse platteland. Dankzij de groene omheining hoor en zie je niks van de drukte van de stad. Ook is het er totaal niet druk. Daarbij moet gezegd worden dat we Huize Frankendael aandoen op een dag die zó heet is dat het buiten de schaduw simpelweg niet te doen is. En precies alle schaduwplekken (en dat zijn er al niet veel) zijn bezet. Bovendien staat er (dankzij diezelfde groene hagen) geen zuchtje wind. We verexcuseren ons en maken dat we wegkomen.

West: Zo rustig dat er iemand op een bankje gestrekt is gegaan en ligt te tukken, in de laatste zonnestralen van de dag. Het is hier volledig toegestaan om in je eentje met je ogen dicht zuidwaarts te keren, als een ware zonaanbidder – of op zijn minst iemand die even wat stadsstress kwijt moet. Enige minpunt van ons bezoek is het damesgezelschap naast ons dat met een scherpe Noord-Hollandse tongval het wel en wee van elkaar aan het bespreken is. Alhoewel het opvangen van de blikken van andere geërgerde bezoekers en dan goedkeurend naar elkaar glimlachen ook wel weer wat heeft.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

Conclusie

We moeten toegeven dat we door de alles verzengende hitte Huize Frankendael en restaurant Merkenbach niet echt een eerlijke kans hebben kunnen geven. Toch denken we dat we hoe dan ook voor Buurtboerderij Ons Genoegen zouden gaan als het gaat om het opzoeken van een beetje niet-Amsterdamse rust. Daar kun je namelijk volledig jezelf zijn en even alles laten vieren. En is dat niet het toppunt van relaxen: je geen zorgen hoeven maken om wat dan ook?

West wint.

Wat vind jij?